Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μελέτες για τις εθελούσιες εξόδους στις τράπεζες ζητά ο Δ. Στρατούλης από τον Γ. Βαρουφάκη

Μελέτες για τις εθελούσιες εξόδους στις τράπεζες ζητά ο Δ. Στρατούλης από τον Γ. Βαρουφάκη
Ο κ. Στρατούλης στην επιστολή του ζητά την προκήρυξη και ανάθεση της -εκ του νόμου προβλεπόμενης- εκπόνησης ειδικών οικονομικών μελετών
Στοιχεία για τις εθελούσιες εξόδους στις τράπεζες ζητά ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, όπως είχε προαναγγείλει σε συνάντησή του με την ΟΤΟΕ.
Ο κ. Στρατούλης στην επιστολή του ζητά την προκήρυξη και ανάθεση της -εκ του νόμου προβλεπόμενης- εκπόνησης ειδικών οικονομικών μελετών για τη δαπάνη που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και ενδεχομένως σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) που εφάρμοσαν συγκεκριμένες τράπεζες για το προσωπικό τους.
Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών απάντησε θετικά σε προηγούμενο αίτημά μας και ανέθεσε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης για την πιο πρόσφατη εθελουσία έξοδο προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο.
Στην επιστολή του κ. Στρατούλη αναφέρεται ότι βάσει νόμου « οι Τράπεζες υποχρεούνται να καλύπτουν εξ ολοκλήρου το κόστος της δαπάνης των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) του προσωπικού τους, επομένως και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν τα προγράμματα αυτά στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επειδή, για τον υπολογισμό του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσωπικού Τραπεζών διενεργείται κατά περίπτωση Ειδική Οικονομική Μελέτη και με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η εκπόνηση Ειδικών Οικονομικών Μελετών δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ζητά το υπ. Εργασίας από το ΥΠΟΙΚ:
Α) προκηρύξει και αναθέσει την κατά τον νόμο εκπόνηση της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για το κόστος που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα παλαιότερα (2007 – 2011) προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) του προσωπικού της πρώην Εμπορικής και
Β) προσθέσει την ανάθεση Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για τις υποχρεώσεις προς το ΕΤΑΤ και της Τράπεζας Πειραιώς, στην Ειδική Οικονομική Μελέτη την οποία ήδη αναθέσατε ΥΠΟΙΚ για το αντίστοιχο κόστος των πρόσφατων (2014) προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) εργαζομένων της Alpha Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης