Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H αρνητική επίδραση της Finansbank στην Εθνική τράπεζα στα stress test έφθασε το 1 δισ ευρώ

H αρνητική επίδραση της Finansbank στην Εθνική τράπεζα στα stress test έφθασε το 1 δισ ευρώ


Τα 4,6 δισεκ. ευρώ συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής τράπεζας από πού προήλθαν;
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει εξάγονται τα εξής συμπεράσματα.
Η Εθνική είχε 2,337 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακή ζημία από τα AQR από τα οποία 966 εκατ από τα στεγαστικά, 1 δισεκ. από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 343 εκατ από τις μεγάλες επιχειρήσεις και δεν προέκυψαν ανάγκες για νέες προβλέψεις από τα ναυτιλιακά.
Να σημειωθεί ότι θα μπορούσε από το 2014 να είχε διενεργήσει περίπου 400 εκατ πρόσθετες προβλέψεις και διαγραφές και το AQR θα διαμορφωνόταν στα 1,9 δισεκ. ευρώ.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως ήταν ότι η Εθνική επιβαρύνθηκε στα stress tests κατά 1 δισεκ. από την έκθεση της στην Finansbank στην θυγατρική της στην Τουρκία.
Επίσης επιβαρύνθηκε από το γεγονός ότι έχει αυξημένη έκθεση σε δάνεια προς το κράτος (περιλαμβάνεται και το Τίτλος το πρώην swaps της Goldman Sachs) καθώς και προς το κρατικό χρέος.
Με όρους συγκρισιμότητας λοιπόν η Εθνική –συγκρίνοντας ομοειδή στοιχεία – δεν απείχε πολύ από την Alpha bank και Eurobank.

Η ανατίμηση της τουρκικής λίρας εκτοξεύει την κεφαλαιοποίηση στα 6,3 δισεκ. ευρώ της Finansbank

Η ανατίμηση της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ συμβάλλει στην αύξηση της αποτίμησης της κεφαλαιοποίησης της Finansbank με συναλλαγματικούς όρους.
Με όρους λίρας παραμένει η αποτίμηση στα 19,5 δισεκ. τουρκικές λίρες αλλά με όρους ευρώ διαμορφώνεται στα 6,3 δισεκ.

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης

Η Εθνική τράπεζα πρέπει να καλύψει 1,575 δισεκ. του βασικού σεναρίου ως ελάχιστη συμμετοχή.
Ωστόσο με βάση το σχεδιασμό θα καλύψει περίπου 700-800 εκατ από τα ομολογιακά στην προσφορά ανταλλαγής και 800 εκατ με 1 δισεκ. από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Εθνική σχεδιάζει πώληση στρατηγικού ποσοστού της Finansbank ώστε να μειωθούν έως αποπληρωθούν τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα αλλά ίσως έχει κερδίσει χρόνο στο πότε και πως θα πωλήσει στρατηγικό ποσοστό της Finansbank…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης