Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γ. Βαρουφάκης: Επιβλήθηκε εκδικητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα – Θέλαμε το Ταμείο να γίνει Αναπτυξιακή Τράπεζα

Γ. Βαρουφάκης: Επιβλήθηκε εκδικητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα – Θέλαμε το Ταμείο να γίνει Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Ευρώπης, μια καινοτόμος εναλλακτική πρόταση ρίχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ....αναφέρει ο Βαρουφάκης
Στις 12 Ιουλίου, στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης υπαγορεύθηκαν οι όροι  παράδοσης με τον  Έλληνα Πρωθυπουργό  Αλέξης Τσίπρα, ο οποίος, τρομοκρατημένος από τις εναλλακτικές λύσεις, αποδέχθηκε τους όρους.
Ένας από αυτούς τους όρους αφορούσε την διάθεση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου σε ένα νέο Ταμείο αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος Γιάνης Βαρουφάκης στο Project Syndicate.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης απαίτησαν όλη η δημόσια περιουσία  να μεταφερθεί σε ένα Ταμείο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε  μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην Ανατολική Γερμανία.
Αυτό το ελληνικό Ταμείο θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και θα εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, που συνέταξε και το ελληνικό πρόγραμμα.
 Ο στόχος είναι να ολοκληρώσει τις πωλήσεις φωτιά μέσα σε τρία χρόνια.
Όμως, το Ταμείο για την Ανατολική Γερμανία  συνοδεύτηκε από  επενδύσεις σε υποδομές και μεγάλης κλίμακας στήριξη του γερμανικού πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας, οι πολίτες στην Ελλάδα δεν θα λάβουν κανένα αντίστοιχο όφελος οποιουδήποτε είδους.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες, έκανε το καλύτερό  για να βελτιώσει τις χειρότερες πτυχές του σχεδίου για το ελληνικό Ταμείο.
Κατάφερε το νέο Ταμείο να έχει έδρα στην Ελλάδα και απέσπασε από την τρόικα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την σημαντική παραχώρηση ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν σε βάθος 30 ετών και όχι 3 ετών.
Αυτή η εξέλιξη ήταν ζωτικής σημασίας, γιατί  θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διακρατήσει  υποτιμημένα περιουσιακά στοιχεία έως ότου η τιμή τους ανακάμψει σε βάθος ετών…..
Δυστυχώς, το ελληνικό Ταμείο παραμένει ένα βδέλυγμα και θα πρέπει να είναι ένα στίγμα στη συνείδηση της Ευρώπης.
Ακόμη χειρότερα, είναι μια χαμένη ευκαιρία.
Το σχέδιο για την σύσταση του Ταμείου είναι πολιτικά τοξικό, γιατί  αν και έχει την έδρα του στην Ελλάδα, θα γίνεται η διαχείριση από την τρόικα.
Είναι επίσης οικονομικά επιβλαβές, επειδή τα έσοδα θα πάνε προς εξυπηρέτηση του χρέους το οποίο το ΔΝΤ παραδέχεται ότι είναι μη βιώσιμο.
Το Ταμείο θα αποτύχει οικονομικά, επειδή σπαταλά μια θαυμάσια ευκαιρία για τη δημιουργία κεφαλαίου που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης και της  τιμωρητικής δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Δεν μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος της λύσης.

Ποιά ήταν η εναλλακτική λύση;

«Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να συνδυάσει τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (εκτός από εκείνα που είναι σχετικές με την ασφάλεια της χώρας, δημόσιες παροχές και της πολιτιστικής κληρονομιάς) σε μια κεντρική εταιρεία συμμετοχών που θα διαχωριστεί από τη δημόσια διοίκηση.
Ο φορέας αυτός θα αντιμετωπίζεται ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την αιγίδα της Βουλή των Ελλήνων, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία σταθεροποιητικών επενδύσεων.
 Το ελληνικό κράτος θα είναι ο μοναδικός μέτοχος»
Η εταιρεία συμμετοχών θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο καθώς θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση.
 Θα εκδίδει πλήρως εξασφαλισμένα ομολόγα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων» για να αυξήσει 30 με 40 δισεκ. τα κεφάλαια «λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα αξία των περιουσιακών στοιχείων» ενώ θα στραφεί σε επενδύσεις αναδιάρθρωσης του υπό διαχείριση ενεργητικό.
Το σχέδιο προέβλεπε ένα επενδυτικό πρόγραμμα  3-4 ετών με στόχο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% ετησίως ενισχύοντας  την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ σε επίπεδο πάνω από 5% για αρκετά χρόνια.
«Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε ανάλογες αυξήσεις στα φορολογικά έσοδα συμβάλλοντας στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα θα επέτρεπαν στην ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει μια ορθολογική κοινωνική πολιτική.
Σε αυτό το σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα (που δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων) θα βελτιωνόταν.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία συμμετοχών θα μπορούσε να λάβει  τραπεζική άδεια σε 1 ή 2 χρόνια και από Ταμείο να μετεξελιχθεί σε  ολοκληρωμένη Τράπεζα Ανάπτυξης.
Η Τράπεζα Αναπτύξεως που προτείναμε θα επέτρεπε  στην κυβέρνηση να επιλέξει ποια στοιχεία του ενεργητικού πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν οδηγώντας και στην μείωση του χρέους.
 Μετά από όλα οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα αυξάνονταν καθώς θα προσελκύονταν και ιδιωτικά κεφάλαια…στην προοπτική ιδιωτικοποίησης διαφόρων περιουσιακών στοιχείων.
Η πρόταση της Ελλάδος αντιμετωπίστηκε με εκκωφαντική σιωπή. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και η τρόικα συνέχιζαν να διαρρέουν στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν αξιόπιστες, καινοτόμες προτάσεις.
Λίγες μέρες αργότερα, όταν έγινε αντιληπτό ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να συνθηκολογήσει πλήρως και να αποδεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας, επέβαλλαν ένα σχέδιο για το Ταμείο προβληματικό.
Σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Ευρώπης, μια καινοτόμος εναλλακτική πρόταση ρίχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ.
Παραμένει εκεί για τους άλλους αν θέλουν να την ανακτήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης