Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσοχή – Αν απαιτηθεί resolution σε τράπεζα να υλοποιηθεί άμεσα όχι το 2016 γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τις καταθέσεις

Προσοχή – Αν απαιτηθεί resolution σε τράπεζα να υλοποιηθεί άμεσα όχι το 2016 γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τις καταθέσεις
Αν υπάρξει ανάγκη για εξυγίανση σε τράπεζα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2015
Αν απαιτηθεί resolution σε τράπεζα να υλοποιηθεί άμεσα όχι το 2016 γιατί θα έχουμε πρόβλημα με τις καταθέσεις.
Σπεύδουμε να προειδοποιήσουμε για ένα ζήτημα το οποίο ίσως δεν έχει παρουσιαστεί με την δέουσα προσοχή.
Με βάση την οδηγία BRRD  Bank Recovery and Resolution Directive καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια πότε ενεργοποιείται η διαδικασία του resolution.
Στην περίπτωση που – αν και εφόσον δηλαδή – μια από τις τράπεζες που υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου δεν καταφέρει να καλύψει το βασικό σενάριο των stress tests τότε είναι 100% βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία του resolution της εξυγίανσης.
Να επισημανθεί με σαφή τρόπο ότι η ΕΚΤ, ο SSM που εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες και η ΤτΕ που εποπτεύει και τις μη συστημικές έχουν αποσαφηνίσει το πλαίσιο ενεργοποίησης της BRRD και ειδικά του άρθρου 32.
Όποια τράπεζα εμπορική ή συνεταιριστική δεν καλύψει το βασικό σενάριο η DGCom δεν θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση της από το ΤΧΣ που διαθέτει κεφάλαια και για εξυγίανση.
Όμως το βασικό ζήτημα στην περίπτωση ενός κακού και απευκταίου σεναρίου είναι αν μια τράπεζα αποτύχει να ανακεφαλαιοποιηθεί και απαιτηθεί resolution – που μια μορφή του είναι η διάσπαση σε good και bad bank – πότε αυτό πρέπει να συμβεί;
Είναι προφανές ότι η 11η Δεκεμβρίου δεν έχει τεθεί τυχαία ως καταληκτική ημερομηνία για τις τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Αν μια τράπεζα ή τράπεζες αποτύχουν στην ανακεφαλαιοποίηση το resolution πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα ώστε να μην ενεργοποιηθεί η οδηγία BRRD.
Αν μια τράπεζα αποτύχει και η διαδικασία εξυγίανσης δεν ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015 αλλά μεταφερθεί για τον Ιανουάριο του 2016 ίσως γιατί μια τράπεζα μπορεί να προσδοκάει ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια τότε θα συμβούν τα εξής.
Το ΤΧΣ δεν θα ξεκινήσει την διαδικασία εξυγίανσης μαζί με την ΤτΕ πριν εμπλακούν και οι καταθέτες.
Σε διαδικασία εξυγίανσης δεν μπορεί να εμπλακούν κρατικά κεφάλαια σε καθεστώς ενεργούς BRRD αν δεν έχει προηγηθεί η απόλυτη εμπλοκή μετόχων, η απόλυτη εμπλοκή καταθετών και η κατ΄ αναλογία εμπλοκή καταθετών.
Επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε τεράστιες πολιτικές συνέπειες, θα προκαλούσε σοκ στο τραπεζικό σύστημα και στην χρηματοπιστωτική ευστάθεια και μεγάλη αναταραχή στην κοινωνία το resolution πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2015.
Ο ESM πάντως τα κεφάλαια που έχει εγκρίνει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περιλαμβάνει και κεφάλαια για εξυγίανση - resolution.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης