Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

FT: Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το τρίτο δάνειο των 86 δισ. – Πιθανές οι εκλογές τον Οκτώβριο

FT: Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το τρίτο δάνειο των 86 δισ. – Πιθανές οι εκλογές τον Οκτώβριο
H συμφωνία Ελλάδος - πιστωτών βρίσκεται πολύ κοντά υποστηρίζουν οι FT
Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για το τρίτο δάνειο των 86 δισεκ. ευρώ αναφέρουν οι Financial Times και όπως όλα δείχνουν απομονώνεται η σκληρή γερμανική θέση.
Οι σημαντικές παραχωρήσεις στις οποίες έχει προβεί ο Αλέξης Τσίπρας οδηγούν χώρες όπως η Φινλανδία να αποδέχεται την συμφωνία κόντρα στην Γερμανία που ζητάει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.
Ακόμη και οι δύσπιστοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε τώρα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία πριν από την  λήξη της προθεσμίας στις 20 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 3,2 δισ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η αισιοδοξία που υπάρχει σε αντίθεση με τις εντάσεις κατά την  σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, η οποία λίγο έλειψε να καταλήξει σε έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συμφωνία.
Τα κύρια στοιχεία της προτεινόμενης συμφωνίας περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, διοικητική μεταρρύθμιση και ιδιωτικοποιήσεις.
Οι διαφωνίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εστιάζονται στις λεπτομέρειες του σχεδίου ιδιωτικοποίησης των 50 δισ και στις προτάσεις για την αύξηση του προβλεπόμενου πλεονάσματος του προϋπολογισμού, εκτός από τους τόκους του χρέους, στο 3,5% το 2018 από το μηδέν το 2015.
Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι η έγκαιρη συμφωνία ήταν «φιλόδοξη αλλά εφικτή».
Ωστόσο οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ακόμη παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της Γερμανίας για ένα δάνειο γέφυρα 5 δισεκ. ευρώ ώστε να δοθεί  περισσότερος χρόνος στις  διαπραγματεύσεις.
Όπως συχνά έχει συμβεί στο παρελθόν οι έλληνες αξιωματούχοι ήταν πιο θετικοί για την συμφωνία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι την Τρίτη 11 Αυγούστου  και να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Ελλάδος  εντός της εβδομάδας, παρά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις για το μνημόνιο.
Στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συγκαλέσουν Eurogroup για να εγκρίνουν την συμφωνία.
Εν συνεχεία τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και άλλων πιστωτριών χώρων θα εγκρίνουν την συμφωνία με την Ελλάδα πριν τις 20 Αυγούστου.
 Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε: θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής, εξακολουθεί να ζητάει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, με το επιχείρημα ότι δύο ή τριών εβδομάδων δάνειο γέφυρα θα ήταν καλύτερη λύση από ότι μια βιαστική συμφωνία 3ετούς διάρκειας.
Ο Jens Spahn, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ήταν  καλύτερα να γίνει προσεκτικά παρά βιαστικά.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι, ακόμη και αν ο Schaeuble, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην σκληρή γραμμή  η καγκελάριος A. Merkel δεν θα ήθελε το Βερολίνο να απομονωθεί.
Ωστόσο, για να περάσει η συμφωνία από το Γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος θα ήθελε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στην ελληνική συμφωνία.
Οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ έχουν επισημάνει ότι θα στηρίξουν την προτεινόμενη συμφωνία, αλλά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για στήριξη, λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους και των περιορισμένων μεταρρυθμίσεων.
Η τελική απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με την συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ελλάδος μπορεί να έρθει μόνο προς στα τέλη του 2015 και εφόσον υπάρξει πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους.
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα αντιλαϊκά μέτρα όπως την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των φόρων για τους αγρότες και την σύσταση ενός Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές αντιδράσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα ενώ η κυβέρνηση στηρίζεται από τους ψήφους της αντιπολίτευσης.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη ανοιχτά για τις γενικές εκλογές, ίσως και τον Οκτώβριο.
Η Ελλάδα ελπίζει να λάβει 24 δισεκ το συντομότερο δυνατό.
Με τα 12 δισεκ θα πληρωθεί το χρέος, τα 10 δισ θα ανακεφαλαιοποιήσουν  τις ελληνικές τράπεζες και το υπόλοιπο θα μειώσει τα χρέη προς τους προμηθευτές που φθάνουν τα 5,3 δισεκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης