Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Για την πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα προετοιμάζεται η Ρουμανία

Για την πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα προετοιμάζεται η Ρουμανία
Ζήτησε από τις ελληνικές θυγατρικές να συνάψουν συμφωνία με τους μετόχους τους
Σε κινήσεις να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας από πιθανές επιπτώσεις ενός αρνητικού σεναρίου στην Ελλάδα προχωρά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (BNR), προετοιμάζοντας την οικονομία της έναντι του ενδεχόμενου να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι από την ελληνική κυβέρνηση.
Όπως αναφέρουν τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, η BNR ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία να συνάψουν συμφωνία με τους μετόχους τους να υποχρεωθούν σε αποζημιώσεις καταθετών, εάν δεν μπορούν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε περίπτωση επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει ο Nicolae Cinteza, διευθυντής εποπτίας της κεντρικής τράπεζας, η BNR παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση στην Ελλάδα.
"Αν η Ελλάδα επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, οι ελληνικές θυγατρικές στη Ρουμανία θα μπορούσαν να τραβήξουν τις τοποθετήσεις στις μητρικές τους τράπεζες και οι μητρικές θα μπορούσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες στη Ρουμανία.
Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ζήτησα από τα τραπεζικά ιδρύματα να συνάψουν συμφωνία με τις μητρικές τράπεζες, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η έκθεση των τραπεζών", αναφέρει ο Cinteza.
Με άλλα λόγια, προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν ορισμένα γεγονότα στην Ελλάδα στο ρουμανικό σύστημα, πρόσθεσε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες έχουν αντιδράσει θετικά στη ρύθμιση, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα ρυθμιστεί "φιλικά".
Μάλιστα, επισήμανε ότι οι μέτοχοι των ελληνικών θυγατρικών στη χώρα καλύπτοντας από όλες τις απόψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης