Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Telegraph: Σε stress tests οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω φόβων για υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες

tags :
Telegraph: Σε stress tests οι ελληνικές τράπεζες εν μέσω φόβων για υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες
Οι έλληνες θέλουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία από 1/1/2016 για το bail in
Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων, εν μέσω φόβων για τα επίπεδα κεφαλαίου που θα χρειαστούν αναφέρει σε δημοσίευμα η βρετανική Telegraph.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις τράπεζες στην Ελλάδα σήμερα 3 Αυγούστου, όταν το χρηματιστήριο της Αθήνας ανοίγει και πάλι μετά από απουσία σχεδόν ένα μήνα, λόγω της κρίσης χρέους της χώρας.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε ευάλωτη θέση λόγω των εκροών  δισεκατομμυρίων ευρώ από καταθέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.
Περίπου 40 δισ ευρώ ή 28 δισεκ. στερλίνες έχουν αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες από τον Δεκέμβριο του 2014.
Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank - θα υποβληθεί σε επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού τους εντός του Αυγούστου (αρχής γενομένης από τις 10 Αυγούστου – πληροφορία bankingnews).
Οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο για να προσδιορίσουν τις απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης της κάθε τράπεζας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια διάσωσης.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι θέλουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν τεθεί σε ισχύ η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
Από το 2016 και μέτοχοι των τραπεζών και οι καταθέτες θα πληρώσουν το μερίδιο του λέοντος του κόστους ανακεφαλαιοποίησης - μια διαδικασία γνωστή ως «bail-in» - αντί των ευρωπαίων φορολογουμένων.
Η χρηματιστηριακή αγορά στην Ελλάδα έκλεισε στις 26 Ιουνίου, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει το δημοψήφισμα για τους όρους διάσωσης.
Ο κύριος δείκτης είχε κλείσει στις 797,52 μονάδες άνοδο +2,03%.
Κατά τη διάρκεια εκείνου του Σαββατοκύριακου, οι Έλληνες έσπευσαν στις αυτόματες ταμειακές μηχανές των τραπεζών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων από τις 29 Ιουνίου και ακολούθησε και το κλείσιμο των τραπεζών και του χρηματιστηρίου.
Ο στόχος ήταν να προστατευθεί ο  τραπεζικός τομέας μετά τις τεράστιες αναλήψεις καταθέσεων.
Οι τράπεζες ξανάνοιξαν μετά από τρεις εβδομάδες, στις 20 Ιουλίου, αλλά αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό παραμένουν κάτω από αυστηρούς ελέγχους.
 Οι Έλληνες μπορούν να αποσύρουν μόνο μέχρι 420 ευρώ την εβδομάδα.
Οι έλεγχοι κεφαλαίου ήταν ελαφρώς πιο χαλαροί για τις επιχειρήσεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά η οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα τις εισαγωγές, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης