Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί δεν θα έρθουν πραγματικοί επενδυτές στην Ελλάδα – Τα funds δεν αυξάνουν το κύρος

tags :
Γιατί δεν θα έρθουν πραγματικοί επενδυτές στην Ελλάδα  – Τα funds δεν αυξάνουν το κύρος
Τα hedge funds δεν θα αυξήσουν το επενδυτικό κύρος της Ελλάδος....
Έχει καλλιεργηθεί μια εσφαλμένη εντύπωση ότι με την «μαγειρεμένη και χαλαρή» αξιολόγηση θα υπάρξει συνωστισμός ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Δυστυχώς και μερίδα πολιτικών της κυβέρνησης επιχειρηματολογεί πάνω σε αυτή την προοπτική ότι δηλαδή μετά την αξιολόγηση θα έρθουν μαζικά οι ξένοι επενδυτές.
Οι πραγματικοί ξένοι επενδυτές πλην του Fairfax και των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά δεν θα έρθουν.
Γιατί όμως;

1)Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε την αξιολόγηση με την αξία της.
Με το προσφυγικό άλυτο, τον κίνδυνο του Brexit και της τρομοκρατίας η ΕΕ δεν ήθελε να ανοίξει και τέταρτο μέτωπο με την Ελλάδα να παγιδεύεται σε μια επικίνδυνη δίνη τύπου 2015.
Έτσι λοιπόν αποφάσισαν να στηρίξουν την αξιολόγηση, να χαλαρώσουν τους όρους και το πλαίσιο των μέτρων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι δεν την κέρδισε με την αξία της η Ελλάδα.
Μετά από 6 μήνες η ΕΕ αποφάσισε να χαλαρώσει γιατί δεν ήθελε η Ελλάδα να αποτελέσει ένα νέο πρόβλημα.

2)Η λύση για το χρέος θα αποδειχθεί όχι μόνο φιάσκο αλλά πολιτικό σοκ καθώς η κυβέρνηση πόνταρε σε μια αναδιάρθρωση επικοινωνιακού χαρακτήρα που θα έδινε την εντύπωση ότι…το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
Πέραν της υποβάθμισης της λύσης για το χρέος, την καλύτερη απάντηση την δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης.
«Δεν θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα σε selective default με την αναδιάρθρωση του χρέους».

3)Η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα δώσει ισχυρή ώθηση στις τιμές των ομολόγων και στο χρηματιστήριο αναφέρουν πολλοί.
Η απόδοση του ετήσιου ομολόγου λήξης 2017 θα υποχωρήσει από το 9,97% στο 3% και αντιστοίχως το 10ετές θα υποχωρήσει στο 4,5%.
Αυτή η προεξοφλημένη κίνηση θα φέρει κερδοσκοπικά funds τα οποία θα σπεύσουν να κερδίσουν αυτή την διαφορά.
Στο χρηματιστήριο – αν ευνοήσει και το διεθνές κλίμα – θα υπάρξει μια άνοδος των τραπεζικών μετοχών πάλι από hedge funds τα οποία θα ποντάρουν σε αποδόσεις 60% με 70%.
Μέχρι τώρα τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές δεν έχουμε επενδυτές αλλά βραχυπρόθεσμα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν αυξάνουν το κύρος της ελληνικής αγοράς.
 
4)Με την αξιοποίηση των προβληματικών δανείων θα εμφανιστούν ξένα funds για να αγοράσουν προβληματικά assets.
Η επένδυση αυτή κατά την άποψη μας είναι η χειρότερη και η πλέον επικίνδυνη για τις τράπεζες.
Το βασικό ερωτηματικό είναι η τιμή αγοράς.
Υπάρχει κίνδυνος τα ξένα funds να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές και αυτό συνεπάγεται πρόσθετες ζημίες για τις τράπεζες.
Οποιαδήποτε τιμή επί της ονομαστικής αξίας χαμηλότερα του ύψους των προβλέψεων σημαίνει σε απλά μαθηματικά ζημία για τις τράπεζες.

5)Με ένα φορολογικό συντελεστή ακραίο – δεν ισχύει η ελληνική φορολογία στους ξένους επενδυτές λόγω της αποφυγής διπλής φορολογίας – καθώς η έδρα των επενδυτών θα είναι στο εξωτερικό, ποιος ξένος επενδυτής θα έρθει στην Ελλάδα για να παράξει τι και κυρίως γιατί να εμπλακεί στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και των ελληνικών capital controls;
Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα οι μόνοι επενδυτές που μπορούν να εμφανιστούν είναι οι βραχυπρόθεσμοι, κερδοσκοπικού χαρακτήρα hedge funds τα οποία δεν έχουν στρατηγική δημιουργίας πλούτου στην Ελλάδα αλλά πρόσκαιρων αποδόσεων.
Μην τρέφονται αυταπάτες.
Τα hedge funds δεν θα αυξήσουν το επενδυτικό κύρος της Ελλάδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης