Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περί τα 160-200 εκατ ΑΜΚ χρειάζονται οι Συνεταιριστικές – Εξετάζεται η συμμετοχή κατά 50% TΠ&Δ ή της Αναπτυξιακής

Περί τα 160-200 εκατ ΑΜΚ χρειάζονται οι Συνεταιριστικές – Εξετάζεται η συμμετοχή κατά 50% TΠ&Δ ή της Αναπτυξιακής
Υπάρχει βασικό πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των Συνεταιριστικών τραπεζών, μπορεί να έχουν χρόνο έως το τέλος του 2015 αλλά απαιτείται λύση και στήριξη....
Οι συνεταιριστικές τράπεζες για μια ακόμη φορά περνούν μια σημαντική κεφαλαιακή κρίση.
Χρειάζονται από 160 έως 200 εκατ ευρώ για να ανεκφαλαιοποιηθούν και ο χρονικός ορίζοντας είναι έως το τέλος του 2015.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν 6 μήνες για να ανακεφαλιοποιηθούν και προφανώς ποντάρουν στην σταθεροποίηση της οικονομίας.
Τα περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστούν οι συνεταιριστικές της Κρήτης και ακολούθως και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές.
Το βασικό πρόβλημα το οποίο όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι ακόμη και αν οικονομία σταθεροποιηθεί δεν μπορούν να βρεθούν 160-200 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να διατηρήσει τον θεσμό των Συνεταιριστικών τραπεζών ως πηγές ρευστότητας των τοπικών κοινωνιών.
Όμως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης είναι μείζον.
Οι συνεταιριστικές έχουν πιεστεί όπως όλες οι τράπεζες με όρους ρευστότητας αλλά πολλές εξ αυτών δεν έχουν καταφύγει στο ELA.
Οι δεσμοί με τους τοπικούς πελάτες έχουν αποτρέψει τις εκροές καταθέσεων.
Όμως το κεφαλαιακό πρόβλημα είναι μείζον και θα κρίνει την επιβίωση του κλάδου.
Το ΤΧΣ και η κυβέρνηση έχουν εξετάσει εναλλακτικά σχέδια, όμως το βασικό πρόβλημα δεν είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αλλά η έξοδος.
Η μετοχική δομή των συνεταιριστικών τραπεζών είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την ρευστοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού.
Με βάση πληροφορίες έχουν εξεταστεί τα εξής σενάρια
1)Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να συμμετάσχει σε ορισμένες συνεταιριστικές καλύπτοντας το 50% της αύξησης κεφαλαίου.
Το εμπόδιο που υπάρχει είναι ότι ένα Ταμείο…δεν μπορεί να ρισκάρει κεφάλαια σε τράπεζες ενώ προφανώς υπάρχει και το θέμα της ρευστοποίησης των τίτλων.
2)Η αναπτυξιακή τράπεζα να καλύψει έως και το 50% των αυξήσεων κεφαλαίου των συνεταιριστικών τραπεζών και να καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας.
Θα μπορούσε να συμφωνηθεί ένα διάστημα 5 ετών κατά το οποίο αν μια συνεταιριστική τράπεζα δεν επέστρεφε τα κεφάλαια στην Αναπτυξιακή τράπεζα, τότε ενσωματωνόταν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Συμπέρασμα

Υπάρχει βασικό πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των Συνεταιριστικών τραπεζών, μπορεί να έχουν χρόνο έως το τέλος του 2015 αλλά απαιτείται λύση και στήριξη.
Το ΤΧΣ δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις συνεταιριστικές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την ανεύρεση των κεφαλαίων είναι ο ελλιπής μηχανισμός εξόδου ενός μετόχου από το μετοχικό κεφάλαιο μιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 22 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης