Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εντυπωσιακός ο εκφυλισμός και η ήττα της κοινωνίας που βίαια δέχθηκε το μνημόνιο – Και πριν και μετά τις εκλογές, αδιέξοδο

Εντυπωσιακός ο εκφυλισμός και η ήττα της κοινωνίας που βίαια δέχθηκε το μνημόνιο – Και πριν και μετά τις εκλογές, αδιέξοδο
Το μνημόνιο θα αποτύχει παταγωδώς και η αποτυχία αυτή θα φέρει στο προσκήνιο πάλι τους εφιάλτες όπως το Grexit και την επιστροφή στην δραχμή.
Αύγουστος 2015.
Πόσα μνημονιακά κόμματα υπάρχουν στην Ελλάδα;
ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Τα κόμματα αυτά αντιπροσωπεύουν το 73% του ελληνικού λαού, που υποστηρίζει τα μνημόνια και μάλιστα η τρίτη εκδοχή του που είναι καταστροφική, επιζήμια για το έθνος και στο τέλος θα αποτύχει.
Αύγουστος 2014
Ένα χρόνο πριν στις δημοσκοπήσεις το 85% του ελληνικού λαού τασσόταν κατά των μνημονίων.
Στα κοινωνικά δίκτυα κατηγορούσαν την αποτυχημένη διακυβέρνηση Σαμαρά για το email Χαρδούβελη, για το τρίτο μνημόνιο που ερχόταν, για την αποτυχία και το κοινωνικό αδιέξοδο.
Στα κοινωνικά δίκτυα, υπερισχύουν όσοι επικρίνουν τον Τσίπρα και δικαιολογημένα γιατί ειπώθηκαν πολλά απύθμενα ψέματα.
Θα σκίσει τα μνημόνια, θα διώξει την Τρόικα, δεν χρειάζεται νέο δάνειο, θα διαγράψει τα χρέος.
Προφανώς τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο διέψευσε τις προσδοκίες αλλά κυρίως εξαπάτησε τον ίδιο της τον εαυτό καταστρατηγώντας και γελοιοποιώντας τη ιδεολογία της.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα δομικό πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Στην προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου του 2015 μπορούσε να επικαλεστεί διάφορα ανόητα επιχειρήματα και να γίνουν αποδεκτά.
Στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά μνημονικό κόμμα, υποστηρίζεται από την Merkel και την Γερμανία ενώ  πλειοψηφία των συστημικών μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα….λογω μνημονίου υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ψέλλισε στο πρόσφατο διάγγελμα ότι θέλει ανανέωση της εντολής για να αποτινάξει το μνημόνιο, το οποίο έχει υπογράψει ότι θα είναι 3ετές δηλαδή Καλοκαίρι του 2018.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης δεν μπορεί να επικαλεστεί τα επιχείρημα της καλύτερης διαπραγμάτευσης γιατί το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Το τρίτο μνημόνιο Σαμαρά που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει θα έφθανε τα 50 δισεκ.
Το τρίτο μνημόνιο της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε σε δάνειο και κόστος τα 120 με 125 δισεκ. ευρώ και το χρέος 200%.
Τα επιχειρήματα περί διαπραγμάτευσης στο χρέος είναι τουλάχιστον παιδικά, ξέρουν ότι απλά θα πάρουν – αν πάρουν – μια επιμήκυνση στα 50 χρόνια με επιτόκιο 1%, δηλαδή λύση πανομοιότυπη με την αναδιάρθρωση του 2012-2013 μετά το PSI+.
Το πολιτικό αδιέξοδο είναι όμως και κοινωνικό αδιέξοδο.
Η κοινωνία καταδίκαζε τα μνημόνια το 2014 και το 2015 συνολικά 5 κόμματα θα στηρίξουν το μνημόνιο.
Νέο μέλος των μνημονιακών κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ της Αριστεράς.
Η κοινωνία εκφυλίστηκε και ηττήθηκε γιατί ενώ εναντιώθηκε στο μνημόνιο – στο δημοψήφισμα έφθασε στο 61% - πλέον καθολικά υποχρεούται να στηρίξει κόμματα που όχι απλά είναι μνημονιακά αλλά εφαρμόζουν με συνέπεια την αποτυχία νούμερο 3.
Η κοινωνία με τα capital controls υποχρεώθηκε μέσω των 1,3 εκατ νέων καρτών να αλλάξει προσέγγιση στις συναλλαγές με τις τράπεζες αν και ομολογουμένως η εξέλιξη αυτή έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί.
Η κοινωνία δέχεται βίαιες προσαρμογές χωρίς να αντιδρά, σε τέτοιο αδιέξοδο έχει βρεθεί, τόσο επώδυνη είναι η ήττα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα πει στον ελληνικό λαό;
Δεν έχει να πει πολλά μετρήθηκε και κρίθηκε λειψός, τα έκανε μαντάρα, τα έκανε μπάχαλο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρει και το ξέρουμε.
Από την άλλη και η ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είναι μνημονιακά κόμματα και η κρητική που ασκούν είναι τουλάχιστον γελοία.
Πρόσφατα έδιναν θετικό ψήφο στα μνημόνια συντηρώντας στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει δεχθεί ισχυρό εσωκομματικό πλήγμα με την Αριστερή Πλατφόρμα.
Οι ιδέες του Λαφαζάνη και του νέου κόμματος Λαϊκή Ενότητα είναι απαρχαιωμένες και ανεδαφικές.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην δραχμή και δεν μπορεί να εθνικοποιήσει τις τράπεζες.
Δεν είναι αυτά σοβαρά επιχειρήματα.
Όμως ο Λαφαζάνης είναι συνεπής δεν άλλαξε, δεν έκανε κωλοτούμπα συνεχίζει να πιστεύει όμως ένα πρόγραμμα ανεδαφικό και ανεφάρμοστο.
Δυστυχώς για την Ελλάδα και μετά τις εκλογές το αδιέξοδο δεν θα αλλάξει δεν θα βελτιωθεί.
Το μνημόνιο θα αποτύχει παταγωδώς και η αποτυχία αυτή θα φέρει στο προσκήνιο πάλι τους εφιάλτες όπως το Grexit και την επιστροφή στην δραχμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης