Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι τόσο καλή όσο νομίζουμε ότι είναι – Προβληματίζουν οι λίγες κινήσεις ξένων

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι τόσο καλή όσο νομίζουμε ότι είναι – Προβληματίζουν οι λίγες κινήσεις ξένων
Δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση του ράλι να έχουμε πάλι διόρθωση που να οδηγήσει την αγορά στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το σήμα κατατεθέν μιας χρηματιστηριακής αγοράς είναι το βάθος και ο τζίρος της.
Το τζίρο στο ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να αυξήσουν μόνο οι ξένοι επενδυτές.
Οι ξένοι επενδυτές, θα αναμενόταν να έρθουν σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο και με συναλλαγές αυξημένες να ενισχύσουν την αγορά.
Οι συναλλαγές των ξένων όμως είναι περιορισμένες.
Στην Eurobank 18 εκατ. τεμάχια έχει διακινήσει η Citigroup και 1 εκατ. μετοχές η Credit Suisse.
Στην Alpha Βank η Credit Suisse διακίνησε 2,5 εκατ. μετοχές, η Citigroup διακίνησε 4 εκατ. μετοχές η HSBC 3 εκατ., η Bank of America 3 εκατ. και η Deutsche Βank 3 εκατ. μετοχές.
Στην Πειραιώς η HSBC διακίνησε 3 εκατ. μετοχές, η Citigroup 1,8 εκατ. και η JP Morgan 3 εκατ. τεμάχια.
Οι όγκοι και οι τζίροι των ξένων είναι περιορισμένοι σε σχέση με την έκταση της ανόδου.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι αιτίες είναι δύο μια δευτερεύουσα και μια ουσιαστική.
Η δευτερεύουσα αιτία που οι ξένοι έχουν πραγματοποιήσει περιορισμένες συναλλαγές είναι ότι το σήριαλ το έχουν δει πολλές φορές.
Πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία ώστε να δούμε σοβαρές κινήσεις ξένων.
Πρώτα θα δουν την συμφωνία και μετά θα τοποθετηθούν....
Δεν δουλεύουν έτσι οι ξένοι...τουλάχιστον οι σοβαροί κερδοσκόποι.
Το επιχείρημα αυτό είναι λογικό και εύλογο.
Όμως υπάρχει και ένα ουσιώδες επιχείρημα, το οποίο μας ανησυχεί και εξηγεί γιατί οι ξένοι δεν έχουν τοποθετηθεί επιθετικά στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η συμφωνία, μπορεί να απομακρύνει το κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά από πλευράς οικονομίας και αγοράς θα είναι μια κακή συμφωνία.
Χωρίς δυναμική ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και παγιδευμένη σε μια χρηματοδότηση που θα εστιάζεται στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων.
Αυτό που ονομάζουμε στην επενδυτική ορολογία business story...είναι το μεγάλο ερωτηματικό,  ποιο story θα πουλήσει η Ελλάδα, απάντηση δεν είχαμε να δώσουμε όταν μας ρώτησαν ορισμένοι ξένοι επενδυτές.

Υποσημείωση

Για μια ακόμη φορά το bankingnews έδειξε επιμονή με την συμφωνία που έρχεται.
Όπως έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τις 500 μονάδες και το ΧΑ πήγε 471 μονάδες έτσι και τώρα λέμε 950 μονάδες ως fair value με μικρότερο ρίσκο χώρας…. αλλά προειδοποιούμε… προσοχή πότε θα πουλήσετε.
To στοίχημα δεν είναι η είσοδος αλλά η έξοδος από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση του ράλι να έχουμε πάλι διόρθωση που να οδηγήσει την αγορά στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης