Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μην φοβάστε την προπαγάνδα της μπλόφας – Έρχεται συμφωνία 11/5, ακολουθεί νέο μνημόνιο 30-40 δισ και λόγω τραπεζών

Μην φοβάστε την προπαγάνδα της μπλόφας  – Έρχεται  συμφωνία 11/5, ακολουθεί νέο μνημόνιο 30-40 δισ και λόγω τραπεζών
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα που στηρίζεται στην μπλόφα
Η διαφαινόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος είναι πολύ προφανής για να είναι αληθινή τονίζουμε εδώ και εβδομάδες, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία.
Η καταρχήν συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ στο Brussels Group χθες 19 Απριλίου σε ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 με 1,5% επιβεβαιώνει ότι στρατηγικά σχεδιάζεται η συμφωνία.
Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα που στηρίζεται στην μπλόφα, στην παραπλάνηση και στην προπαγάνδα απάτης για να παρασύρει την κοινωνική μάζα στο εσωτερικό ότι διαπραγματεύεται σκληρά και να φοβίσει την πολιτική ελίτ της Ευρώπης που βλέπει απαξιωτικά την μονίμως προβληματική Ελλάδα.
Παρασκηνιακώς, η Ελλάδα υπό τον Τσίπρα με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες που συμπεριλαμβάνονται Draghi ΕΚΤ και Lagarde ΔΝΤ συνεχίζει τις μυστικές διαπραγματεύσεις, όπου ακόμη μεν δεν υπάρχει συμφωνία αλλά υπάρξει διάθεση και από τις δύο πλευρές να επιτευχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός.
Είναι ξεκάθαρο τι επιχειρεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ρισκάροντας μεν αλλά ουσιαστικά ποντάρει στο βέλτιστο σενάριο για την Ελλάδα.
Η ελληνική πλευρά ρισκάρει πολύ περισσότερα καθώς μια χρεοκοπία μέσω στάσης πληρωμών θα είναι ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία, ωστόσο γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζουν και οι ευρωπαίοι ότι χρεοκοπία της Ελλάδος εντός ευρώ χωρίς έξοδο από το ευρώ θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη και θα πλήξει την ευρωπαϊκή συνοχή.
Στην θεωρία των παιγνίων, η βασική φιλοσοφία είναι να κάνεις τον αντίπαλο να πιστέψει αυτό που εσύ δεν θέλεις να συμβεί και αυτό συμβαίνει με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν θέλει χρεοκοπία μέσω στάσης πληρωμών.
Δεν είναι μόνο θέμα εγωισμού καθώς κανένα κράτος δεν κήρυξε στάση πληρωμών στον δυτικό κόσμο στο ΔΝΤ, πλην κράτη όπως Σουδάν, Αιθιοπία, Ιράκ.
Η Ελλάδα δεν θα ήθελε να συγκαταλεγεί σε αυτή την ντροπιαστική λίστα.
Η Ελλάδα γνωρίζει ότι αν οδηγηθεί σε στάση πληρωμών θα είναι στάση πληρωμών παντού, στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, στάση πληρωμών προς την ΕΚΤ, στάση πληρωμών προς τους κατόχους ομολόγων και στάση πληρωμών και στο εσωτερικό.
Η στάση πληρωμών θα αγγίξει μισθούς και συντάξεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταβάλλει έναντι μισθών και συντάξεων.
Εσωτερική στάση πληρωμών όμως οδηγεί και σε στάση πληρωμών της κοινωνίας ως προς τις υποχρεώσεις σε φόρους στις εφορίες.
Τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν συν τοις άλλοις και γιατί οι πολίτες λόγω των capital controls που θα έχουν εξαναγκαστικά επιβληθεί στις τράπεζες κανείς πολίτης δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις του στο κράτος.
Το σπιράλ θανάτου αμέσως θα ενεργοποιηθεί και ο βίαιος άμεσος και ξαφνικός θάνατος της ελληνικής οικονομίας με ολοκληρωτική κατάρρευση θα είναι γεγονός.
Η πραγματική χρεοκοπία της φτώχειας θα είναι γεγονός.
Η στάση πληρωμών δεν θα αφορά μόνο το ΔΝΤ θα αφορά τους πάντες και θα πλήξει την Ευρώπη, θα πλήξει καίρια την Ελλάδα με μια σωρευτική ζημία άνω των 100 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα με στάση πληρωμών καταστρέφεται ολοκληρωτικά.
Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη από μια ελληνική χρεοκοπία θα είναι πρωτίστως πολιτική και όχι οικονομική.
Π.χ. τα 145 δισεκ. που έχει δανείσει ο ESM στην Ελλάδα αν δεν πληρωθούν θα καλυφθούν από τον μηχανισμό εγγυήσεων που αποτελεί και την βάση του μόνιμου μηχανισμού.
Η ΕΚΤ έχει δανείσει την Ελλάδα με 110 δισεκ. ρευστότητα στις τράπεζες, 34 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που ήδη κατέχει συνολικά 144 με 150 δισεκ.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να επιστρέψουν τα 144-150 δισεκ. ρευστότητα στην ΕΚΤ και η ΕΚΤ θα είναι όμηρος των ελληνικών εξελίξεων.
Το μείζον θέμα  για την Ευρώπη θα είναι πολιτικό.
Ένα μέλος της κατέρρευσε, η Ευρώπη δεν μπορέσει να βρει λύσεις και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αρχίσει να αμφισβητείται προκαλώντας ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Όμως μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αντικίνητρο π.χ. για το Podemos στην Ισπανία.
Η Ισπανία αρχίζει να ανακάμπτει, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει το δίλημμα στον Ισπανικό λαό θα είναι η συνέχει στην ανάκαμψη ή χρεοκοπία τύπου Ελλάδος.
Μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλα τα κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζονται σε μια ριζοσπαστική ρητορεία της αμφισβήτησης.
Καθίσταται κατανοητό ότι η χρεοκοπία μέσω στάσης πληρωμών δεν συμφέρει κανένα ουσιαστικά όχι τυπικά ή θεωρητικά.
Το σοκ του ελληνικού θανάτου θα βλάψει τους πάντες.
Επειδή όλοι γνωρίζουν αυτά που εμείς γράφουμε σε λίγες γραμμές, τόσο η ΕΕ όσο και η ΕΚΤ και βεβαίως η Ελλάδα….προετοιμάζουν το έδαφος για την συμφωνία για τον συμβιβασμό.
Με βάση πληροφορίες πιθανή ημερομηνία συμβιβασμού είναι η 11η Μαΐου στο επόμενο τακτικό Eurogroup όπου θα μπουν οι βάσεις της συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 764 εκατ ευρώ δόσης.
Στο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου δεν θα υπάρξει συμφωνία είναι προεξοφλημένο.

Το επικίνδυνο plan B που μπορεί να προκαλέσει βίαιο θάνατο στην ελληνική οικονομία

Πίσω από τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν κάνουν πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει κρύβεται η προσδοκία η ελπίδα να υπάρξει συμφωνία.
Όμως υπάρχει μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ η ΕΕ θα κλονιστεί και θα συρθεί σε συμφωνία.
Ο ελληνικός εκβιασμός δεν θα περάσει η ΕΕ δεν θα λυγίσει και οι μηχανισμοί της Ευρώπης θα εκδικηθούν την Ελλάδα, τιμωρώντας της με πλήρη αποκλεισμό.
Η Γερμανία θα υποστεί ζημία 85 δισεκ. δηλαδή ζημία 3,6% επί του Γερμανικού ΑΕΠ και η Ελλάδα θα υποστεί ζημία 100 δισεκ. ή 54% επί του ελληνικού ΑΕΠ.
Ο Γερμανός πολίτης δεν θα υποστεί συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας, ο έλληνας πολίτης όμως θα χρεοκοπήσει μαζί με το κράτος.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι η φτώχεια που θα ακολουθήσει και η λαϊκή εξέγερση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτύχει πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνία θα έχει προδώσει την ελληνική κοινωνία.
Το plan B της βίαιης χρεοκοπίας θα σκοτώσει την ελληνική οικονομία και κυρίως θα οδηγήσει στην πλήρη φτώχεια την ελληνική κοινωνία.
Το plan B δεν συμφέρει.

Η συμφωνία είναι η αρχή της λύσης και όχι το τέλος

Αν υπάρξει συμφωνία – που είναι το βασικό και πιθανότερο σενάριο (το μοναδικό θα προσθέσουμε) – τότε δεν θα έχει επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα αλλά θα είναι η αρχή μιας δύσκολης περιόδου.
Όλο αυτό το διάστημα της διαπραγμάτευσης η εθνική ελληνική οικονομία αποσυντίθεται όλοι το γνωρίζουν, έχει αποδειχθεί.
Ήδη η εθνική οικονομία μετράει μια ζημία 38 δισεκ. και δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 50 δισεκ.
Ταυτόχρονα οι τράπεζες βρίσκονται σε δεινή θέση, οι τράπεζες κινδυνεύουν και από ρευστότητα και από κεφάλαια.
Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις που λόγω DTA, NPLs και άλλων παραγόντων που προκαλεί η ύφεση οι κεφαλαιακές ζημίες θα είναι της τάξης των 7,5 με 10,5 δισεκ. ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα φθάσουν οι ανάγκες σε νέο κεφάλαιο στα 13 δισεκ.
Αν σε αυτές τις δραματικές κεφαλαιακές ανάγκες προστεθεί και η ανάγκη για συλλογική λύση στα NPLs αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πολλά κεφάλαια.
Ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης έχει πάρει – κακώς – τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ αλλά μπορεί να τα επιστρέψει αν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Όμως ακόμη και αν επιστρέψουν δεν θα επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η Ελλάδα θα χρειαστεί να συνάψει και νέο δάνειο….μεταξύ των άλλων γιατί θα έχουν αυξηθεί οι κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.
Η Ελλάδα ούσα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές υποχρεωτικά θα συρθεί σε ένα τρίτο δάνειο 30-40 δισεκ. που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σοβαρές – δηλαδή μνημόνιο – θα περιλαμβάνει ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και θα περιλαμβάνει και ρήτρες επίλυσης του ελληνικού χρέους που θα ξεκινήσει προσεχώς – μέσα στο επόμενο δίμηνο – να εξετάζεται και να αναζητείται η βέλτιστη λύση αναδιάρθρωσης.

Υποσημείωση

Ορισμένοι αιθεροβάμονες και επιπόλαιοι υποστηρίζουν ότι αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών θα είναι στάση πληρωμών παντού άρα η Ελλάδα δεν θα πληρώσει 33-35 δισεκ. στο ΔΝΤ, δεν θα πληρώσει την ΕΚΤ, δεν θα πληρώσει και τον EFSF, δεν θα πληρώσει και τα διακρατικά δάνεια.
Βέβαια οι αποπληρωμές EFSF και διακρατικών δανείων δεν είναι της παρούσης, θα απαιτηθούν ακόμη χρόνια για να ξεκινήσει η αποπληρωμή.
Άρα η Ελλάδα μη πληρώνοντας τόκους, ΔΝΤ και ΕΚΤ θα γλιτώσει 245 δισεκ. άρα σώθηκε η οικονομία.
Η προσέγγιση αυτή είναι γελοία, πραγματικά αστεία.
Προφανώς ο νεκρός όταν πεθάνει παύει να χρωστάει στην τράπεζα αλλά αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις οι συγγενείς του.
Το χρέος είναι χρέος και θα παραμείνει χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης