Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο ESM μπορεί να διασώσει την Ελλάδα - Με τα 11,4 δισ του ΤΧΣ και νέο δάνειο αποχωρούν ΕΚΤ- ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Ο ESM μπορεί να διασώσει την Ελλάδα - Με τα 11,4 δισ του ΤΧΣ και νέο δάνειο αποχωρούν ΕΚΤ- ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Ο ESM θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην χρηματοδότηση της Ελλάδος στο μεσοβραχυχρόνιο διάστημα
Μόνο ο ESM πρώην EFSF μπορεί να διασώσει την Ελλάδα και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο της χρηματοδότησης της Ελλάδος καθώς έχει την ευελιξία…της λιγότερης γραφειοκρατίας.
Ωστόσο στο νέο μνημόνιο που θα υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μια συμφωνία 2μηνης ή 4μηνης παράτασης αλλά σε μια τουλάχιστον 6μηνη ή 9μηνη παράταση του μνημονίου και μέσα στο χρόνο αυτό να υπάρχει ρήτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Μόνη περίπτωση να δεχθεί 4μηνη παράταση του μνημονίου αν στο διάστημα αυτό θα εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους και τεθεί προς διαπραγμάτευση και η νέα χρηματοδότηση της Ελλάδος.  

Συγκεκριμένα

Με την ενδιάμεση συμφωνία που θα υπάρξει προσεχώς και η οποία θα είναι 4μηνης παράτασης ίσως και 6μηνης ή και 9μηνης παράτασης,  στο θετικό σενάριο ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα αναλάβει να πληρώσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Ελλάδος.
Ο ESM με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα γιατί εντάσσονται στο πρώτο και δεύτερο δάνειο θα πληρωθούν τα 1,53 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ο ESM θα πληρώσει στις 20 Ιουλίου τα 3,49 δισεκ. και στις 20 Αυγούστου τα 3,18 δισεκ. ευρώ τα δύο ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Τα 1,53 δισεκ. προς το ΔΝΤ μπορούν να πληρωθούν συνολικά έως τις 30 Ιουνίου.
Με βάση τον σχεδιασμό

Α)O ESM θα μπορούσε να καλύψει όλες τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της Ελλάδος ειδικά προς το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ. και τα 6,7 δισεκ. προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου, σχέδιο που είχε αποκαλύψει προ μιας εβδομάδας το bankingnews.gr.

Β)Ο ESM θα μπορούσε μετά την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει έως τώρα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα σχέδιο που έχει αποκαλύψει προ μιας εβδομάδας το bankingnews.
Σε σύνολο 35 δισεκ. που είναι το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 20 δισεκ. και απομένουν άλλα 15 δισεκ. ευρώ έως τα μέσα του 2016.
O ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 20 δισεκ. στο ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 15 δισεκ. να τα καταβάλλει στην Ελλάδα υπό την μορφή νέου δανείου.

Γ)Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΚΤ που ανέρχονται σε 27 δισεκ.
Αν αφαιρεθούν τα 6,7 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου του 2015 απομένουν περίπου 21 δισεκ.
Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει την ΕΚΤ και η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο προφανώς με καλύτερους όρους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Νέο δάνειο

Με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ και με 35 δισεκ. νέο δάνειο ο ESM θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αν αποχωρήσει το ΔΝΤ και η ΕΚΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, το νέο δάνειο που θα συνάψει η Ελλάδα από τον ESM θα φέρει όρους και προϋποθέσεις των δανείων του παλαιού EFSF δηλαδή χαμηλά επιτόκια και αποπληρωμές μετά από 5 χρόνια.
Η Ελλάδα βραχυχρόνια δεν θα έχει υποχρεώσεις να πληρώσει και έτσι θα μπορούσε η οικονομία να ανακάμψει.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:11 7 Ιουνίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης