Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Draghi έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Ελλάδα και αυτό είναι η καταληκτική ημερομηνία 10 Ιουνίου

tags :
Ο Draghi έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Ελλάδα και αυτό είναι η καταληκτική ημερομηνία 10 Ιουνίου
Στην συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ θα πρέπει να περιληφθεί σχέδιο αντιμετώπισης εστιών αστάθειας στο τραπεζικό σύστημα....ανέφερε ο Draghi
Ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν ως συνήθως πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του, ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο που διεξάγονται τόσο κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ και συνολικά των δανειστών.
Ωστόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ εστιάστηκε σε 4 ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
1)Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξηθεί το όριο των εντόκων στην Ελλάδα και στις ελληνικές τράπεζες είναι η ύπαρξη συμφωνίας.
Θα υπάρξει αύξηση των ορίων στα έντοκα μικρής κλίμακας καθώς όπως ανέφερε ήδη τα όρια είναι υψηλά.
Χρονικά δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση στις 10 Ιουνίου αλλά στις 17 Ιουνίου για τα έντοκα εφόσον στις 8 με 9 Ιουνίου υπάρξει συμφωνία νέας τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης.
2)Ο Draghi ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρίαση στις 10 Ιουνίου η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Η 10η Ιουνίου είναι η ημερομηνία σταθμός.
Αν έχει υπάρξει συμφωνία όλα καλώς.
Αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία η ΕΚΤ θα αυξήσει τα collaterals.
Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να έχει υπάρξει αύξηση των haircuts λόγω της επιδείνωσης αλλά η ΕΚΤ αποφάσισε και ορθά να μην εμπλακεί σε μια τόσο ευαίσθητη υπόθεση που ονομάζεται διαπραγμάτευση Ελλάδος με ΕΕ.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία νωρίτερα από τις 10 Ιουνίου δεν θα υπάρξει αύξηση των haircuts.
Είναι πολύ πιθανό η νύξη του Draghi για τα collaterals να εμπεριείχε σκοπιμότητες.
Να χρησιμοποιείται ως φόβητρο προς την Ελλάδα, ότι αν δεν συμφωνήσει άμεσα η ΕΚΤ θα αυξήσει τα haircuts στα ελληνικά collaterals.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 47-48 δισεκ. που σημαίνει ρευστότητα 36 δισεκ. ευρώ.
Άρα μπορούν να καλύψουν haircut έως 40% με 50%.
Από την άλλη όμως αν υπάρξει αύξηση των haircuts αυτό θα σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ και προφανώς ο κίνδυνος για capital controls θα έχει δραματικά αυξηθεί.
3)Ειδική ήταν η αναφορά του Draghi ότι στην συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ θα πρέπει να περιληφθεί σχέδιο αντιμετώπισης εστιών αστάθειας στο τραπεζικό σύστημα.
Εφόσον ο Draghi αναφέρθηκε στην συμφωνία αυτό σημαίνει ότι οι εστίες αστάθειας δεν θα είναι η ρευστότητα ούτε τα capital controls.
Ορισμένοι δεν αποδέχονται αυτή την θετική ερμηνεία και εκτιμούν ότι συμπεριλαμβάνεται ο κίνδυνος ρευστότητας.
Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα είναι τα NPLs που έχουν φθάσει στα 100 δισεκ. στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να αντιμετωπιστούν συλλογικά.
Τα NPLs μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες και κεφαλαιακά.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό σχέδιο για τα NPLs περιλαμβάνει συγχώνευση όλων των υφιστάμενων band bank (ΑΤΕ, ΤΤ, Proton και άλλες) και εν συνεχεία  με ένα μεικτό μοντέλο χρηματοδότησης αυτή η bad bank να αγοράσει προβληματικά δάνεια των συστημικών τραπεζών.
4)H παροχή ELA που φθάνει τα 80,7 δισεκ. θα συνεχιστεί όσο υπάρχει συμφωνία αλλά ως γνωστό η ΕΚΤ δεν μπορεί να ζητήσει πίσω την ρευστότητα που έχει δανείσει στις ελληνικές τράπεζες καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης