Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσοχή - Η πτώση της αξίας των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (P/BV 0,64) χαμηλώνει την δίκαιη αξία για τις ελληνικές τράπεζες

Προσοχή - Η πτώση της αξίας των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών (P/BV 0,64) χαμηλώνει την δίκαιη αξία για τις ελληνικές τράπεζες
Όσο υποχωρεί η χρηματιστηριακή αξία των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης τόσο θα χαμηλώνει και η δίκαιη αξία των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν υψηλότερα, αξίζουν να έχουν μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία και μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.
Όμως η παράμετρος καθορισμού της δίκαιης αξίας των τραπεζών δεν προσδιορίζεται μόνο από τους εσωτερικούς λόγους αλλά αποτιμά τα ισχύοντα διεθνώς.
Οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου του 2015 εμφανίζουν 36 δισεκ. κεφάλαια - εκ των οποίων 19 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία - και μόλις 8 -8,5 δισεκ. κεφαλαιοποίηση.
Οι πιέσεις εσχάτως στις τραπεζικές μετοχές αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό  και στην διάχυτη ανησυχία ορισμένων ξένων για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών – που προφανώς είναι υπερβολική ανησυχία – καθώς και στις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Οι τραπεζικές μετοχές λοιπόν ενώ είχαν φθάσει να αποτιμώνται στα 11,5 δισεκ. και διαπραγματεύονταν πάνω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου, λόγω του διεθνούς κλίματος και των εσωτερικών λόγων διόρθωσαν.
Το ερώτημα λοιπόν είναι οι ελληνικές τράπεζες με 0,23 P/BV δηλαδή τιμή προς λογιστική αξία λόγω της χαμηλής κεφαλαιοποίησης είναι σωστά αποτιμημένες;
Ξεπερνώντας την υπερβολική αντίδραση των επενδυτών στα σενάρια για αλλαγές στις διοικήσεις, οι μετοχές των τραπεζών θα άξιζαν για υψηλότερα.
Άλλες αλλαγές δεν θα υπάρξουν.
Ο πυρήνας της διοίκησης της Εθνικής δεν θα αλλάξει.
Ο πυρήνας της διοίκησης της Eurobank δεν θα αλλάξει
Ο πυρήνας της Alpha bank δεν θα αλλάξει.
Η μόνη αλλαγή σημειώθηκε στην Πειραιώς με την παραίτηση Θωμόπουλου του CEO.
Ταυτόχρονα δεν αποκλείονται αλλαγές στα μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων όσων είναι μη τραπεζικά στελέχη π.χ. επιχειρηματίες.
Θεωρούμε λάθος να υπάρξουν αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια επειδή ο νέος νόμος υπαγορεύει ότι τα μέλη του ΔΣ πρέπει να έχουν 10ετή τραπεζική θητεία.
Οι επιχειρηματίες χρειάζονται στα διοικητικά συμβούλια, είναι μέρος της πραγματικής οικονομίας.
Ωστόσο στις core διοικήσεις των τραπεζών άλλες αλλαγές δεν θα υπάρξουν.
Το κεφάλαιο αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα ξεθωριάσει και προφανώς οι επενδυτές θα αρχίσουν πάλι να αποτιμούν, αξιολόγηση οικονομίας, NPLs, κεφάλαια και άλλα.
Όμως και ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα άξιζαν αν έχουν 0,4 τιμή προς λογιστική αξία, ένα φαινόμενο που ήδη συντελείται στην Ευρώπη παρασύρει χαμηλότερα την δίκαιη αξία των ελληνικών τραπεζών.
Οι μεγάλες τράπεζες λόγω της μεγάλης υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών υποχωρούν.
Π.χ. η BNP Paribas μια τράπεζα με 2 τρισεκ. ευρώ ενεργητικό έχει μόλις 55,4 δισεκ. κεφαλαιοποίηση με την μετοχή να βρίσκεται στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2015.
Η Ισπανική Santander με 1,3 τρισεκ ευρώ ενεργητικό και 84 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 57 δισεκ.
Τι μας δείχνουν αυτά τα δύο παραδείγματα;
Ότι πριν 2 μήνες η αξία των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης ήταν με όρους P/BV στο 0,85 και έχουν υποχωρήσει στο 0,64.
Η καθοδική αναπροσαρμογή της δίκαιης αξίας των μεγάλων τραπεζών σε αυτή την συγκυρία, ξεκάθαρα επιδρά και χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για τις ελληνικές τράπεζες.
Πριν 2 μήνες π.χ. υποστηρίζαμε ότι η δίκαιη αξία των ελληνικών τραπεζών είναι ένα discount -30% με -40% έναντι των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης δηλαδή περίπου 0,55 τιμή προς λογιστική αξία ή σε απόλυτο μέγεθος περίπου 18-19 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
Οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν αξία στο χρηματιστήριο 18 με 19 δισεκ.
Η μεγάλη αναπροσαρμογή της δίκαιης τιμής των μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη προφανώς χαμηλώνει και τον πήχη στις ελληνικές τράπεζες.
Με τις ίδιες παραμέτρους οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαπραγματεύονται με ένα discount -30% με -40% έναντι των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης.
Αυτό σημαίνει ότι η δίκαιη τους αξία είναι στα 14 δισεκ. και όχι στα 18 με 19 δισεκ.
Τι θέλουμε να πούμε ότι όσο υποχωρεί η χρηματιστηριακή αξία των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης τόσο θα χαμηλώνει και η δίκαιη αξία των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο.
Για να το θέσουμε πιο απλά.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σχεδόν αδύνατο να μην παρακολουθήσουν την διεθνή τάση παρ΄ ότι οι διεθνείς τράπεζες είχαν συμπεριφερθεί πολύ καλύτερα στο παρελθόν.
Όμως μια τράπεζα με 2 τρισεκ. ενεργητικό που έχει 55 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία με όρους αναλογικούς συνεπάγεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να έχουν χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 12 δισεκ. και οι 4 συστημικές.

Το συμπέρασμα

Και ενώ οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αξίζουν χρηματιστηριακά υψηλότερα, η διόρθωση στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, αναπροσαρμόζει χαμηλότερα την δίκαιη αξία των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο.

Σύγκριση ελληνικών τραπεζών με BNP και Santander

Τράπεζες

Ενεργητικό

Κεφάλαια

Χρηματιστηριακή αξία

P/BV

BNP Paribas

2 τρισ ευρώ

89 δισ

55,4 δισ

0,61

Santander

1,3 τρισ ευρώ

84 δισ

57 δισ

0,67

Ελληνικές τράπεζες (4 συστημικές)

330 δισ

36 δισ

8,2 δισ

0,22

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης