Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως τα hedge funds κερδοσκόπησαν στην ελληνική κρίση - Αδύναμοι οι Ευρωπαίοι να τα αντιμετωπίσουν

Πως τα hedge funds κερδοσκόπησαν στην ελληνική κρίση - Αδύναμοι οι Ευρωπαίοι να τα αντιμετωπίσουν
Οι ευρωπαίοι δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύσεις σε μείζονα ζητήματα που έχουν οι χρηματοπιστωτικες αγορές τους
Η ελληνική κρίση έδωσε τη δυνατότητα σε πολλά hedge funds να κερδοσκοπήσουν πάνω στα τεράστια κενά της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, εκμεταλλευόμενα όλα τα επενδυτικά εργαλεία.
Ακόμη και τώρα, οι ευρωπαίοι δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύσεις σε μείζονα ζητήματα που έχουν οι χρηματοπιστωτικες αγορές τους.
Αρκετά από τα παγκόσμια hedge funds επιτέθηκαν στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στις αρχές του 2015.
Τότε που η ελληνική οικονομία ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη και σε κίνδυνο, την επαύριον της αλλαγής της κυβέρνησης τον Ιανουάριο.
Την ώρα που η νέα κυβέρνηση προσπαθούσε να πάρει μια καλύτερη συμφωνία με τους πιστωτές της και σε απάντηση της ελληνικής αδιαλλαξίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε τακτικές απειλές ότι η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες θα μπορούσε να κοπεί.
Σε εκείνο το σημείο, 20 hedge funds - συμπεριλαμβανομένων και των JP Morgan Securities και Quantum - έκαναν αυτό που κάνουν πάντα: Διασπορά φημών για να βγάλουν λεφτά.
Πωλούσαν μετοχές των ελληνικών τραπεζών βραχυπρόθεσμα, σκορπώντας αμφιβολίες σχετικά με την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.
Τότε, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρενέβη για να τους σταματήσει, μοιράζοντας πρόστιμα και στα 20 από 10.000 έως 460.000 ευρώ.
Τώρα, το λόμπι των funds, μέσω της ένωσής τους ΑΙΜΑ (Alternative Investment Management Association) προσπαθεί να «ανοίξει» μια τρύπα στους κανόνες της ΕΕ για το "short selling", έτσι ώστε να μπορεί να ξεφύγει από ανάλογες κυρώσεις στο μέλλον.

Ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτά τα funds είναι οι «ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις» και είναι μάλλον απλή: ένα fund μπορεί να δανειστεί τις μετοχές και να τις πουλήσει γρήγορα, προκαλώντας την πτώση των τιμών, η οποία του επιτρέπει να αγοράσει τις μετοχές πίσω σε χαμηλότερη τιμή.
Είναι ένα εύκολο κέρδος, αλλά είναι κερδοσκοπία.
Αυτό θεώρησαν και οι ελληνικές αρχές ότι έγινε και με τις τράπεζές τους.
Αλλά υπάρχουν κανόνες σχετικά με τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις σε επίπεδο ΕΕ.
Οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μπορεί να περιοριστούν εάν θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε κίνδυνο.
Αυτή η παράμετρος εφαρμόστηκε και στην περίπτωση των μέτρων από τις ελληνικές αρχές.
Μπορεί να ακούγεται σαν ένα φρένο έκτακτης ανάγκης, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν είναι ισχυροί, και ποτέ δεν είχαν σκοπό να θέσουν τέλος στην κερδοσκοπία.
Ο κανονισμός εξουσιοδοτεί τα hedge funds να εφαρμόσουν πολλές διαφορετικές μεθόδους για να πάρουν το πράσινο φως για τις ανοικτές πωλήσεις, ενώ υπάρχουν πολλά κενά που επιτρέπουν στα hedge funds να προχωρούν σε ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις.

"Ένα φτηνό εισιτήριο στην κερδοσκοπία"

Σε επιστολή της η ΑΙΜΑ εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ισχυρίστηκε ότι κατά κάποιο τρόπο, τα hedge funds πράγματι κατείχαν τις μετοχές.
«Σύμφωνα με τον Κανονισμό short selling [SSR], οι περιορισμοί στις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις ισχύουν για την πώληση μιας μετοχής ή ενός χρεωστικού τίτλου, που ο πωλητής δεν κατέχει κατά το χρόνο της σύναψης της σύμβασης πώλησης» (ΜΤΑ άρθρο 2 (1) (β)).
Στις περιπτώσεις που περιγράφονται στην επιστολή, οι εν λόγω φορείς πούλησαν τις μετοχές που κατείχαν ακολουθώντας τη συμμετοχή τους στα δικαιώματα χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες SSR.
Σύμφωνα με την ΑΙΜΑ δηλαδή, τα hedge funds συμμετείχαν σε "εκδόσεις δικαιωμάτων", κατέχοντας μερίδια συμμετοχής.
Μια έκδοση δικαιωμάτων, είναι μια εγγύηση από τον εκδότη (θα μπορούσε να είναι μια τράπεζα ή άλλη εταιρεία), ότι εάν εκδοθούν νέες μετοχές, θα είναι σε θέση να τις αγοράσουν.
Συχνά χρησιμοποιείται ως εγγύηση για τους μετόχους που το μερίδιό τους στην εταιρεία δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί με την έκδοση νέων μετοχών που δεν μπορούν να αποκτήσουν.
Ο ισχυρισμός ότι τα δικαιώματα ισούται με ιδιοκτησία είναι δημιουργικός, στην καλύτερη περίπτωση.
Ουσιαστικά η ΑΙΜΑ ψάχνει για ένα παραθυράκι και χρησιμοποιώντας αυτό ως έναν τρόπο για να καταστεί ευκολότερο για τα hedge funds να συμμετάσχουν σε ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις.
Αυτό θα τους επιτρέψει να αποφύγουν το είδος των απαγορεύσεων που επιβάλλονται από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Τα hedge funds αναζητούν τα κενά στους κανονισμούς της ΕΕ
Ο εν λόγω κανονισμός της ΕΕ εκδόθηκε το 2012 μετά από μια μακρά και έντονη συζήτηση.
Όμως η ΕΕ δεν περιέλαβε σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις κεφαλαιαγορές, αφήνοντας μεγάλα παραθυράκια για τους κερδοσκόπους.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης