Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Κύπρος βγαίνει η Ελλάδα εγκλωβίζεται στο μνημόνιο ζητώντας πολιτική λύση και η περίπτωση της μετοχής της τρ. Κύπρου

Η Κύπρος βγαίνει η Ελλάδα εγκλωβίζεται στο μνημόνιο ζητώντας πολιτική λύση και η περίπτωση της μετοχής της τρ. Κύπρου
Η Ελλάδα ζήτησε να περάσει το διαγώνισμα εξωτερική βοήθεια, δηλαδή πολιτική λύση γιατί σε άλλη περίπτωση θα έμενε μετεξεταστέα και η αξιολόγηση θα κατέληγε σε φιάσκο.
Η Κύπρος μετά από μια περιπετειώδη πορεία καταφέρνει επιτυχώς να βγει από τα μνημόνια και τα προγράμματα προσαρμογής επιτυχώς.
Εφάρμοσε επί 3 και πλέον χρόνια πρόγραμμα λιτότητας, εφαρμόστηκαν capital controls, οι τράπεζες καταστράφηκαν αλλά η Κύπρος κατάφερε να βγει τελικώς από τα μνημόνια.
Το είχε πράξει επιτυχώς και η Ιρλανδία που ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από τα προγράμματα προσαρμογής επιτυγχάνοντας μάλιστα και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Κύπρος βρέθηκε εκτός μνημονίων και σίγουρα πρόκειται για μια καλή εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία που ωστόσο συνεχίζει την περίοδο προσαρμογής.
Και ενώ η Κύπρος τα κατάφερε η Ελλάδα παρακάλεσε να λάβει πολιτική λύση για την αξιολόγηση διατηρώντας το μνημόνιο έως το 2018.
Η Ελλάδα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό, να χρησιμοποιήσει το δράμα των προσφύγων για να πείσει τους ευρωπαίους ότι πρέπει να την στηρίξουν πολιτικά να περάσει την αξιολόγηση να περάσει το διαγώνισμα.
Η Ελλάδα ζήτησε να περάσει το διαγώνισμα εξωτερική βοήθεια, δηλαδή πολιτική λύση γιατί σε άλλη περίπτωση θα έμενε μετεξεταστέα και η αξιολόγηση θα κατέληγε σε φιάσκο.
Η παράμετρος αυτή δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα πάρει την αξιολόγηση με την αξία της.
Αντιθέτως χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τα μελοδραματικά της προσφυγικής κρίσης, να στήσει ένα show της ΕΡΤ στην Ειδομένη με τους πρόσφυγες και με όλα αυτά να κερδίσει την πολιτική αξιολόγηση.
Στο ζήτημα του χρέους εν τη γενέσει του αποδεικνύεται φιάσκο.
Η δήλωση Dijsselbloem στον Moscovici (off the record) ότι επίτηδες ξεκίνησε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος αποδεικνύει ότι όλο αυτό είναι ένα θέατρο καθώς γνωρίζουν όλοι ότι η δήθεν λύση για το χρέος θα είναι το απόλυτο ΦΙΑΣΚΟ.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά πρέπει να αποτιμήσουμε την συμπεριφορά της τράπεζας Κύπρου με μεγάλη προσοχή.
Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και η μετοχή της τράπεζας Κύπρου συνεχίζει να διαπραγματεύεται έως -40% από την τιμή εισαγωγής στα 0,24 ευρώ με τρέχουσα τιμή 0,1440 ευρώ.
Η περίπτωση της Κύπρου πρέπει να μας προβληματίσει και για την συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
Καλλιεργείται μια υπερπροσδοκία ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν απίστευτα ράλι αλλά φαίνεται ότι τα περιθώρια δεν είναι πολλά.
Αν οι τράπεζες καταφέρουν να φθάσουν τις τιμές στόχους 2,8-2,9 η Alpha bank, η Eurobank 1,4 με 1,5 ευρώ η Πειραιώς 0,27 με 0,29 ευρώ και η Εθνική 0,45 ευρώ μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχία.
Να θυμίσουμε ότι στις 9 Μαρτίου ανακοινώνει η Πειραιώς αποτελέσματα χρήσης 2015 με αυξημένες ζημίες περί τα -2,3 με -2,5 δισεκ. και η Εθνική με επίσης -2,5 δισεκ. στις 10 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης