Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατσέλη: Περιορισμένες οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες - Δεν κινδυνεύουν

Κατσέλη: Περιορισμένες οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες - Δεν κινδυνεύουν
Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες ως τα τέλη του 2015, τόνισε η κα Κατσέλη, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα
Την εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ, που προβλέπει η συμφωνία με τους πιστωτές, διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) και της ΕΤΕ, κα Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Συγκεκριμένα, η κα Κατσέλη σημείωσε χαρακτηριστικά, «προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», ενώ πρόσθεσε ότι «σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς».
«Δεν είμαστε Ισλανδία, Ιρλανδία ή Κύπρος», υποστήριξε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΕΤ, καθιστώντας σαφές πως «καμία από τις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύει με κατάρρευση».
Σε κάθε περίπτωση «οι καταθέσεις δεν θίγονται, ανεξάρτητα από το ποσό, κάτι που αναφέρεται ρητώς και στο νέο πρόγραμμα προσαρμογής», ανέφερε, παράλληλα, ωστόσο έπειτα από διευκρίνιση του δημοσιογράφου της Handelsblatt, σύμφωνα με τον οποίο «αυτό ισχύει μόνο εάν η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου», η κα Κατσέλη ανέφερε, «σωστά και γι' αυτό υπάρχει συναίνεση να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα διασφαλίσουν την έγκαιρη υλοποίηση της διαδικασίας», υποστήριξε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΕΤ.
Η ίδια διευκρίνισε, στη συνέχεια, πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν συστημικές αιτίες, αλλά «πρόκειται για εξωτερικές αναταράξεις: η ύφεση, η εκροή κεφαλαίων, η μείωση των καταθέσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν καταθέσεις 121 δισ. ευρώ, ενώ έχουν παραχωρήσει δάνεια 206 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί προφανή δυσαναλογία.
«Φυσικά», απάντησε η κα Κατσέλη, προσθέτοντας πως «μεταξύ 2008 και 2015 οι ελληνικές έχουν χάσει καταθέσεις 118 δισ. ευρώ» και υπογραμμίζοντας πως «υπάρχει η ελπίδα ότι ένα μέρος αυτών των χρημάτων θα γυρίσει στις τράπεζες, όταν επιστρέψουμε σε ομαλές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες».
«Μία από τις προτεραιότητές μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξανακερδίσουμε τις καταθέσεις» κατέστησε σαφές η Λούκα Κατσέλη.
Τέλος, η κα Κατσέλη εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι του χρόνου θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, ωστόσο υπό τρεις όρους, ήτοι την ολοκλήρωση των ελέγχων από τους πιστωτές, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης μέσω του ELA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης