Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Marfin Popular Bank: Ζημίες 196,4 εκατ. ευρώ στο α΄ 6μηνο, λόγω ομολόγων ή κέρδη 77,1 εκατ. προ απομείωσης

Marfin Popular Bank: Ζημίες 196,4 εκατ. ευρώ στο α΄ 6μηνο, λόγω ομολόγων ή κέρδη 77,1 εκατ. προ απομείωσης
Ζημιά 196,4 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Marfin Popular Bank, λόγω ομολόγων, ή κέρδη 77,1 εκατ. ευρώ προ απομείωσης. Πιο αναλυτικά.....
-Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €77.1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2011 και €3.6(1) εκατ. το β’ τρίμηνο 2011.
-Συμμετοχή της Τράπεζας στο Πρόγραμμα Εθελοντικής Ανταλλαγής Κρατικών Ομολόγων ονομαστικής αξίας €2.7 δισ.  Το σύνολο της απομείωσης από ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, ανέρχεται σε €274.0 εκατ. μετά φόρων.  Η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια εκτιμάται σε €56.3 εκατ.
-Το σύνολο των λειτουργικών εσόδων αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια και 1% σε τριμηνιαία βάση σε €262.8 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011, λόγω της διαρκούς βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους στο σύνολο του Ομίλου.  Η βελτίωση της ποιότητας των εσόδων αντικατοπτρίστηκε στην αύξηση των εσόδων από βασικές τραπεζικές εργασίες κατά 5% σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.
-Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €195.3 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011 – στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί - ενισχυμένα 9% σε ετήσια βάση και 8% σε τριμηνιαία βάση, λόγω της βελτίωσης του καθαρού περιθωρίου κέρδους το οποίο αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης ετησίως και 22 μονάδες βάσης τριμηνιαίως σε 2.14%.  Η βελτίωση του περιθωρίου οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και στα βελτιωμένα περιθώρια καταθέσεων σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος.
-Τα κέρδη προ προβλέψεων συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, σημειώνοντας 21% και 3% αύξηση σε ετήσια και τριμηνιαία βάση αντίστοιχα, βελτιώνοντας τα έσοδα και μειώνοντας το κόστος.
-Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις αυξήθηκε κατά 55 μονάδες βάσης ετησίως και κατά 40 μονάδες βάσης τριμηνιαίως σε 157 μονάδες βάσης. Ο δείκτης επηρεάστηκε κατά κύριο λόγο από τις δραστηριότητες του Ομίλου στην Ελλάδα. Ο δείκτης προβλέψεων προς χορηγήσεις των μη ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 54% του δανειακού χαρτοφυλακίου του, μειώθηκε σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.
-Ο Όμιλος ανακοίνωσε ισχυρή κεφαλαιακή θέση στης 30 Ιουνίου 2011. Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε €3.7 δισ. και τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.2 δισ. το β’ τρίμηνο 2011, αντικατοπτρίζοντας κεφαλαιακούς δείκτες ύψους 11.4% και 13.0% αντίστοιχα.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2011, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Marfin Popular Bank, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Όμιλος της Marfin Popular Bank, παρά το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, για μια ακόμη φορά παρουσίασε  συνολική βελτίωση της απόδοσης του, βελτίωση υποστηριζόμενη από την αύξηση των εσόδων, τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και από τη σταθεροποίηση της ποιότητας  του ενεργητικού. Η κατά 1% και 6% αύξηση των εσόδων σε διαδοχική και ετήσια βάση αντίστοιχα, οδηγήθηκε από την βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 8% για το τρίμηνο και 9% σε ετήσια βάση, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε  στη βελτίωση των περιθωρίων σε όλες τις σημαντικές γεωγραφικές περιοχές του Ομίλου, καθώς και όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 1% για το τρίμηνο και 2% ετησίως οδήγησε σε μια αύξηση  21% στα κέρδη προ προβλέψεων, σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός σε €113 εκατ. και κοντά στο μέσο όρο των τριών τελευταίων τριμήνων, καθώς ο Όμιλος συνεχίζει να επωφελείται από την ευρεία διασπορά του ενεργητικού που σχετίζεται με τις Κυπριακές και διεθνείς δραστηριότητες. Στον αντίκτυπο της απομείωσης των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, ο Όμιλος διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή θέση του με συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13.0%, έναν από τους υψηλότερους στον κλάδο. Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα του Ομίλου, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας του, θα επιτρέψει στον Όμιλο να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους του, παρέχοντας έτσι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην  αυξανόμενη πελατειακή βάση και τη δημιουργία  αξίας για τους μετόχους του.»

Έσοδα & έξοδα

Τα συνολικά έσοδα, ανήλθαν σε €262.8 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση.  Σε τριμηνιαία βάση, τα συνολικά έσοδα ήταν μόλις 0.8% ψηλότερα, κυρίως λόγω της κατά 30% πτώσης των χρηματοοικονομικών και άλλων εσόδων.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ενισχύθηκαν 9% σε ετήσια βάση και 8% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €195.3 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.  Η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους αντανακλά τη σημαντική αύξηση του καθαρού περιθωρίου κέρδους (NIM) κατά 34 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 22 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 2.14%.  Η διεύρυνση του περιθωρίου οφείλεται στην αύξηση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, καθώς και στη βελτίωση των περιθωρίων των καταθέσεων στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες ανήλθαν σε €44.4 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2011, χαμηλότερα τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση.  Η χαμηλή δραστηριότητα στις αγορές κεφαλαίου και στις τραπεζικές δραστηριότητες είναι οι βασικοί λόγοι για την πτώση των εσόδων από δικαιώματα και προμήθειες.
Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση του κόστους οδήγησαν σε μείωση του συνόλου των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου κατά 4% σε ετήσια βάση και 1% σε τριμηνιαία βάση.  Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε €156.4 εκατ., παρά τον σχετικά υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα και την ανελαστική πολιτική αμοιβών στην Κύπρο.  Ο δείκτης κόστος προς έσοδα μειώθηκε σε 59.5% στο β’ τρίμηνο 2011, από 60.1% το α’ τρίμηνο 2011 και 64.4% ένα χρόνο νωρίτερα.
Το β’ τρίμηνο 2011 τα καθαρά κέρδη του διαμορφώθηκαν σε €3.6 εκατ. Ύστερα από την απομείωση των ζημιών, ο Όμιλος κατέγραψε ζημιές μετά φόρων ύψους €270.4 εκατ.

Δάνεια & καταθέσεις
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου παρέμενε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, ενώ σημείωσε μείωση 3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε € 26.6 δισ. το β’ τρίμηνο 2011.
Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε €13.6 δισ. το β’ τρίμηνο 2011, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το α’ τρίμηνο 2011, ενώ σημείωσε 4% μείωση σε ετήσια βάση.
Στην Κύπρο, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ενισχύθηκε 4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 4% των επιχειρηματικών δανείων και 5% των στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση.  Σε τριμηνιαία βάση, το συνολικό Κυπριακό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε κατά 0.2% και ανήλθε σε €10.7 δισ.
Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου αποτελείται από 69% δάνεια προς επιχειρήσεις και 31% δάνεια προς νοικοκυριά το β’ τρίμηνο 2011.  Τα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν σε 18% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και τα καταναλωτικά σε 13% το β’ τρίμηνο 2011, διαμορφώνοντας ίδια κατανομή με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου σημείωσαν μείωση 9% σε ετήσια βάση και 4% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €23.0 δισ. το β’ τρίμηνο 2011, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης κατά 21% των καταθέσεων στην Ελληνική αγορά.  
Κατά το β’ τρίμηνο 2011, οι καταθέσεις της μονάδα Διεθνούς Τραπεζικής του Ομίλου στην Κύπρο συνέχισαν την ανοδική τους πορεία σημειώνοντας άνοδο κατά 4% σε ετήσια βάση και 5% σε τριμηνιαία βάση.  Το σύνολο των καταθέσεων της Διεθνούς Τραπεζικής ανήλθε σε €5.9 δισ.  Το σύνολο των καταθέσεων Κύπρου ανήλθε σε €13.4 δισ., σημειώνοντας άνοδο 5% σε ετήσια και τριμηνιαία βάση.

Ρευστότητα & πηγές χρηματοδότησης
Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει από τις  πιο υγιείς στον ευρύτερο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα.  Η χρηματοδότηση της Marfin Popular Bank αποτελείτο 68% από καταθέσεις στις 30 Ιουνίου 2011 σε σχέση με 67% στις 31 Δεκεμβρίου 2010.  Η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ μειώθηκε από την αρχή του έτους, από €6.9 δισ. που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2010 σε €6.1 δισ. στις 30 Ιουνίου 2011.  
Στις 24 Μαΐου, η Marfin Popular Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σύσταση του νέου προγράμματος καλυμμένων αξιόγραφων ύψους €5 δισ.  Σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα, ο Όμιλος, από το Μάιο, ολοκλήρωσε τρεις εκδόσεις καλυμμένων αξιόγραφων ύψους €1.5 δισ., μετά την έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Ο Όμιλος έχει αποπληρώσει με επιτυχία περισσότερα από €1 δισ. σε ομολογίες κατά τη διάρκεια του 2010, ενώ δεν έχει αποπληρωμές ομολογιών μέσα στο 2011.

Ποιότητα ενεργητικού

Το β’ τρίμηνο 2011, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το Ελληνικό χαρτοφυλάκιο μειώθηκαν σε €105 εκατ. έναντι €136 εκατ. που ήταν το α’ τρίμηνο 2011, ενώ για τις δραστηριότητες του Ομίλου εκτός Ελλάδος σημειώθηκε μικρή αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε €8 εκατ.  Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύνολο του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 8.4% το β΄ τρίμηνο 2011 από 8.0% το α’ τρίμηνο 2011, δηλ. σε ιδιαίτερα χαμηλότερα επίπεδα από τη μέση τριμηνιαία μεταβολή του δείκτη δανείων σε καθυστέρηση του κλάδου.
Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση επηρεάστηκε επιπλέον από την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, ιδιαίτερα στην καταναλωτική πίστη σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης του Ομίλου.
Οι προβλέψεις ανήλθαν σε €104.4 εκατ. το β’ τρίμηνο 2011, σημειώνοντας αύξηση 50% σε ετήσια βάση και 33% σε τριμηνιαία βάση.  Η σημαντική αύξηση των προβλέψεων στηρίχτηκε στη στρατηγική απόφαση του Ομίλου να θωρακίσει τον ισολογισμό λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική αγορά.
Ο λόγος προβλέψεων προς χορηγήσεις αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 157 μονάδες βάσης το β΄ τρίμηνο 2011 από 117 μονάδες βάσης το α’ τρίμηνο 2011.
Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων το α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 47%.  Το ποσοστό κάλυψης αυξάνεται σε 146% λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις καθώς και τις προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις των πελατών.

Εθελοντική ανταλλαγή κρατικών ομολόγων / Ζημιές από απομείωση

Ο Όμιλος ΜΡΒ, κατόπιν των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21 Ιουλίου 2011 σχετικά με το πρόγραμμα  εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, θα συμμετέχει με τα ομόλογα  που έχουν λήξη την περίοδο 2011 – 2020 και είναι ονομαστικής αξίας €2.7 δισ.  Οι ζημιές από απομείωση ανέρχονται σε €178.6 εκατ. μετά φόρων.  
Το χαρτοφυλάκιο ΟΕΔ του Ομίλου συμπεριλαμβάνει ομόλογα με σχετικά χαμηλές αποδόσεις που λήγουν στα επόμενα δύο χρόνια (σύνολο €2.2 δισ.) τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία απομείωση.  Η εκτιμώμενη λογιστική απομείωση αγγίζει το 18%, ενώ η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια εκτιμάται σε €56.3 εκατ. Συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από απομείωση των μετοχικών συμμετοχών του Ομίλου, το σύνολο των ζημιών από απομείωση ανέρχεται σε €274.0 εκατ. μετά φόρων.

Κεφαλαιακή επάρκεια

Ο Όμιλος της MPB ολοκλήρωσε με επιτυχία την πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority), σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (European Central Bank), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board).  Μετά την πώληση της θυγατρικής του Ομίλου στην Αυστραλία που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριου 2011 και σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (core Tier I ratio) μεταβάλλεται σε 5.6%.  Συμπεριλαμβανομένων των μέτρων άμβλυνσης κινδύνου, όπως αυτά καταγράφονται στα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή αποτελέσματα (endorsed results), ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων μεταβάλλεται σε 9.2% έναντι 7.3% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010. Μετά την εφαρμογή το μεσοπρόθεσμου σχεδίου τα βασικά πρωτοβάθμια κεφάλαια ανέρχονται σε 10%.
Στις 29 Ιουλίου, ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια της έκδοσης αξιόγραφων ενισχυμένου κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), τα οποία χαρακτηρίζονται ως πρωτοβάθμια κεφάλαια σύμφωνα με τη Βασιλεία ΙΙΙ, άντλησε το ποσό των €65 εκατ.  Η έκδοση θα ενισχύσει το δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 23 μονάδες βάσης.
Ο Όμιλος ανακοίνωσε ισχυρή κεφαλαιακή θέση την 30 Ιουνίου 2011. Το σύνολο των εποπτικών κεφαλαίων ανήλθε σε €3.7 δισ. και τα πρωτοβάθμια κεφάλαια ανήλθαν σε €3.2 δισ. το β’ τρίμηνο 2011, αντικατοπτρίζοντας κεφαλαιακούς δείκτες ύψους 13.0% και 11.4% αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2011.Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Marfin Popular Bank δεν έχει συμμετάσχει σε κανένα κρατικό πρόγραμμα βοήθειας.   

Διεθνείς δραστηριότητες

Οι διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τροχιά και στο β΄ τρίμηνο του 2011.  Τα καθαρά κέρδη των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €12.6 εκατ. αυξημένα 133% σε τριμηνιαία βάση και 404% σε ετήσια βάση.  Η αύξηση της κερδοφορίας στο β΄ τρίμηνο 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους ειδικά των θυγατρικών της Σερβίας και του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμορφωθήκαν σε  €3.8 εκατ. και €7.2 εκατ. αντίστοιχα.  Τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους για τις διεθνείς δραστηριότητες  ανέρχονται σε  €28.4 εκατ. στο β΄ τρίμηνο του 2011 αυξημένα κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας την αύξηση στο καθαρό περιθώριο κέρδους (NIM) κατά 35 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και 48 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 3.80%.  Η διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου οφείλεται στη βελτίωση του περιθωρίου των δανείων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές που ο Όμιλος έχει παρουσία.
Η βελτίωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών κυρίως στις αναδυόμενες αγορές στις όποιες δραστηριοποιείται ο Όμιλος, η ενδυνάμωση των διαδικασιών συλλογής ληξιπρόθεσμων οφειλών και η αποτελεσματική διαχείριση κίνδυνων των διεθνών δραστηριοτήτων έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και τη σημαντική μείωση του δείκτη προβλέψεων προς χορηγήσεις σε 29 μονάδες βάσης το β΄ τρίμηνο του 2011 από 63 μονάδες βάσης το α΄ τρίμηνο του 2011.
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων για το σύνολο των διεθνών δραστηριοτήτων στο β΄ τρίμηνο του 2011 παρουσίασε σημαντική  πτώση κατά 110 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 10.6% από 11.7% στο α΄ τρίμηνο του 2011.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης