Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι καθηλωμένες και μειώνονται; - Είναι ο κίνδυνος του bail in ή υπάρχει κάτι βαθύτερο;

Γιατί οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι καθηλωμένες και μειώνονται; - Είναι ο κίνδυνος του bail in ή υπάρχει κάτι βαθύτερο;
Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμμαχος των καταθέσεων και αποτελεί την βασική αιτία που οι καταθέσεις δεν αυξάνονται.
Οι καταθέσεις στην Ελλάδα στα 121,5 δισεκ. παραμένουν καθηλωμένες από τον Ιούνιο του 2015 παρ΄ ότι πραγματοποιήθηκε και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση 13,8 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή 9-10 μήνες οι καταθέσεις είναι καθηλωμένες με εξαίρεση τον Δεκέμβριο όπου σημειώθηκε συγκυριακή αύξηση.
Αν συμπεριληφθούν και οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης οι συνολικές καταθέσεις κινούνται στα 132 δισεκ. και επίσης παραμένουν καθηλωμένες από τον Ιούνιο του 2015.
Τον Ιανουάριο του 2015 οι καταθέσεις επιχειρήσεων, νοικοκυριών και δημοσίου ήταν 160 δισεκ. και των επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα 148 δισεκ.
Τον Δεκέμβριο του 2009 οι καταθέσεις, επιχειρήσεων, νοικοκυριών και δημοσίου ήταν 245 δισεκ. και οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων 237,53 δισεκ.
Η εξέλιξη των καταθέσεων αποδεικνύει ότι χάθηκαν 116 δισεκ. ευρώ δηλαδή το 50% σχεδόν των καταθέσεων.
Ταυτόχρονα τα δάνεια ιδιωτών και δημοσίου στα 225 δισεκ. και οι καταθέσεις ιδιωτών και δημοσίου στα 132 δισεκ. δημιουργούν ένα χάσμα 93 δισεκ. σε ρευστότητα το οποίο υποχρεωτικά καλύπτεται από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος.
Οι καταθέσεις είναι στάσιμες για δύο προφανείς λόγους αλλά και ένα δομικότερο.
Η Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα τελεί υπό capital controls και όσο υπάρχουν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί δεν θα αυξηθούν οι καταθέσεις.
Ταυτόχρονα οι έχοντες μετρητά εκτός καταθέσεων π.χ. σε θυρίδες δεν μεταφέρουν τα χρήματα τους στις τράπεζες φοβούμενοι bail in δηλαδή εμπλοκή των καταθετών σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για το 2016 νέα ανακεφαλαιοποίηση, νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες δεν θα υπάρξει και η πιθανότητα επιβεβαίωσης του σεναρίου αυτού είναι 100%.
Το 2016 δεν θα έχουμε νέες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες.
Γιατί οι καταθέσεις δεν αυξάνονται;
Αν θέλουμε να δούμε ψύχραιμα την όλη κατάσταση υπάρχει μια βαθύτερη αιτία που λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιστροφή παλαιών καταθέσεων.
Η δημιουργία νέων καταθέσεων δεν μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια παλαιών καταθέσεων π.χ. για πληρωμή νέων φόρων και ως εκ τούτου οι καταθέσεις είναι στάσιμες ή μειώνονται.
Τα capital controls δεν θα αρθούν πριν τα μέσα του 2017 δηλαδή μετά από ένα χρόνο άρα έως τότε δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην ροή καταθέσεων +/-3 δισεκ. δεν αλλάζει το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.
Ποια είναι η βαθύτερη αιτία;
Η βαθύτερη αιτία έχει να κάνει με τον φόβο.
Οι πολίτες φοβούνται τα capital controls, φοβούνται ένα μελλοντικό bail in, φοβούνται νέα υποτροπή της οικονομίας, φοβούνται ότι η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Φοβούνται ότι οι τράπεζες κάποια στιγμή στο μέλλον – όχι το 2016 – θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και ότι η αποτυχία στην αξιοποίηση των NPLs θα προκαλέσει κεφαλαιακό σοκ.
Πως μπορεί το τραπεζικό σύστημα να νικήσει τον φόβο;
Είναι πολύ δύσκολο γιατί ακόμη και για την αξιολόγηση οι πολίτες κατανοούν ότι είναι προϊόν συμβιβασμών και μόνο.
Είναι μια ανίαρη συμμαχία δανειστών και Ελλάδος για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και τίποτε άλλο.
Στο μέλλον κάποια βήματα προόδου θα υπάρξουν, waiver, μείωση των haircut στα ομόλογα, αποδοχή των ομολόγων κ.α. όλα αυτά θα μειώσουν 20-25 δισεκ. το ELA αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα ρευστότητας.
Ούτε οι εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων, ούτε τα αυξημένα διατραπεζικά repos.
Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμμαχος των καταθέσεων και αποτελεί την βασική αιτία που οι καταθέσεις δεν αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης