Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το αναμενόμενο limit down -30% της Εθνικής και η δίκαιη τιμή των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο στο 0,30-0,35 P/BV

Το αναμενόμενο limit down -30% της Εθνικής και η δίκαιη τιμή των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο στο 0,30-0,35 P/BV
Ποια είναι η δίκαιη αξία των τραπεζών; - Οι τιμές των αυξήσεων αναφέρουν οι τραπεζίτες και η εκτίμηση αυτή είναι πρακτικά ορθή.
Θέσαμε μια ενδιαφέρουσα ερώτηση πολλά τραπεζικά στελέχη για το ποια θεωρούν δίκαιη τιμή fair value για τις τραπεζικές μετοχές.
Η απάντηση σχεδόν όλων ήταν κοινή και σίγουρα αναμενόμενη.
Η δίκαιη τιμή των ελληνικών τραπεζών βραχυχρόνια είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Δηλαδή για την Alpha τα 2 ευρώ, την Εθνική τα 0,30 ευρώ, την Πειραιώς τα 0,30 ευρώ και την Eurobank το 1 ευρώ.
Η Attica bank αποτελεί ειδική περίπτωση και αναλύεται ξεχωριστά.
Με βάση τις αποτιμήσεις των τραπεζών προκύπτει το εξής.
Οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται περίπου 10 δισεκ. δηλαδή με όρους P/BV αποτιμώνται 0,30.
Επειδή όμως οφείλει τουλάχιστον ένα limit down η Εθνική στο -30% αυτό σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της μπορεί να σταθεροποιηθεί μεταξύ 2,3 με 2,5 δισεκ άρα αναλογικά θα υποχωρήσει το P/BV κάτω από 0,30.
Ποια είναι η δίκαιη αξία των τραπεζών;
Οι τιμές των αυξήσεων αναφέρουν οι τραπεζίτες και η εκτίμηση αυτή είναι πρακτικά ορθή.
Βέβαια η Πειραιώς διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου όπως και η Εθνική μετά το limit down όπως και η Eurobank ενώ η Alpha bank διαπραγματεύεται πάνω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Πρακτικά η δίκαιη αξία του τραπεζικού κλάδου είναι μεταξύ 8 με 10 δισεκ.
Σε ένα θετικό σενάριο η αξία των τραπεζών θα μπορούσε να αναρριχηθεί στα 13,5 με 15 ή 17 δισεκ. που σημαίνει έως +70% από τις τρέχουσες τιμές.
Όμως αποτιμώντας την BNP Paribas που διαθέτει 67 δισεκ. κεφάλαια και 64 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο Γαλλικό χρηματιστήριο και P/E δηλαδή σχέση κεφαλαιοποίησης προς κέρδη 12 εξάγεται το συμπέρασμα ότι η δίκαιη αξία των ελληνικών τραπεζών δεν μπορεί να είναι πάνω από 0,5 το μέγιστο και 0,20 το ελάχιστο.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι το ράλι που αναμενόταν με επίκεντρο τις τράπεζες θα καθυστερήσει.
Βέβαια υπάρχουν τράπεζες όπως η Eurobank που στο α΄ τρίμηνο του 2016 θα εμφανίσει κέρδη.
Eurobank και Alpha bank θα εμφανίσουν καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά και δικαιολογούν ένα premium.

Η περίπτωση της Attica bank

Η Attica bank εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 605 εκατ και με βάση τα κεφάλαια που συγκέντρωσε – έως τις 11 Δεκεμβρίου – χωρίς αυτά που δυνητικά μπορεί να προκύψουν.
Εμφανίζει P/BV δηλαδή αποτίμηση προς λογιστική αξία πάνω από 0,80 προσεγγίζει το 0,88.
Ενώ οι 4 συστημικές τράπεζες αποτιμώνται 0,30 η Attica bank αποτιμάται 0,88.
Αν τα κεφάλαια που συγκεντρωθούν είναι τα 597 ή αυξηθούν στα 650 (δηλαδή θα αντληθούν και άλλα κεφάλαια) το P/BV αποτιμάται στο 0,88 με 0,85.
Τι σημαίνει αυτό ότι η Attica bank είναι ακραία πανάκριβη γιατί απλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια αποτίμηση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, ούτε με όρους κεφαλαίων, ούτε με όρους κερδοφορίας ούτε και με όρους στρατηγικής.
Με βάση τον μέσο όρο του κλάδου η δίκαιη αποτίμηση της Attica bank είναι 0,10 με 0,12 ευρώ και προφανώς όχι 0,2360 ευρώ.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης