Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πού αποδίδεται η πτώση της Εθνικής Τράπεζας – Ανησυχία των επενδυτών για τη Finansbank

Πού αποδίδεται η πτώση της Εθνικής Τράπεζας – Ανησυχία των επενδυτών για τη Finansbank
Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν μήπως στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες σε Τουρκία και Βαλκάνια υφαρπάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών
Πού αποδίδεται η πτώση της Εθνικής Τράπεζας τις τελευταίες ημέρες;
Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται κάτω από το 1 ευρώ, περίπου στα 0,93 ευρώ, υποχωρώντας -6% και σωρευτικά το τριήμερο -22%.
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής βρίσκεται στα 3,27 δισ. ευρώ.
Προφανώς, ορισμένα funds αποχωρούν από τη μετοχή λόγω του ρίσκου της Ελλάδας και του κινδύνου χρεοκοπίας.
Όμως, ειδικά στην Εθνική υπάρχει και μια άλλη ανησυχία.
Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν μήπως στην περίπτωση που υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις σε Τουρκία και Βαλκάνια υφαρπάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποτραπεί η διάχυση του ελληνικού κινδύνου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε πράξει ακριβώς το ίδιο με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, όπου μέσα σε 24 ώρες πήρε τις δραστηριότητες από τις κυπριακές τράπεζες και τις πούλησε στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σοβαρή υποσημείωση

Η Ελλάδα πήρε υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και όχι θυγατρικές.
Για παράδειγμα, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος που ήταν θυγατρική της Marfin Popular Bank και διέθετε κεφαλαιακή επάρκεια, δεν εντάχθηκε στη διαδικασία πώλησης των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Η Finansbank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, είναι κεφαλαιακά επαρκής, άρα θεωρητικά η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να την υφαρπάξει.
Ωστόσο, αν επικρατήσει χάος στην Ελλάδα, κανείς δεν δεσμεύει την κυβέρνηση Erdogan να απαιτήσει την άμεση και καθολική πώληση της Finansbank.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης