Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο SSM εξαντλεί την αυστηρότητα του στις ελληνικές τράπεζες ζητώντας μεγάλες ΑΜΚ;

Γιατί ο SSM εξαντλεί την αυστηρότητα του στις ελληνικές τράπεζες ζητώντας μεγάλες ΑΜΚ;
Ο SSM είναι αυστηρός με τις ελληνικές τράπεζες….για το καλό του τραπεζικού συστήματος.
(upd)Απέναντι από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενόψει των stress tests δεν βρίσκεται η ΕΚΤ ούτε ο ESM αλλά ο SSM Single Supervisory Mechanism ο Μόνιμος Μηχανισμός Εποπτείας.
Ο SSM και κατ΄ επέκταση και η ΕΚΤ απαίτησαν να αποκλειστούν από την διαδικασία παρακολούθησης των stress tests τόσο η ΤτΕ όσο και οι ελληνικές τράπεζες.
Γιατί ο SSM λοιπόν έχει κρατήσει αυτή την σκληρή στάση;
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα διεθνή funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες ώστε να μεταπείσουν τον SSM που θέλει…πολύ μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες.
Προφανώς δεν υπάρχει προκατάληψη αλλά κοινή λογική.
Το 2014 συνέβη ένα λάθος και το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Το 2014 οι ελληνικές τράπεζες είχαν ανάγκη από κεφάλαια αλλά τότε έγινε μια προσπάθεια….προκλητικού εξωραϊσμού ώστε οι τράπεζες να μην υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τράπεζες το 2014 χρειάζονταν 7-8 δισεκ. ευρώ αλλά τελικώς το πρόβλημα και με την συναίνεση της ΕΚΤ συγκαλύφθηκε ή κατά το ορθότερο μετατοπίστηκε για το μέλλον.
Το 2015 οι τράπεζες εν μέσω capital controls αξιολογούνται εκ νέου από την ΕΚΤ και τον SSM και αποφασίστηκε να εξαντλήσουν τα περιθώρια αυστηρότητας για την ασφάλεια και την κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.
Το 2014 η ΕΚΤ και η EBA έκαναν ένα μεγάλο λάθος, δέχθηκαν τις παραδοχές της ελληνικής πλευράς χωρίς να αξιολογήσουν με αυστηρότητα τα δεδομένα.
Οι ελληνικές τράπεζες το 2014 έσφαλαν που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν και προφανώς το πληρώνουν τώρα.
Κάποτε ο λογαριασμός θα πληρωνόταν.
Το 2015 ο SSM έχει αποφασίσει να εξαντλήσει την αυστηρότητα του και ορθά για το καλό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πραγματικά πάνω από 10 δισεκ. κεφάλαια.
Θα υλοποιήσουν ΑΜΚ 15 ή 16 ή 17 δισεκ. ώστε να δημιουργήσουν και ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 6 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που θα αυξήσει την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη αξία.
Ο SSM είναι αυστηρός με τις ελληνικές τράπεζες….για το καλό του τραπεζικού συστήματος.

(πρώτη ενημέρωση 24 Σεπτεμβρίου 2015, 23:48)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης