Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το τρίτο μνημόνιο στηρίζεται σε παραδοχές αποτυχίας, έρχεται βίαιη πρόσκρουση – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα

Το τρίτο μνημόνιο στηρίζεται σε παραδοχές αποτυχίας, έρχεται βίαιη πρόσκρουση – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα
Είναι προτιμότερο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα…για όσους βλέπουν την μεγάλη εικόνα και όχι την θολή της μικροπολιτικής.
H αποτυχημένη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων και εκ του αποτελέσματος πέραν των πολλών δεινών που προκάλεσε επέφερε και μια ριζοσπαστική αλλαγή.
Εξανάγκασε κόμματα και πολίτες να ταχθούν υπερ του μνημονίου καθώς η εναλλακτική πρόταση παραμένει σκοτεινή και επικίνδυνη της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.
Η συμφωνία των 86 δισεκ. και η απόφαση να στηρίξει η ΕΕ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ESM παρέχει μια επίπλαστη ασφάλεια.
Με την συμφωνία του τρίτου μνημονίου και το νέο δάνειο των 86 δισεκ. και μια υποσχετική για το χρέος μάλλον επιμήκυνση στα 50 χρόνια – και ίσως και μείωση των επιτοκίων – παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή αποκλιμάκωση του κινδύνου χώρας, μέσω των CDS και των ομολόγων.
Το 10ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 8% και το 2ετές στο 10% όταν λίγες εβδομάδες νωρίτερα ήταν στο 59%.
Ταυτόχρονα η κοινωνία με την συμφωνία, θεωρεί ότι αποτρέπεται το Grexit και η μεγάλη ανασφάλεια και πίεση που είχε ασκηθεί οριζόντια σε όλη την κοινωνία μετριάστηκε αισθητά.
Πρόσφατα όμως ο Juncker ο πρόεδρος της Commission δήλωσε ότι το τρίτο μνημόνιο είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα.
Όμως το τρίτο μνημόνιο στηρίζεται στις παραδοχές του δεύτερου μνημονίου και βεβαίως του πρώτου μνημονίου.
Το βασικό στρατηγικό μειονέκτημα του τρίτου μνημονίου είναι ότι υιοθέτησε την συνταγή του δεύτερου μνημονίου.
Το δεύτερο μνημόνιο επιβλήθηκε γιατί απέτυχε το πρώτο μνημόνιο.
Το τρίτο μνημόνιο επιβλήθηκε γιατί απέτυχε το δεύτερο μνημόνιο.
Ο πυρήνας του τρίτου μνημονίου στηρίζεται στην εξής λογική.
Στους περίπου 3,5 εκατ εργαζομένους στην Ελλάδα, το τρίτο μνημόνιο δεν άγγιξε τους 700 χιλ δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Ωστόσο στην κυριολεξία αποδεκατίζει τον ιδιωτικό τομέα.
Από τα 2,8 εκατ εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα  πάνω από το 70% εργάζονται ως εργαζόμενοι σε εταιρία τρίτου.
Ο ιδιωτικός τομέας αποδεκατίζεται φορολογικά.
Συγκεκριμένα επιβάλλεται τέτοιας ευρείας κλίμακας φοροεπιδρομή που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Σωρευτικά ο φόρος που θα πληρώσει μια εταιρία αναλογεί στο 75% των κερδών λόγω προκαταβολής 100% του φόρου και της έκτακτης εισφοράς.
Η προκαταβολή φόρου συμψηφίζεται με την προκαταβολή της προηγούμενης χρονιάς και η καθαρή  αύξηση ανέρχεται στο 30%.
Δηλαδή αν μια εταιρία βγάζει 100 ευρώ κέρδη τα 75 ευρώ καταλήγουν στο κράτος.
Οι εταιρίες θα υποστούν συστημικό σοκ ενώ ο δημόσιος τομέας έχει περιορισμένη ευελιξία απόδοσης.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το μνημόνιο νούμερο τρία είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο στην κυριολεξία.
Ας ληφθεί υπόψη ότι το μνημόνιο 1 και 2 ήταν πολύ ηπιότερα του μνημονίου 3.
Η οικονομία παγιδεύτηκε στο τρίτο μνημόνιο και θα είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει να ορθοποδήσει την εθνική οικονομία.
Το βασικό σενάριο δεν είναι ότι ο ελληνικός λαός με τις νέες θυσίες του θα διαμορφώσει προοπτική εξόδου από τα μνημόνια.
Το βασικό σενάριο που θα επιβεβαιωθεί εντός του 2016 θα αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο του Grexit, ακόμη και αν ξεπεραστούν οι σκόπελοι της ανακεφαλαιοποίησης και της πρώτης αξιολόγησης.
Είναι πλασματική αυτή η φάση σταθερότητας που κυριαρχεί στην κοινωνία.
Με πολιτικά κριτήρια ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα.
Αν υποθέσουμε ότι είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να συγκυβερνήσει τότε η ΝΔ θα οδηγηθεί στην λύση της συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Σε αυτό το σενάριο η πολιτική φθορά της κυβέρνησης θα είναι ραγδαία, μίζερη και εφιαλτική.
Το 2016 θα είναι χρονιά Γολγοθάς.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και απορρίψει το σενάριο συνεργασίας, τότε θα υποχρεωθεί σε συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Και αυτό το σχήμα θα είναι επικίνδυνο και θνησιγενές.
Μόνο με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ μπορούν να επιμεριστούν οι ευθύνες και το πολιτικό κόστος του καταστροφικού τρίτου μνημονίου.
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους βολεύει να επιστρέψουν στην αντιπολίτευση.
Ο Μειμαράκης και η ΝΔ μαζί με τα άλλα κόμματα θα φθαρούν τόσο βίαια και γρήγορα που η Ελλάδα σε 6-10 μήνες θα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ο Τσίπρας άπαξ και διασύρθηκε με το μνημόνιο θα πρέπει να το εφαρμόσει για να υποστεί τις συνέπειες ενός κακού μνημονίου και για να επιβεβαιωθεί το αυτονόητο, ότι ο λαός ξεχνάει πολύ εύκολα…
Είναι προτιμότερο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα…για όσους βλέπουν την μεγάλη εικόνα και όχι την θολή της μικροπολιτικής.
Ούτως ή άλλως όποιο κόμμα είναι πρώτο…θα καταστραφεί σε λίγους μήνες από τώρα…
O Μειμαράκης της ΝΔ γιατί πιστεύετε μιλάει για συνεργασία – συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί πιστεύει ότι μόνο με συγκυβέρνηση θα διασωθεί η Ελλάδα ή γιατί θέλει να επιμερίσει το πολιτικό κόστος στα δύο μεγάλα κόμματα τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

Υποσημείωση

Με βάση τις τωρινές μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, ακολουθεί η ΝΔ με διαφορά από 1,5% έως 2,5% και τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 12:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης