Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιέσεις από την Γερμανία να παγώσει στις 28/6 το ELA η ΕΚΤ – Την Τετάρτη θα αυξηθούν τα haircuts έως 50%

Πιέσεις από την Γερμανία να παγώσει στις 28/6 το ELA η ΕΚΤ – Την Τετάρτη θα αυξηθούν τα haircuts έως 50%
Πιέσεις ώστε η ΕΚΤ να παγώσει το ELA να μην αυξήσει άλλη φορά το όριο...οριστικά
Σοβαρότατες πιέσεις ασκούνται προς την ΕΚΤ κυρίως από την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα ώστε να παρθεί απόφαση να παγώσει το ELA που χορηγεί προς τις ελληνικές τράπεζες αύριο 28 Ιουνίου στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ στις 15:00 το μεσημέρι. 
Η ΕΚΤ αύξανε τακτικά το όριο ELA και έτσι συντηρούνταν οι ελληνικές τράπεζες.
Αν παγώσει το ELA και οι εκροές καταθέσεις ενταθούν όπως είναι βέβαιο τότε μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα σε capital controls, λόγω των εκροών καταθέσεων και του ελλείμματος ρευστότητας.  
Οι τράπεζες χρειάζονται 250 δισεκ. για να χρηματοδοτήσουν το ενεργητικό τους.
Αυτά τα 245 δισεκ. ρευστότητα τα αντλούν από το ευρωσύστημα 125 δισεκ. (ELA 89 δισεκ και απευθείας χρηματοδότηση 36 δισ) και τα 121 δισεκ. προέρχονται από τις καταθέσεις.
Η ΕΚΤ για τα 125 δισεκ. που χορηγεί έχει λάβει εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 220-222 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων περίπου 17-18 δισεκ.
Εφόσον η ΕΚΤ αποφασίσει να διακόψει οριστικά την αύξηση του ορίου του ELA, να μην αυξήσει άλλη φορά το ELA, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε capital controls.
Κατά ορισμένες πληροφορίες αύριο Κυριακή η ΕΚΤ δεν θα εξετάσει το θέμα των haircuts στα ελληνικά collaterals.
H αύξηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου την ερχόμενη Τετάρτη και θα είναι αύξηση κατά 50% εξέλιξη που επίσης θα οδηγήσει άμεσα σε capital controls.
Για να επιβληθούν capital controls στις ελληνικές τράπεζες πρέπει ο Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ με νομοθετική πράξη να δώσει εντολή στην ΤτΕ να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και ATMs.
Αν δεν το πράξει...και σημειωθεί bank run οι τράπεζες θα καταρρεύσουν σε λίγες ώρες και θα κλείσουν ελλείψει ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης