Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα μπορεί να «σώσει» την Finansbank – Μικρότερες οι κεφαλαιακές ανάγκες

Η Εθνική τράπεζα μπορεί να «σώσει» την Finansbank – Μικρότερες οι κεφαλαιακές ανάγκες
H πραγματικότητα είναι ότι η Εθνική με την αύξηση κεφαλαίου αποκτάει ευελιξία και μηδενίζει την ανάγκη πώλησης του 100% της Finansbank.
Με συνδυασμό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με πώληση μέρους - και όχι όλη - την Finansbank θα ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική τράπεζα καλύπτοντας πλήρως το βασικό σενάριο των stress tests.
Για το αν θα προχωρήσει σε προσφορά ανταλλαγής στους ομολογιούχους σε μετοχές θα αποφασιστεί αρχές Νοεμβρίου μετά τα stress tests.
Ωστόσο η διοίκηση της Εθνικής που βρίσκεται στο εξωτερικό και πραγματοποιεί παρουσιάσεις ενόψει της αύξησης κεφαλαίου έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου είναι ίσως κάτω των 2 δισεκ. όπως είχε εκτιμηθεί ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να αντληθεί 1 δισεκ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η Εθνική δεν θα χρειαστεί να πουλήσει το 100% της Finansbank.
Ο στόχος είναι το 49% αλλά αν οι ενδιαφερόμενοι επιμείνουν για πλειοψηφία θα μπορούσε να πουλήσει 51% παραχωρώντας και το management.
Με την κεφαλαιοποίηση στα 5,6 δισεκ. ευρώ της Finansbank θεωρητικά η Εθνική καλύπτει όλη την ανακεφαλαιοποίηση της – βασικό και δυσμενές σενάριο -.
Ωστόσο ο στόχος είναι να υλοποιηθεί ΑΜΚ τουλάχιστον 1 δισεκ. και ότι διαφορά απομείνει να αντιμετωπιστεί μέσω της Finansbank που δίνει μεγάλα περιθώρια ευελιξίας.
Δεν είναι τυχαίο μετά την – σχεδιασμένη – άνοδο της κεφαλαιοποίησης της Finansbank από 2,7 δισεκ. σε λίγες εβδομάδες έφθασε στα 6,1 δισεκ. ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία έχει υποχωρήσει στα 5,6 δισεκ. ευρώ.
Έχει ανακοπεί το ξέφρενο ράλι γιατί;
Οι λόγοι είναι απλοί.
Όταν η αγορά πίστεψε ότι η Εθνική θα πουλήσει το 100% της Finansbank ξεκίνησε το ράλι στην μετοχή και η κεφαλαιοποίηση εκτινάχθηκε.
Όμως το 99% της Finansbank ελέγχεται από την Εθνική και μόλις 0,19% είναι το free float.
Είναι προφανές ότι τεχνικά και σχεδιασμένα αυξήθηκε η χρηματιστηριακή αξία της Finansbank από την Εθνική.
Αν υποχρεωνόταν να πουλήσει το 100% της Finansbank με 6 δισεκ. κεφαλαιοποίηση θα έπιανε πολύ καλύτερο τίμημα σε σχέση με τα 2,7 δισεκ. λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Εθνική να εξέτασε και ένα άλλο σενάριο, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση θα υποχρέωνε τους ενδιαφερόμενους είτε να ανεβάσουν το τίμημα τους είτε να ζητήσουν να αγοράσουν μικρότερο ποσοστό.
H πραγματικότητα είναι ότι η Εθνική με την αύξηση κεφαλαίου αποκτάει ευελιξία και μηδενίζει την ανάγκη πώλησης του 100% της Finansbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης