Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 16/12 συγκεντρώνει 61 εκατ η Παγκρήτια με την στήριξη ιδιωτών επενδυτών, αργότερα η είσοδος αμερικανικής τράπεζας

Στις 16/12 συγκεντρώνει 61 εκατ η Παγκρήτια με την στήριξη ιδιωτών επενδυτών, αργότερα η είσοδος αμερικανικής τράπεζας
Εδώ το ελληνικό κράτος αποφάσισε να διασώσει την Attica bank με αρνητικά ίδια κεφάλαια -19% και δεν θα διασωθούν τράπεζες με θετική καθαρή θέση όπως η Παγκρήτια;
Βρέθηκαν τα 61 εκατ του βασικού σεναρίου από την Παγκρήτια συνεταιριστική τράπεζα.
Με βάση έγκυρη πηγή ομάδα ιδιωτών επενδυτών καλύπτει την εναπομείνασα διαφορά των 21 εκατ που απαιτούνταν - είχαν συγκεντρωθεί 40 εκατ - και έτσι η τράπεζα περνάει στην επόμενη φάση χωρίς να χρειαστεί να σπάσει σε good και bad bank.
Με βάση τον σχεδιασμό οι ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν τα 61 εκατ και την διαφορά μέχρι τα 115,4 εκατ του δυσμενούς σεναρίου θα τα καλύψει σε επόμενη φάση αμερικανική τράπεζα που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά ζητούσε 2 μήνες προθεσμία για να πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο στην Παγκρήτια.
Με βάση αυτή την εξέλιξη η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ανακεφαλαιοποιείται επιτυχώς.

Τι ανέφερε από τις 12/12 το bankingnews.gr

Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα δίνει μια μάχη για την ανακεφαλαιοποίησης της, αναζητώνται συνολικά 115,4 εκατ με ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες 61 εκατ ευρώ.

Μάλιστα το αρχικό σχέδιο περιλάμβανε αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ με συνεταιριστικές μερίδες και 30 εκατ μετατρέψιμο ομόλογο.
Κατά την διαδικασία ανακαφελαιοποίησης που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 εκατ ενώ ως γνωστό έχει δοθεί παράταση έως τις 18 Δεκεμβρίου του 2015.
Η Παγκρήτια έχει βρει στρατηγικό σύμμαχο αμερικανική τράπεζα, η οποία μάλιστα έχει έρθει και σε επαφές με την ΤτΕ.
Στις ΗΠΑ μάλιστα η αμερικανική τράπεζα, έχει εξαγοράσει 4-5 τράπεζες που ήταν υπό εκκαθάριση και της εξυγίανε.
Στρατηγικός επενδυτής υπάρχει που θέλει να καλύψει 60 εκατ καθώς και σχήμα ξένων μετόχων που έχουν θέσε3ι ως προαπαιτούμενο να συμμετάσχει ο στρατηγικός επενδυτής.
Τι πρόβλημα έχει δημιουργηθεί;
Ο στρατηγικός επενδυτής ζήτησε εύλογο χρόνο ώστε να πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο για να επενδύσει τουλάχιστον 60 εκατ.
Ο χρόνος όμως λήγει στις 18 Δεκεμβρίου άρα ο χρόνος είναι ελάχιστος.
Μια πρόταση που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση για να διασωθεί η Παγκρήτια είναι κάποιο Ταμείο να επενδύσει 60 εκατ για 2 μήνες περίπου μέχρι να ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος και εν συνεχεία να αγοράσει τις συνεταιριστικές μερίδες ο στρατηγικός επενδυτής.
Το Ταμείο ή άλλο μέσο θα διαδραματίσει τον ρόλο του μεταβατικού μετόχου.
Η λύση είναι αυτή να βρεθεί ένας μεταβατικός μέτοχος ώστε να μπορέσει η Παγκρήτια να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Αν η ΤτΕ δεν δώσει το πράσινο φως για την Παγκρήτια το plan B θα ενεργοποιηθεί.
Ήδη την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου οι συστημικές τράπεζες έχουν κληθεί από την ΤτΕ να υποβάλλουν προσφορά για την Παγκρήτια και την Πελοποννήσου.
Η ΤτΕ θα αναμένει έως τις 18 Δεκεμβρίου και αν έχουν βρει τα κεφάλαια οι προσφορές θα αποσυρθούν αν δεν έχουν βρεθεί θα σπάσουν σε good και bad bank.
Μεταξύ των ενδιαφερομένων η Alpha bank φέρεται να θέλει περισσότερο την Παγκρήτια αν σπάσει τελικά σε καλή και κακή τράπεζα.
Να αναφερθεί ότι στις 11 Δεκεμβρίου η ίδια διαδικασία ξεκίνησε για την Attica bank.
Η Παγκρήτια και η Πελοποννήσου έχουν λόγο ύπαρξης λόγω της στήριξη της τοπικής οικονομίας και πρέπει να βρεθεί φόρμουλα διάσωσης…
Εδώ το ελληνικό κράτος αποφάσισε να διασώσει την Attica bank με αρνητικά ίδια κεφάλαια -19% και δεν θα διασωθούν τράπεζες με θετική καθαρή θέση όπως η Παγκρήτια;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης