Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αμετάβλητο το ELA από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες στα 90,5 δισ. ευρώ - Δεν υπέβαλε αίτημα η ΤτΕ

tags :
Αμετάβλητο το ELA από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες στα 90,5 δισ. ευρώ - Δεν υπέβαλε αίτημα η ΤτΕ
To όριο του ELA διαμορφώνεται στα 90,5 δισ. ευρώ, μετά την τελευταία αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ από το Δ.Σ. της ΕΚΤ
Αμετάβλητο διατήρησε το ELA για τις ελληνικές τράπεζες το Δ.Σ. της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπέβαλε σχετικά αίτημα. 
To όριο του ELA διαμορφώνεται στα 90,5 δισ. ευρώ, μετά την τελευταία αύξηση κατά 900 εκατ. ευρώ στις 22 Ιουλίου από το Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Στις 16 Ιουλίου η ΕΚΤ είχε αυξήσει το όριο του ELA, επίσης κατά 900 εκατ. ευρώ, απόφαση η οποία επέτρεψε και το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών. 
Νωρίτερα το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι το ELA θα παραμείνει αμετάβλητο. 

Στα 2 με 2,3 δισ. η ρευστότητα στις τράπεζες – Δεν χρειάζονται βραχυχρόνια νέο ELA
Πριν την επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες, το σύστημα έμοιαζε αποσαθρωμένο, η ρευστότητα μειωνόταν μα τρομακτικούς ρυθμούς και ήταν θέμα ελάχιστου χρόνου ή να καταρρεύσει η πρώτη τράπεζα ή να επιβληθούν capital controls.
Πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων οι τράπεζες είχαν απομείνει με 500 εκατ ρευστότητα.
Την τρέχουσα περίοδο με τα capital controls, τις αυξήσεις του ELA στα 1,9 δισεκ. αλλά και την ρευστότητα που εισέρχεται στο τραπεζικό σύστημα από τον τουρισμό έχουν δημιουργήσει ένα buffer ρευστότητας 2 με 2,3 δισεκ. ευρώ.
Αυτό το απόθεμα ρευστότητας επιτρέπει στις τράπεζες να κινούνται πιο ελεύθερα και να αίρονται σταδιακά οι κεφαλαιακό έλεγχοι και ειδικά στα ATMs.
Με 2-2,3 δισεκ. πλεονάζουσα ρευστότητα αλλά και με έκτακτες εισροές περίπου 350-400 εκατ από το ελληνικό δημόσιο για συντάξεις οι ελληνικές τράπεζες αισθάνονται πιο άνετες…ως προς το θέμα της ρευστότητας.
Να σημειωθεί ότι κάθε Τετάρτη πλέον η ΕΚΤ αποτιμά τα δεδομένα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και θα διαπιστώσει ότι….υπάρχει επαρκές απόθεμα ρευστότητας.
Ίσως σήμερα να μην υποβληθεί νέο αίτημα για ELA καθώς με 2-2,3 δισεκ. ευρώ ρευστότητα καλύπτουν τις βραχυχρόνιες ανάγκες τους.
Η ΕΚΤ θα αποτιμήσει και το άνοιγμα του χρηματιστηρίου και ανάλογα θα πράξει προσεχώς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με όρους Ιουλίου οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 118-119 δισεκ. έναντι 122,3 δισεκ. τον Ιούνιο του 2015.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν μειωθεί στα 104 δισεκ.
Για ιστορικούς λόγους αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν από τον Ιανουάριο του 2010 που οι καταθέσεις ήταν 237,8 δισεκ. έως τον Ιούλιο του 2015 συνολικά 119 δισεκ. καταθέσεις…όσες διαθέτουν την τρέχουσα περίοδο.
Η μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης