Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βγενόπουλος : Η Ελλάδα έως τον Μαΐο θα έχει ζητήσει την προστασία της ΕΕ – ΔΝΤ

Βγενόπουλος : Η Ελλάδα έως τον  Μαΐο  θα έχει ζητήσει την προστασία της ΕΕ – ΔΝΤ
Η Ελλάδα έως τα τέλη Μαΐου μπορεί να έχει χρειαστεί να ζητήσει την προστασία της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς οι αγορές φαίνεται ότι κρατούν μια σκληρή στάση δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου Marfin  Ανδρέας Βγενόπουλος σε ερώτηση του www.bankingnews.gr .
Η εκτίμηση  του κ Βγενόπουλου προστίθεται σε μια σειρά ξένων επενδυτικών οίκων και ελλήνων τραπεζιτών που θεωρούν αξιολογώντας την οικονομική διάσταση και όχι πολιτική διάσταση του θέματος.Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η Ελλάδα να αναζητήσει την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Το πλέον καίριο ερώτημα που τίθεται είναι έχει επιλογές η Ελλάδα;
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πάει την ανιούσα.
Στην 10ετία στο 7% όπως και στην 5ετία , στην 7ετία στο 7,3% στην 3ετία στο 6,65%.
Τα CDS στην Ελλάδα στις 436 μ.β. η Ιρλανδία 151 μονάδες βάσης η Πορτογαλία 151 μονάδες βάσης , η Αίγυπτος 215 μ.β. η Βουλγαρία 219 μ.β. και η Ουγγαρία 167 μονάδες βάσης.
Υπό αυτό το καθεστώς η Ελλάδα δεν φαίνεται ότι έχει εναλλακτικές λύσεις σε αυτή την συγκυρία καθώς το καίριο το κομβικό ζήτημα είναι το κόστος δανεισμού.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα επιχείρησε να κονταροχτυπηθεί με τις αγορές σε ένα χώρο που ένα μικρό κράτος με τέτοια ελλείμματα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.
Η Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία έχει δύο καθαρές επιλογές ή να προστρέξει στις αγορές οι οποίες συντηρούν υψηλά τα spreads άρα το κόστος δανεισμού ή να αποφασίσει να λάβει την μεγάλη πολιτική απόφαση να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.
Η Ελλάδα έχασε ίσως την ευκαιρία τον Ιανουάριο να προσφύγει στο ΔΝΤ καθώς τότε θα διαπραγματευόταν καλύτερους όρους. Τώρα η Ελλάδα θα ζητήσει προστασία από τις αγορές από τις αδηφάγες αγορές που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Με βάση όλες τις συνισταμένες δυνάμεις η Ελλάδα μέσα στον Μάιο θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αν θα υπάρξει απόπειρα στις αγορές θα διαφανεί αλλά το δίλλημα είναι αγορές με επιτόκια 6,5% και 7,5% , αμερικάνοι με επιτόκια 8% ΕΕ με επιτόκια 5% ή ΔΝΤ με επιτόκια 3,75%;
Αν η Ελλάδα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης πάντως τα spreads θα υποχωρήσουν έως και 100 μονάδες βάσης.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης