Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατσέλη (ΕΤΕ): Το 3ο Μνημόνιο είναι πιο διαχειρίσιμο και έχει μικρότερο υφεσιακό αντίκτυπο από ό,τι τα προηγούμενα

Κατσέλη (ΕΤΕ): Το 3ο Μνημόνιο είναι πιο διαχειρίσιμο και έχει μικρότερο υφεσιακό αντίκτυπο από ό,τι τα προηγούμενα
«Το 2007 ξεκίνησε η επίθεση των κερδοσκόπων εναντίον της Ελλάδας», σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη 
Το 3ο Μνημόνιο είναι πιο διαχειρίσιμο και έχει μικρότερο υφεσιακό αντίκτυπο σε σύγκριση με τα δύο που ποηγήθηκαν.
Την εκτίμηση αυτή υποστήριξε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, κα Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο ομιλίας υπό τον τίτλο «Lessons from the Greek Crisis» στο London School of Economics στο Λονδίνο σήμερα, Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την ίδια η κύρια αιτία της ελληνικής κρίσης ήταν το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο προέκυψε παρά την ανάπτυξη που καταγράφηκε τις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Η κα Κατσέλη φέρεται να δήλωσε ότι το 2007 ξεκίνησε η επίθεση των κερδοσκόπων εναντίον της Ελλάδας.
«Δέχτηκα τηλεφωνήματα από δύο fund managers το 2007, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι έπαιρναν θέσεις ενάντια στα ελληνικά ομολόγα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια παραδέχτηκε το λάθος της, όταν ως υπουργός Οικονομίας πίστεψε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε τον χρόνο να προσαρμοστεί δημοσιονομικά και να μην υπογράψει το 1ο Μνημόνιο.
Η πρόεδρος της ΕΤΕ εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς όπως είπε «παρά τις προκλήσεις οι προοπτικές είναι βελτιωμένες».
Ειδικότερα, το 3ο Μνημόνιο είναι πιο διαχειρίσιμο και έχει μικρότερο υφεσιακό αντίκτυπο από ό,τι τα προηγούμενα, καθώς:
- απαιτεί μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα
- περιλαμβάνει προβλέψεις για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, νέα προγράμματα αναδιάρθρωσης και βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση
- περιλαμβάνει ένα ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα κεφαλαιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία σε μία περίοδο 30 ετών προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές προς τον ESM, να μειώσει το χρέος και να κάνει επενδύσεις
- δίνει προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος
- ορίζει ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.
Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε και στα πέντε μαθήματα που πήραμε από την ελληνική κρίση.
Ειδικότερα, σημείωσε πως:
1. Σε μία μικρή ανοιχτή οικονομία, το δίδυμο έλλειμμα αυξάνει το ευάλωτο της οικονομίας και δημιουργεί μη βιώσιμο χρέος
2. Επιθετικές εμπροσθοβαρείς περιοριστικές πολιτικές μπορούν να διαβρώσουν τα δημοσιονομικά μιας χώρας
3. Η επιλογή και η ακολουθία των «δομικών μεταρρυθμίσεων» είναι κρίσιμη
4. Η συνοχή στην κυβερνητική πολιτική και ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας αποτελούν προαπαιτούμενα για βιώσιμα δημοσιονομικά
5. Η σωστή διαχείριση των κρίσεων απαιτεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προωθήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όμως με τρόπο συνεπή με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και δημοκρατική νομιμότητα.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης