Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Π. Δούκας: Να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι τράπεζες αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων

Π. Δούκας: Να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι τράπεζες αποκλείοντας κούρεμα καταθέσεων
Άρθρο του Πέτρου Δούκα πρώην υφυπουργού της ΝΔ
Για να φύγει η Χώρα μπροστά χρειάζονται κατ´ αρχήν 3 πράγματα:
1. Να κατανοήσει η Κυβέρνηση ότι πλούτος και εισοδήματα δημιουργούνται μόνο από την επίμονη και μυαλωμένη εργασία των πολιτών και όχι από Κυβερνητικά Διατάγματα και νουθεσίες
2. Να προσελκύσουμε ένα τσουνάμι επενδύσεων (κάτι που απαιτεί πολύ πιο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία) και
3. Να επαναλειτουργήσει άμεσα και πλήρως το τραπεζικό συστήμα με μηδενικό κούρεμα καταθέσεων!
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ δήλωσε προ ημερών «αντίθετος σε οποιοδήποτε κούρεμα καταθέσεων, ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών»
Επεσήμανε στην εφημερίδα «Le Monde» πως «αυτή η άποψη του αυτή απηχεί και τις απόψεις και άλλων στελεχών της ΕΚΤ, καθώς σε περίπτωση bail in (κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ) θα χανόταν η εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ, ακόμη χειρότερα, θα καταστρεφόταν η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας» ...
«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διασαφηνιστεί άμεσα – σίγουρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Ο κ. Νουαγιέ δήλωσε επίσης ότι «οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση και τούτο πρέπει να γίνει άμεσα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα» ....
«Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία και επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και έτσι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες».
Και πως αυτή η «ένεση» ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες «δεν χρειάζεται να περιμένει τα stress tests που αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο, καθώς επείγει οι ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν ικανή ρευστότητα»
«Υπολογίζουμε πως από το 2010 έχουν φύγει περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ, επομένως πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών»
Και ο Ντράγκι της ΕΚΤ κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα!
Αντί όμως οι Ελληνική Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας να αδράξουν την ευκαιρία και να ξεκαθαρίσουν αμέσως την κατάσταση, είδαμε μια απόλυτη απραξία!
Σαν να νη συμβαίνει τίποτα!
Πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να επισκεφθεί ΣΗΜΕΡΑ την κα. Μέρκελ, τον κ. Ντράγκι και τον κ. Νουαγιέ ώστε να παγιοποιηθεί αυτή η αντίληψή τους, και να εξασφαλισθεί (με επίσημη και αμετάκλητη δήλωση) ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ κούρεμα είτε για καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. είτε άνω των 100 χιλ. ευρώ!!  Έτσι για να αρχίσει να μεταστρέφεται κάπως η ψυχολογία!
Οποιοδήποτε κούρεμα θα "χρεωθεί" στη διενέργεια του Δημοψηφίσματος και θα απορυθμίσει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της Χώρας!
Υπενθυμίζω πως τα ακίνητα των Ελλήνων έχουν ήδη χάσει 25 δισ value το τελευταίο επτάμηνο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ήδη χάσει 15 δισ. σε κεφαλαιοποίηση, τα ομόλογα έχουν απολέσει 15 δισεκ. οι μη Εισηγμένες Ελληνικές έχουν ήδη απολέσει "αξία" 10 δισεκ., 35 δισεκ. καταθέσεις στις Ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αποσυρθεί από το σύστημα (μόνο το τελευταίο επτάμηνο - με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα), ενώ άλλα 20-30 δισεκ. καταθέσεις Ελλήνων "κινδυνεύουν" με κάποιου είδους κούρεμα.
Εντωμεταξύ, η απώλεια εισοδημάτων με όλα αυτά πρέπει να υπερβαίνει τα 7 δισεκ., ενώ οι μικρομεσαίες εξαγωγικές, βιοτεχνικές, τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις διαλύονται χωρίς πρώτες ύλες και με μηδενική συναλλακτική πίστη και ρευστότητα!
Είναι ώρα για λιγότερες εσωκομματικές συνδιασκέψεις και περισσότερη δουλειά ουσίας!
Από όλους!
Τι άλλο να πει κανείς!!!

Πέτρος Γ. Δούκας
•Chairman, Capital Partners SA
•Member of the Board, Kustom Kolor Paint Research Laboratories SA
•fm. Member of Parliament - Attica Region
•fm. Deputy Minister of Finance
•fm. Deputy Minister of Foreign Affairs
•fm. Chairman of the Board: PEPSICO Greece, ERICSSON Greece, AGET-HERACLES CEMENT, NOVA PAY-TV GROUP
•fm. Country Head: CITIBANK Greece
•fm. Vice-President, CITIBANK New York, Treasury Division
President, The Hellenic Golf Federation
Ph.D Econ. NYU, MBA Fin. Columbia U., MA Econ. NYU, BA Intl.' Affairs GWU

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης