Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το American depositary receipt της Εθνικής τράπεζας τι μας δείχνει για το χρηματιστήριο;

Το American depositary receipt της Εθνικής τράπεζας τι μας δείχνει για το χρηματιστήριο;
Το ADRs της Εθνικής έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το ψυχολογικό και προειδοποιητικό όριο του 1 δολαρίου.
Το short selling κράτησε 21 ημέρες σχεδόν στο ADRs American depositary receipt της Εθνικής τράπεζας καθώς σήμερα αίρεται αυτό το περιοριστικό καθεστώς.
Αν δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός είναι βέβαιο ότι η αξία του δεν θα ήταν στα 0,90 δολάρια ή -8,5% που έκλεισε χθες αλλά κάτω από τα 0,50 δολάρια.
Σε διάστημα ενός μήνα το ADRs έχειο χάσει περίπου το 37% της αξίας του από τα 1,40 δολάρια στα 0,90 δολάρια.

Το ADRs μπορεί να μας δείξει πως θα συμπεριφερθεί το επενδυτικό κοινό στις μετοχές των τραπεζών και ειδικά της Εθνικής που είναι ουσιαστικά η μόνη που διαπραγματεύεται με επενδυτικές αξιώσεις στην Αμερική.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
Το ADRs δημιουργήθηκε το 1927 με βασικό σκοπό να δώσει σε εταιρίες που δεν έχουν έδρα την Αμερική να επενδύσουν στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα μετοχικοί τίτλοι να διαπραγματεύονται στην wall.
Στο παρελθόν η σχέση ADRs καθοριζόταν με βάση την εξής παράμετρο χρηματιστηριακή τιμή σε  δολάρια Χ 5 δια την συναλλαγματική ισοτιμία μας έδινε τιμή όσο και στο χρηματιστήριο.
Το καθεστώς αυτό άλλαξε και η συσχέτιση αξίας ADRs με την μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αναλογική προηγήθηκε και το reverse split στην Ελλάδα.
Το ADRs της Εθνικής έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το ψυχολογικό και προειδοποιητικό όριο του 1 δολαρίου.
Υπάρχει έντονη κερδοσκοπία ενώ σημειώνουμε ότι θεματοφύλακας της Εθνικής στην Νέα Υόρκη και στο ADRs είναι η Bank of New York Mellon.
Η βασική ανησυχία είναι πως θα συμπεριφερθεί το ADRs της Εθνικής μετά την άρση της απαγόρευσης του short selling, το ADRs θα υπόκειται στις κερδοσκοπικές πιέσεις των επενδυτών.
Ορισμένοι δεν θα απέκλειαν να δούμε το ADRs στα 0,50 δολάρια που σημαίνει 0,46 ευρώ.
H τελευταία τιμή της Εθνικής πριν κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν 1,20 ευρώ.
Σημειώνουμε ότι αν το ADR διατηρηθεί κάτω από το 1 δολάριο για 30 ημέρες διαπραγμάτευσης, τότε από τη διοίκηση του NYSE δίνεται προθεσμία 10 ημερών για να υπάρξει απόφαση, είτε για reverse split, είτε για μπει στην κατηγορία των penny stocks, όπου διαπραγματεύονται και τα ADR των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης