Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Alpha και Eurobank ανακεφαλαιοποιούνται επιτυχώς χωρίς κρατική βοήθεια - Στηρίζουν οι ιδιώτες επενδυτές

tags :
Bloomberg: Alpha και Eurobank ανακεφαλαιοποιούνται επιτυχώς χωρίς κρατική βοήθεια - Στηρίζουν οι ιδιώτες επενδυτές
Alpha bank και Eurobank ανακεφαλαιοποιούνται με αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια και ομολογιακά
Οι Alpha Bank και  Eurobank αναμένεται να ανακεφαλαιοποιηθούν από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις κεφαλαίων χωρίς κρατική ενίσχυση, την ώρα που  η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές, γεγονός που θα βοηθήσει την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Πειραιώς όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.
Οι όροι της συμφωνίας χρηματοδότησης της κυβέρνησης θα πρέπει να υποβληθούν προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο την Πέμπτη το βράδυ 19 Νοεμβρίου του 2015,  όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η  Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν συνδυάζοντας ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια.
Η συμφωνία των πιστωτών, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν "απολύτως αναγκαία για την προετοιμασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών", όπως δήλωσε ο Pierre Moscovici στις Βρυξέλλες.
Οι κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες θα παρασχεθούν με τη μορφή των κοινών μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων από το κρατικό Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα δανειστεί τα απαιτούμενα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με την επιφύλαξη της τήρησης των όρων που περιγράφονται στην τελευταία συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα.
Η Alpha Bank ανέφερε σε δήλωσή της ότι έλαβε προσφορές 1,55 δισ ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.
Σε συνδυασμό με 1,01 δισεκ LME ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές, η Alpha bank κάλυψε το κεφαλαιακό έλλειμμα περίπου 2,6 δισ όπως προέκυψε στα stress tests της ΕΚΤ του Οκτωβρίου του 2015.
Παράλληλα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank προσέλκυσε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων της Fairfax Financial Holdings και της Wilbur Ross.
Οι τράπεζες πρόκειται να κλείσουν τα βιβλία των προσφορών σήμερα το απόγευμα 17 Νοεμβρίου, με στόχο την πλήρη κάλυψη του ελλείμματος που προσδιορίζεται από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να προσπεράσουν το εμπόδιο των πανευρωπαϊκών stress tests το 2014, χάρη στην αύξηση κεφαλαίου άνω των 8,3 δισ. ευρώ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η φερεγγυότητά τους τέθηκε σε δοκιμασία, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέρριψε τους όρους που συνδέονται με τη σανίδα σωτηρίας της χώρας.
Η αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τους περιορισμούς στις αναλήψεις από ΑΤΜ.
Οι προσφορές που προσφέρονται για νέες μετοχές αντικατοπτρίζουν τις εκπτώσεις άνω του 90% σε σύγκριση με τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης