Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Aυξάνει κατά 1,1 δισ. στα 80 δισ. το ELA των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ - Δεν αυξάνει haircut στα collaterals και όριο εντόκων

Aυξάνει κατά 1,1 δισ. στα 80 δισ. το ELA των ελληνικών τραπεζών η ΕΚΤ - Δεν αυξάνει haircut στα collaterals και όριο εντόκων
H ΕΚΤ δεν αυξάνει το όριο στα έντοκα, τουλάχιστον μέχρι και τις 25 Μαΐου - Eάν αυξηθεί το όριο στα έντοκα θα είναι της τάξης των 3-3,5 δισ. ευρώ
(upd)Την αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κατά 1,1 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr για επικείμενη αύξηση του ELA από 1 έως 2 δισ. ευρώ.
Τελικά, η ΕΚΤ, που συνεδρίασε εκτάκτως, μια μέρα νωρίτερα, σήμερα, αποφάσισε να αυξήσει κατά 1,1 δισ. ευρώ το ELA, στα 80 δισ. ευρώ, από 78,9 δισ. ευρώ στην προηγούμενη αναθεώρηση μόλις πριν από από μια εβδομάδα.
Η ΕΚΤ δεν έλαβε καμία απόφαση για την αύξηση του ποσοστού του haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, αλλά ούτε και απόφαση για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, εξελίξεις επίσης αναμενόμενες που επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr.

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Σε αύξηση του ELA από 1 έως 2 δισ. ευρώ προχωρά η ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και πλέον το ELA διαμορφώνεται έως τα 80,9 δισ. ευρώ από 78,9 δισ. ευρώ στην προηγούμενη αναθεώρηση μόλις πριν από από μια εβδομάδα.
Η ΕΚΤ συνεδριάσει σήμερα 12 Μαίου από τις 15:00 για να αποφασίσει για το ELA των ελληνικών τραπεζών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το ευρωσύστημα 118 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 81 δισ. ευρώ από το ELA και τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ απευθείας από την ΕΚΤ.
Για αυτά τα 118 δισ. ευρώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις 214 δισ. ευρώ.
H EKΤ, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, δεν αυξάνει το haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, εξέλιξη προφανώς θετική.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων περίπου 47 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε επιπλέον ρευστότητα 33 δισ. ευρώ.
Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ δεν αυξάνει το όριο στα έντοκα, τουλάχιστον μέχρι και τις 25 Μαΐου.
Το όριο έκδοσης εντόκων παραμένει δηλαδή στα 14,9 δισ. για την Ελλάδα.
Εάν υπάρξει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων τις προσεχείς εβδομάδες, θα είναι της τάξης των 3-3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί στα 18-18,5 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης