Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκτρωματικό να μεταφέρονται στις εταιρίες διαχείρισης NPLs και υγιή δάνεια - Μέγα λάθος

Εκτρωματικό να μεταφέρονται στις εταιρίες διαχείρισης NPLs και υγιή δάνεια - Μέγα λάθος
Ο νόμος θα έπρεπε να εφαρμοστεί αρχικά στα δάνεια με οριστική καθυστέρηση και εν συνεχεία να συντμηθεί ο χρόνος στις 90 ημέρες.
Μια από τις ρήτρες του νέου νόμου που επιτρέπει την σύσταση εταιριών διαχείρισης NPLs προβληματικών δανείων δηλαδή σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών είναι ότι δίνει την δυνατότητα σε μια εταιρία διαχείρισης  με μετοχικό κεφάλαιο 100 χιλιάδων ευρώ να εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της και υγιή δάνεια.
Ο νομοθέτης στο νέο νόμο μεταξύ των εσφαλμένων προσεγγίσεων έχει υιοθετήσει και τρεις εκτρωματικές ρήτρες.

1)Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν ένας δανειολήπτης έχει ένα υγιές δάνειο και ένα προβληματικό δάνειο η τράπεζα μπορεί να μεταβιβάσει την διαχείριση στην εταιρία διαχείρισης.
Με τον νόμο όμως η εταιρία διαχείρισης μπορεί να πάρει και το υγιές δάνειο.
Η ρήτρα αυτή είναι ανεπίτρεπτη.
Κάθε δάνειο αποτελεί ανεξάρτητη σύμβαση και οποιαδήποτε μίξη μεταξύ υγιών και μη εξυπηρετούμενων δανείων μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.
Θα θεωρηθεί εκβιαστική προσέγγιση παρ΄ ότι ο νόμος ορίζει ότι η εταιρία διαχείρισης δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις που θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

2)Η δεύτερη εκτρωματική ρήτρα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου στο μέτρο που η άρση είναι αναγκαία για τις ανάγκες της διαχείρισης.
Με βάση τον νόμο η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη καθώς η προβολή τραπεζικού απορρήτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της εταιρίας να διεκπεραιώσει την διαχείριση.
Ταυτόχρονα όμως τίθενται όρια στην άρση τόσο του τραπεζικού απορρήτου όσο και στην ανακοίνωση των προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη στην εταιρία.
Είναι βέβαιο ότι θα γίνει κατάχρηση αυτής της ρήτρας εις βάρος των δανειοληπτών.

3)Η τρίτη εκτρωματική ρήτρα είναι ότι δεν επιλέγει η οριστική καθυστέρηση των 180 ημερών αλλά η καθυστέρηση των 90 ημερών των 3 μηνών όπου ένα δάνειο κρίνεται ληξιπρόθεσμο και μη εξυπηρετούμενο.
Ο νόμος θα έπρεπε να εφαρμοστεί αρχικά στα δάνεια με οριστική καθυστέρηση και εν συνεχεία να συντμηθεί ο χρόνος στις 90 ημέρες.
Θα δημιουργήσει πολλά κοινωνικά ζητήματα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης