Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η «τρύπα» νομιμότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που απειλεί τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Η «τρύπα» νομιμότητας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που απειλεί τις ανακεφαλαιοποιήσεις
Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει σωρεία προσφυγών στα δικαστήρια κατά του δημοσίου αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Σοβαρά ζητήματα για τη νομιμότητα της λειτουργίας του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εγείρουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της αντικατάστασης του κ. Κώστα Μποτόπουλου από τον κ. Χαράλαμπο Γκότση.
Και αυτό διότι από τις 30 Οκτωβρίου του 2015 σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού του κ. Γκότση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου ο κ. Μποτόπουλος θεωρείται ότι έχει παραιτηθεί.
Διότι σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα είχε το δικαίωμα να κινήσει διαδικασίες αντικατάστασης του κ. Μποτόπουλου καθώς η θητεία του τελευταίου έληγε το 2019.
Όμως αν ο κ. Μποτόπουλος είχε παραιτηθεί τότε πως έγιναν συνεδριάσεις του ΔΣ το Νοέμβριο τις οποίες συγκαλεί ο Πρόεδρος;
Πέραν αυτού παραίτηση έχει υποβάλλει και η Α Αντιπρόεδρος η οποία επίσης δεν έχει αντικατασταθεί.
Υπό αυτές τις συνθήκες εγείρονται ζητήματα σε ότι αφορά στη νομιμότητα της λειτουργίας του ΔΣ της Επιτροπής σε μια περίοδο όπου ελήφθησαν κρισιμότατες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μείζον ζήτημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν υπήρξε άρση των περιορισμών στην  κίνηση κεφαλαίων για τους Έλληνες επενδυτές ειδικά μάλιστα για αυτούς που είχαν μετοχές τραπεζών στο ΧΑ.
Η απερχόμενη ηγεσία της Επιτροπής λίγο πριν τεθεί υπό παραίτηση είχε περιγράψει τις διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των επενδυτών.
Η νέα ηγεσία της υπό τον κ. Γκότση καλείται να διαχειριστεί το καυτό αυτό θέμα καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει σωρεία προσφυγών στα δικαστήρια κατά του δημοσίου αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Και αυτό διότι λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι εγχώριοι επενδυτές δεν είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν τα δικαιώματα στις αυξήσεις κεφαλαίου και στην ουσία η περιουσία τους να εκμηδενιστεί και να υποστούν τεράστιες απώλειες με κρατική παρέμβαση.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης