Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέχρι τις 15 Απριλίου η αξιολόγηση της οικονομίας – Το φιάσκο για το χρέος θα εντείνει την υποβόσκουσα πολιτική κρίση

Μέχρι τις 15 Απριλίου η αξιολόγηση της οικονομίας – Το φιάσκο για το χρέος θα εντείνει την υποβόσκουσα πολιτική κρίση
Δυστυχώς η λύση για το χρέος δεν θα είναι πολιτική νίκη αλλά πολιτικός κόλαφος για την κυβέρνηση
Τέλη Μαρτίου ή το πιθανότερο μέχρι τις 15 Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το τρίτο πρόγραμμα – τρίτο μνημόνιο και μάλλον θα αποφευχθεί η παράταση έως τον Ιούνιο του 2016 σενάριο καταστροφικό καθώς η οικονομία θα στεγνώσει από ρευστότητα.
Υπενθυμίζεται ότι με το πράσινο φως της αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει δόση 7,5 δισεκ. ευρώ.

Με βάση πολιτική πηγή που μίλησε στο bankingnews «εκτιμούμε ότι αν όχι τέλη Μαρτίου το αργότερο έως τις 15 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση επιτυχώς»
Τι σημαίνει ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης;
Σημαίνει ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων το οποίο μέχρι τώρα επιμελώς η κυβέρνηση το αποκρύπτει
Σημαίνει ότι θα υιοθετηθούν νέα κριτήρια φορολογικής κλίμακας για τους αγρότες
Ταυτόχρονα θα ανοίξουν και τα εργασιακά καθώς η Τρόικα και γενικώς οι θεσμοί θα απαιτήσουν να ληφθούν προκαταβολικά μέτρα πριν ανοίξει το ζήτημα του χρέους.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση δοκιμασίας και φθοράς.
Από την περίοδο των γενικών μέτρων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούται να αγγίξει κοινωνικές ομάδες που αποτελούσαν προνομιούχες ιδεολογικούς συνομιλητές και εκ των πραγμάτων θα υποστεί τις πολιτικές συνέπειες των παρεμβάσεων.
Όμως όπως αναφέρει η ίδια πολιτική πηγή «ο ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρούς κραδασμούς θα περάσει τα σκληρά μέτρα γιατί μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει κατανοήσει ότι δεν γίνεται διαφορετικά.
Μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει το μνημόνιο με τις μικρότερες κοινωνικές εντάσεις και μιας ΝΔ του παρελθόντος που προκαλούσε κοινωνικές εντάσεις είναι καλύτερη η τρέχουσα περίοδος.
Συν τοις άλλοις θεωρώ ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη σε καμία εκ των περιπτώσεων δεν θα ήθελε να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας υπό αυτές τις συνθήκες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι το μνημόνιο ή τα αντιλαϊκά και ενίοτε πολύ σκληρά μέτρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποστεί ισχυρές πολιτικές συνέπειες λόγω της λύσης του χρέους.
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πάνω στο ζήτημα της επίλυσης του χρέους ώστε να παρουσιάσει την λύση ως την θετική κατάληξη μιας πολύ δύσκολης περιόδου, μιας καλής ανταμοιβής για τις θυσίες των ελλήνων.
Δυστυχώς όμως η λύση για το χρέος θα είναι λογιστικού τύπου όχι πραγματική βελτίωση, δεν μειώνει το χρέος σε απόλυτο μέγεθος. Ήδη ο ESM αναφέρει ότι το επιτόκιο στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό και οι διάρκειες των δανείων πολύ επιμηκυμένες, περισσότερο από ότι ισχύει σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί μια λύση π.χ. 50 χρόνια και κλιμακούμενο επιτόκιο από 1% το οποίο όμως δεν θα είναι τίποτε άλλο από μια παραλλαγή της επιμήκυνσης που είχε επιτύχει η Ελλάδα επί εποχής Βενιζέλου.
Ως εκ τούτου όταν θα αποκαλυφθεί ότι οι θυσίες των ελλήνων καταλήγουν σε μια ανταμοιβή τόσο φτωχή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να υποστεί πολιτικές συνέπειες.
Κυρίως γιατί δεν θα έχει να περιμένει κάποιο άλλο δώρο από την ΕΕ και τους θεσμούς.
Στην Ελλάδα πολύ φοβούμαι ότι έχει ξεκινήσει να υποβόσκει πολιτική κρίση που θα φανερωθεί ίσως με τα νέα μέτρα και σίγουρα με την λύση οπερέτα για το χρέος.
Δυστυχώς η λύση για το χρέος δεν θα είναι πολιτική νίκη αλλά πολιτικός κόλαφος για την κυβέρνηση»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης