Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ESM: Η Ελλάδα ίσως δεν χρειαστεί 86 δισ αν εμπλακεί το ΔΝΤ και οι τράπεζες θέλουν λιγότερα κεφάλαια - Όχι σε μείωση επιτοκίων

ESM: Η Ελλάδα ίσως δεν χρειαστεί 86 δισ αν εμπλακεί το ΔΝΤ και οι τράπεζες θέλουν λιγότερα κεφάλαια - Όχι σε μείωση επιτοκίων
Δεν μπορεί να υπάρξει μείωση επιτοκίων αλλά μόνο επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων - Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
H Ελλάδα ίσως να μην χρειαστεί 86 δισεκ. στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της για το τρίτο μνημόνιο αναφέρει σε συνέντευξη του ο Christophe Frankel, Οικονομικός Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ESM επισημαίνοντας ότι αν εμπλακεί το ΔΝΤ και αν οι τράπεζες χρειαστούν τελικώς λιγότερα κεφάλαια τότε οι συνολικές ανάγκες θα μειωθούν.
Σε συνέντευξη του σε γαλλικό μέσο ενημέρωσης ο Christophe Frankel ανέφερε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ESM θα αυξηθούν αλλά δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί σε ποιο βαθμό
Το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι  μικρότερο από 86 δισεκ αλλά πρέπει να ξέρουμε, πρώτα αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει και επίσης  πόσα χρήματα χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. 
Για το 2015 ο ESM είχε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 23 δισεκ. ευρώ.
Θα πρέπει ακόμα να εκδώσει περί τα 60 δισεκ.
Για το 2016, το πρόγραμμα περιλαμβάνει άντληση κεφαλαίων 29 δισ εφόσον συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ.
Ο ESM συνεχίζει να στηρίζει τα προγράμματα στην Ισπανία και στην Κύπρο.
Σε ερώτηση ποιος από τους δύο οργανισμούς δανείζεται φθηνότερα ο EFSF ή ο ESM που τον διαδέχτηκε ο Frankel τόνισε ότι ο ESM δανείζεται οριακά φθηνότερα ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα για το ύψος του ελληνικού προγράμματος.
Ο ESM εξέδωσε ομόλογο 30ετούς διάρκειας επειδή το ελληνικό πρόγραμμα έχει μέση διάρκεια λίγο πάνω από 30 χρόνια.
Η στρατηγική του ESM όπως αναφέρει ο Frankel θα διαφοροποιηθεί, ο μόνιμος μηχανισμός,  θα αρχίσει να εργάζεται πάνω στην έκδοση ομολόγων σε ξένο νόμισμα, ενδεχομένως το 2017.
Σε ερώτηση για τις συνέπειες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο Frankel ανεφέρει ότι δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στον EFSF και στον ESM λόγω της στρατηγικής για έκδοση ομολόγων αναφοράς μόνο σε ευρώ.
Για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο ESM τόνισε...
Η εμπειρία του ΔΝΤ για την εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων είναι πολύτιμη, δεδομένου ότι έχει υλοποιήσει αντίστοιχα προγράμματα σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες.
Για το λόγο αυτό και για ένα ορισμένο αριθμό κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, είναι πολύ σημαντικό ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συμμετάσχει και στο τρίτο μνημόνιο ανέφερε χαρακτηριστικά....
Εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει με 16 δισεκ. στο ελληνικό πρόγραμμα για διάστημα 3 ετών.
Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο αναπληρωτής CEO του ESM τόνισε
"Αυτή τη στιγμή, αυτό που ζητάμε από όλες τις χώρες να πληρώσουν, είναι μόνο το κόστος χρηματοδότησης μας με ένα πολύ μικρό περιθώριο. 
Έτσι, δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ελιγμών με τα επιτόκια.

Το μόνο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να εξετάσουμε το προφίλ ωρίμανσης, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις.
Για τα επόμενα 10 χρόνια, δεν έχει σχεδόν τίποτα να πληρώσει, αλλά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε  μεγαλύτερες διάρκειες, καθώς ο χρονικός ορίζοντας [για τα δάνεια μας] είναι [περίπου] 40 χρόνια.
Θεωρούμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ένα ονομαστικό κούρεμα και όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται κούρεμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης