Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νίκος Μυρτάκης στο bankingnews: Υπάρχει ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές για την Παγκρήτια τράπεζα

Νίκος Μυρτάκης στο bankingnews: Υπάρχει ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές για την Παγκρήτια τράπεζα
Η Παγκρήτια χρειάζεται 130 εκατ για να ανακεφαλαιοποιηθεί και η διοίκηση της εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της
Υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με διεθνείς funds και τράπεζες ώστε να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης.
Η Παγκρήτια χρειάζεται 130 εκατ για να ανακεφαλαιοποιηθεί και η διοίκηση της εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της που είναι η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.
Ωστόσο αναφέρει ότι αν δεν βρεθούν όλα τα ιδιωτικά κεφάλαια θα μπορούσε να προσφύγει και στην συνδρομή του ΤΧΣ.

Η συνέντευξη του Νίκου Μυρτάκη του αντιπροέδρου της Παγκρήτιας τράπεζας έχει ως εξής

1)Η αύξηση κεφαλαίου των 130 εκατ. για την Παγκρήτια Συνεταιριστική τράπεζα είναι μεγάλος στόχος.
Παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μπορείτε να μας πείτε σε τι φάση βρισκόμαστε;
 
Η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 11 Δεκεμβρίου.
Περιλαμβάνει 100 εκ. με έκδοση συνεταιριστικών μερίδων και 30 εκ. με έκδοση μετατρέψιμου Ομολόγου.
Σκοπός της Αύξησης Κεφαλαίου είναι η δημιουργία μίας ισχυρής κεφαλαιακής βάσης για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της Τράπεζας, την ενίσχυση του ρόλου της στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της στο νέο τραπεζικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Τα έως τώρα μηνύματα της αγοράς είναι θετικά και η προσπάθεια όλων μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, βασιζόμενοι στην στήριξη και στην εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας.  
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που αποτελούν το 82,60% του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, τα περισσότερα από 82.000 ενεργά μέλη μας και οι τοπικοί φορείς συνεργάζονται επί σειρά ετών με την Παγκρήτια Τράπεζα, εμπιστεύονται την Τράπεζά μας και στην αύξηση κεφαλαίου θα επιβεβαιώσουν, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, τη στήριξή τους.
Επίσης, η προνομιακή τιμή  των 13 € ανά μερίδα, ενώ η λογιστική αξία της μερίδας ανέρχεται με στοιχεία 30/9/2015 σε 27,73 €, καθιστούν την επένδυση στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας, ελκυστική και αποδοτική για τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Παγκρήτιας Τράπεζας και την ταχύτερη ανάπτυξη της Οικονομίας της Κρήτης λόγω του τουρισμού και του τομέα της πρωτογενούς παραγωγής – τροφίμων, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλους τους επενδυτές.

2)Γιατί χρειάστηκε τόσα πολλά κεφάλαια η Παγκρήτια, τα 130 εκατ δεν είναι πολλά κεφάλαια;

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τελευταία αύξηση κεφαλαίου στην Παγκρήτια Τράπεζα έγινε το 2007, όταν, όπως είναι γνωστό, για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα έχουν προηγηθεί τρεις αυξήσεις.
Επίσης, ότι το ποσό των 130 εκ. ευρώ είναι σημαντικά υψηλότερο και από τις ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 61 εκ. ευρώ περίπου και από τα 115 εκ. ευρώ του δυσμενούς σεναρίου, καθώς συνδέεται με το business plan και τις προοπτικές ανάπτυξης της Τράπεζας.
Η αύξηση κεφαλαίου απευθύνεται στα 82.000 μέλη και στους 240.000 πελάτες της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς επίσης και σε θεσμικούς επενδυτές με τους οποίους είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις.

3)Μπορείτε να μας πείτε που πήγε καλά η Παγκρήτια και που δεν πέτυχε τους στόχους της;
 
Η επιτυχημένη πορεία της Παγκρήτιας Τράπεζας και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ακόμα και τη περίοδο της κρίσης που η Τράπεζά μας δεν μείωσε το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, οφείλεται στα εξής :

Στο χαμηλό λειτουργικό κόστος, με έναν από τους χαμηλότερους δείκτες κόστους/εσόδων του κλάδου, 36,80%, έναντι 56,92%, μέσος σταθμισμένος όρος για το τραπεζικό σύστημα με στοιχεία 30/9/2015.
Στο υψηλό καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, 3,93% με στοιχεία 30/9/2015, έναντι 2,72% για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα (μέσος σταθμισμένος όρος).
Στη δημιουργία κερδών προ προβλέψεων ακόμα και την περίοδο της κρίσης
Στη δημιουργία ικανοποιητικών προβλέψεων με ποσοστό κάλυψης 55% επί των καθυστερημένων δανείων στις 30/9/2015, ποσοστό που αναμένεται να φθάσει στο 60% στο τέλος του έτους
Στη ρευστότητα που εξασφάλισε κύρια μέσω Ευρωπαϊκών πόρων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, Jessica κλπ).
Στο υψηλό μερίδιο αγοράς στην οικονομία της Κρήτης

Η Παγκρήτια Τράπεζα για 17 χρόνια και μέχρι το 2010 προσέφερε στους συνεταίρους της ικανοποιητικά μερίσματα και υπεραξίες για τις μερίδες που κατείχαν.
Η οικονομική κρίση που ακολούθησε, της οποίας το μέγεθος και την ένταση κανείς δεν προσδοκούσε, εμπόδισε την Τράπεζα να αποδώσει μέρισμα και μας οδήγησε στη τωρινή αύξηση κεφαλαίου.
Παράλληλα, η μακρόχρονη κρίση δημιούργησε δυσλειτουργίες, όπως και στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.

4)Υπάρχουν πληροφορίες για αμερικανικά funds, βρετανικό fund, την EBRD και άλλους επενδυτές να έχουν βολιδοσκοπήσει την τράπεζα ώστε να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.
Υπάρχει όντως ενδιαφέρον;
 
Μέσω του επενδυτικού μας συμβούλου έχουν γίνει προσεγγίσεις και προχωρημένες συζητήσεις με θεσμικούς επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ειδικού σκοπού, όπου το ενδιαφέρον τους για την Παγκρήτια Τράπεζα είναι ουσιαστικό και πιστεύουμε ότι σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη.

5)Τα 130 εκατ μπορούν να καλυφθούν πλήρως με ιδιωτικά κεφάλαια ή εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγηθείτε και στο ΤΧΣ αντλώντας κρατικά κεφάλαια;
 
Όπως προαναφέρθηκε αποτελούν μίγμα της συμμετοχής μελών-πελατών και θεσμικών επενδυτών, όμως στην περίπτωση που δεν καλυφθούν θα ζητηθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης