Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Π. Δούκας: Μια ρηξικέλευθη πρόταση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Π. Δούκας: Μια ρηξικέλευθη πρόταση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Άρθρο του Π Δούκα για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις
Την σύσταση θυγατρικής στην οποία θα μεταφέρονται όλες οι ουσιαστικές δραστηριότητες της υπερχρεωμένης επιχείρησης και την οποία θα ελέγχει 100% η προβληματική μητρική είναι μια από τις προτάσεις που παρουσιάζει ο Πέτρος Δούκας πρώην υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Το άρθρο στο bankingnews.gr έχει ως εξής

Υπάρχει τεράστιο πλήθος Ελληνικών επιχειρήσεων που είναι καταχρεωμένες!
Κανείς επενδυτής δεν τις πλησιάζει με τόσα χρέη!
Έτσι
1. Και αυτές μαραζώνουν από έλλειψη κεφαλαίων και δεν προσφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και
2. Ούτε οι τράπεζες θα εισπράξουν τα χρήματα που δάνεισαν!

Υπάρχουν 3 εναλλακτικές δυνατότητες:

Ι. Άμεση διαγραφή του 70-80% των δανείων (ανάλογα με τη περίπτωση), ώστε να γίνουν στοιχειωδώς ελκυστικές στους επενδυτές που θα προσφέρουν αναπτυξιακά κεφάλαια και διεθνή δικτύωση,

ΙΙ. Μετατροπή των δανείων σε μετοχές με τις τράπεζες να γίνονται πλέον οι κύριοι μέτοχοι, αλλά με την αναγκαστική εκποίηση των μετοχών μέσα σε 2 έτη και

ΙΙΙ. Να δίνεται η δυνατότητα στις υπερχρεωμένες αυτές επιχειρήσεις, να μεταφέρουν τις ουσιαστικές τους δραστηριότητες και τα στοιχεία του ενεργητικού τους σε μια νέα θυγατρική 100% ιδιοκτησίας της (προβληματικής) μητρικής!
 
Έτσι οι επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν στην καθαρή οικονομικά θυγατρική, δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερχρέωσης της μητρικής!
Ούτε η μητρική θα έχανε κάτι αφού θα είχε το 100% των μετοχών της θυγατρικής!!
Ούτε οι τράπεζες θα έχαναν αφού η ανάπτυξη της νέας θυγατρικής και οι επενδύσεις σε αυτές θα αύξανε τη συνολική αξία της μητρικής στην οποία έχουν δανείσει!!
 
Θα μπορούσε να υπάρχει ρήτρα για το όποιος θα επένδυε στη Θυγατρική, φυσικά θα έπρεπε να έπαιρνε το approval και των τραπεζών!!!
Χωρίς τέτοιες ριζοσπαστικές προσεγγίσεις, η Χώρα μας θα παραμείνει ουραγός και πολύ κάτω των πραγματικών δυνατοτήτων των Ελλήνων!

Ο Πέτρος Γ. Δούκας ήταν υφυπουργός επί κυβερνήσεων ΝΔ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης