Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι απειλές της ΕΚΤ, υποχρεώνουν την Ελλάδα σε συμφωνία 2 σταδίων – Η ενδιάμεση άμεσα, τελική συμφωνία Ιούλιο με 30 δισ

Οι απειλές της ΕΚΤ, υποχρεώνουν την Ελλάδα σε συμφωνία 2 σταδίων –  Η ενδιάμεση άμεσα, τελική συμφωνία Ιούλιο με 30 δισ
Το ζητούμενο είναι όχι η συμφωνία, συμφωνία θα υπάρξει αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Στην ΕΚΤ και στις απειλές ότι μπορεί να υπάρξει haircut  έως 35% στα collaterals των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να αποδοθεί η βιασύνη της Ελλάδος να υπάρξει σύντομα συμφωνία καθώς... σχεδίαζε να εξανλτήσει τα περιθώρια μέχρι τις αρχές Ιουνίου για να φθάσει σε συμφωνία... 
Οι απειλές της ΕΚΤ που δεν ήταν μπλόφα αλλά πραγματικές υποχρεώνουν την Ελλάδα σε αναδίπλωση.
Οι ελληνικές τράπεζες θα κάλυπταν μέσω αποθεμάτων collaterals τα haircut αλλά μετά θα είχαν εξαντληθεί όλα τα πολεμοφόδια, το επόμενο επεισόδιο θα ήταν capital controls, χάος, δραματικές κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.
Η ελληνική κυβέρνηση, ήθελε να εξαντλήσει, χρονοτριβώντας την 4μηνη παράταση του δεύτερου μνημονίου.
Ήθελε να φθάσει έως τον Ιούνιο και τότε να συμφωνούσε με την ΕΕ.
Οι απειλές της ΕΚΤ – που είναι ο μόνος πραγματικός κίνδυνος και φόβος της ελληνικής κυβέρνησης – υποχρεώνει την Ελλάδα σε αναδίπλωση και όλες οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται έχουν ένα στόχο, να πείσουν την ΕΚΤ ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με την ΕΕ, εξέλιξη που θα παγώσει τα σχέδια για haircut στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Με βάση πληροφορίες του www.bankingnews.gr σε δύο στάδια θα ολοκληρωθεί η συμφωνία της Ελλάδος με την ΕΕ.
Θα προηγηθεί μια «προσυμφωνία ή ενδιάμεση συμφωνία» μάλλον αρχές Μαΐου μεταξύ 5-9 Μαΐου ενώ η τελική συμφωνία θα κλειδώσει τον Ιούνιο με Ιούλιο όπου θα εξεταστεί και η νέα δανειακή σύμβαση των 30 δισεκ. ευρώ.
Με βάση αξιόπιστη πολιτική πηγή «οι έσχατες κινήσεις της ελληνικής πλευράς αποδεικνύουν ότι η ελληνική πλευρά αλλάζει στρατηγική.
Το γεγονός ότι «παγώνουν τον Βαρουφάκη» και δημιουργούν νέα διαπραγματευτική ομάδα αποτελούν ενδείξεις για το τι σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση…στην σκιά των απειλών της ΕΚΤ στις 6 Μαίου.
Η συμφωνία θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια.
Η προσυμφωνία ή ενδιάμεση συμφωνία του Μαΐου και η τελική συμφωνία του Ιουνίου- Ιουλίου.
Η προσυμφωνία που θα μπορούσε να υπάρξει και πριν το τακτικό Eurogroup στις 11 Μαΐου ή το αργότερο 11 Μαΐου ενώ η τελική συμφωνία θα κλειδώσει έως τα τέλη Ιουνίου ή μέσα Ιουλίου.
Το σχέδιο να ομογενοποιηθεί η 4μηνη παράταση του μνημονίου με το νέο δάνειο και ταυτόχρονα οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα να κουμπώσουν στην τρίτη δανειακή σύμβαση (ουσιαστικά τρίτο μνημόνιο) αποτελεί ένα βασικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά προσκρούει σε πολλά ευρωπαϊκά εμπόδια».
Με βάση πληροφορίες του bankingnews.gr η εξέλιξη των πραγμάτων θα έχει ως εξής ή κάπως έτσι καθώς δεν μπορούν να προβλεφθούν όλοι οι αστάθμητοι παράγοντες.
1)Το αργότερο έως τις 11 Μαΐου – πιθανότερη ημερομηνία 5 με 9 Μαίου, θα έχει υπάρξει προσυμφωνία Ελλάδος με την ΕΕ που θα περιλαμβάνει την λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει η Ελλάδα και τους τρόπους της βραχυχρόνιας χρηματοδότησης της Ελλάδος.
Το πρόβλημα στην παράμετρο αυτή έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση μετά τις μπλόφες φαίνεται ότι κάνει βήματα προς τα πίσω και αυτή την «αδυναμία» δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη η Γερμανία που ζητάει πλήρη «υποταγή της Ελλάδος»
2)Στις 6 Μαίου η ΕΚΤ δεν θα λάβει αποφάσεις για τα ελληνικά collaterals δεν θα επιβάλλει νέα haircuts και θα συνεχίσει να παρέχει ELA στις ελληνικές τράπεζες.
3)Τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία όπου θα οριστικοποιηθεί το ύψος του νέου δανείου που χρειάζεται η Ελλάδα περίπου 30 δισεκ. και ταυτόχρονα θα κλειδώσουν και οι τελικές μεταρρυθμίσεις.
4)Η Ελληνική πλευρά έχει συστηματικά προσπαθήσει οι μεταρρυθμίσεις να κουμπώσουν πάνω στην νέα δανειακή σύμβαση του Ιουνίου, δηλαδή στην τελική συμφωνία.
Προφανώς οι μεταρρυθμίσεις θα συμφωνηθούν άμεσα αλλά ουσιαστικά δεν θα αφορούν μόνο την 4μηνη δανειακή σύμβαση αλλά το νέο δάνειο που υποχρεωτικά η Ελλάδα πρέπει να συνάψει.
5)Η προσυμφωνία αρχές Μαίου και η τελική συμφωνία του Ιουνίου – Ιουλίου, αλλάζει τα δεδομένα καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη τρίτο δάνειο – άρα τρίτο μνημόνιο – θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν πέραν από ιδιωτικοποιήσεις και λιτότητα.
Τρέφονται αυταπάτες για εσωτερική κατανάλωση όσοι σκόπιμα διαρρέουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα έχουν και παραμέτρους λιτότητας.
6)Το ζητούμενο είναι όχι η συμφωνία, συμφωνία θα υπάρξει αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που η εθνική οικονομία έχει πραγματικά ανάγκη και οι πολιτικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν.  

Τι θα συμβεί μετά την συμφωνία;

Ως bankingnews.gr δεν παγιδευτήκαμε στις μπλόφες της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι μπλόφες περί ρήξης, εκλογών, δημοψηφίσματος, στάσης πληρωμών, χάους και άλλα συναφή ήταν και είναι ανοησίες.
Η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη αλλά συμφωνία.
Τι θα συμβεί μετά την συμφωνία;
Το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός άρα δεν θα περιμένει την τελική συμφωνία του Ιουνίου για να αντιδράσει.
Εκτιμάται ότι μια κίνηση έως τις 950 μονάδες ή άνοδος 19% σε επίπεδο δείκτη και έως +60% σε επιμέρους μετοχές είναι πιθανό σενάριο.
Στο σενάριο της οριστικής συμφωνίας θα έχουμε άνοδο της αγοράς πάνω από τις 1100 μονάδες.
Στα ομόλογα μετά το πρόσφατο υψηλό 30,2% στο 2ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 23,5% με προοπτική συμφωνίας αρχικά 12-13%.
Το 10ετές από 11,8% θα μπορούσε να βρεθεί στο 9%.
Το CDS από 3560 μονάδες βάσης να υποχωρήσει κάτω από 1500 μονάδες βάσης.
Το χρηματιστήριο εφόσον κλειδώσει ότι έρχεται οριστική συμφωνία θα σπεύσει να προεξοφλήσει.
Το ράλι στην αγορά και ειδικά στις μετοχές των τραπεζών θα είναι πολύ ισχυρό….συν τοις άλλοις και γιατί οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα απασχολήσουν το ελληνικό banking από τον Μάρτιο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης