Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα hedge funds των emerging markets πουλάνε Ελλάδα και αγοράζουν Νιγηρία γιατί;

Τα hedge funds των emerging markets πουλάνε Ελλάδα και αγοράζουν Νιγηρία γιατί;
Tο δημόσιο χρέος της Νιγηρίας είναι μόλις 13% του ΑΕΠ έναντι 178% της Ελλάδος.....
Αν το 2007 ή 2008 πριν ξεσπάσει η βαθειά οικονομική κρίση στην Ελλάδα ετίθετο το ερώτημα, ποια χώρα προτιμάτε για επενδύσει την Ελλάδα ή την Νιγηρία όλα τα διεθνή funds θα επέλεγαν την Ελλάδα.
Το 2015 όμως όλα τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά και στην ίδια ερώτηση, τα hedge funds θα επέλεγαν την Νιγηρία την χώρα της Κεντροδυτικής Αφρικής.
Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Franklin Templeton Investments και ο γκουρού των αγορών Mark Mobius μερικά χρόνια πριν, πολλοί επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για τη Νιγηρία και η χρηματιστηριακή αγορά σημείωνε σημαντικές αποδόσεις.
Η χώρα ξεχώρισε για τις ισχυρές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την  οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο από το 2014, το κλίμα επιδεινώθηκε από μια σειρά από ατυχή γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων της Boko Haram, το ξέσπασμα επιδημίας Ebola και η αποδυνάμωση της τιμής του πετρελαίου, η οποία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση και έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία.
Παρά αυτές τις προκλήσεις, η Νιγηρία θα συνεχίσει να προσφέρει μακροπρόθεσμες αποδόσεις και να ελκύει μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
 Όχι μόνο γιατί είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής η Νιγηρία και η σημαντικότερη καταναλωτική αγορά της Αφρικής, αλλά η έκβαση των προεδρικών εκλογών απέδειξε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για αλλαγές.
Η Νιγηρία έχει μεγάλη ιστορία στα στρατιωτικά πραξικοπήματα και οι δημοκρατικές εκλογές ήταν ένα μεγάλο βήμα.
H Νιγηρία έχει σαφώς μια συναρπαστική ιστορία ανάπτυξης, αλλά έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.
Μία από τις μεγαλύτερες σημερινές προκλήσεις της είναι το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η  χαμηλότερη τιμής του πετρελαίου, το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει  προβλήματα χρηματοδότησης και θα πρέπει να αναζητήσει νέες πηγές χρηματοδότησης.
 Ας ελπίσουμε αναφέρει ο Mobius ότι, η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην πάταξη της διαφθοράς.
 (Το 2014, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας ρώτησε γιατί 20 δισεκ. δολάρια έλειπαν από το ταμείο για το πετρέλαιο).
 Ενώ οι χαμηλότερες τιμές πιθανόν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση της Νιγηρίας και των συναλλαγματικών διαθεσίμων, ωστόσο το δημόσιο χρέος είναι μόλις 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόν έναντι 178% της Ελλάδος.
Οι προγραμματισμένες περικοπές δαπανών και οι προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων στον προϋπολογισμό του 2015 θα επιδράσουν αρνητικά στο μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης.
Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αντιστοιχεί σε  λιγότερο από 15% του συνολικού ΑΕΠ της Νιγηρίας παρ΄ ότι πολλοί πιστεύουν ότι η Νιγηρία στηρίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο.
Παρ 'όλα αυτά, η πτώση των τιμών του πετρελαίου υποχώρησε την κυβέρνηση να μειώσει τις προβλέψεις της για το 2015όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ στο  5,5% (έναντι 6,23% το 2014).
Η Νιγηρία είναι μια μεγάλη χώρα, ενώ με τις  ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, εξακολουθώ να πιστεύω – αναφέρει ο Mobius - ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ισχυρής ανάπτυξης το 2015.
Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, αλλά πιστεύουμε ότι τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών και πιστεύω ότι είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσει κανείς στη Νιγηρία, αν είναι κανείς  υπομονετικός και επιλεκτικός.
Η Templeton επικεντρώνεται εκτός του ενεργειακού τομέα στα  καταναλωτικά  προϊόντα, καθώς και στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Το 2014 ο χρηματοοικονομικός τομέα δεν απέδωσε καλά, κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με την παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.
Η Templeton δεν πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα διαταράξει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Ο νεοδιορισθείς διοικητής έχει ένα σοβαρό τεχνικό υπόβαθρο. Άλλωστε, ο ίδιος έχει ασχοληθεί με την κεντρική τράπεζα για πολλά χρόνια.
Τα πρόσφατα μέτρα της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας για την ρευστότητα αποβλέπει στην καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Επίσης, κατά την Templeton τα γεγονότα αυτά είναι απίθανο να αλλάξουν τα μακροπρόθεσμα βασικά μεγέθη και τις θετικές προοπτικές για τις τράπεζες.
Η Νιγηρία έχει καλές προοπτικές.

Νιγηρία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ άνω του 6% κάθε χρόνο από το 2003.

• Με πληθυσμό πάνω από 170 εκατομμύρια ανθρώπους, η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής και μεταξύ των 10 πολυπληθέστερων χωρών παγκοσμίως.
Επιπλέον, ο πληθυσμός είναι σχετικά μικρής ηλικίας, με μέση ηλικία μόλις πάνω από 18,5 έτη.

• Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Νιγηρία εξάγει περισσότερα από 100 διαφορετικά εμπορεύματα εκτός πετρελαίου, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία έτοιμων ή ημικατεργασμένων προϊόντων.
Κατά την Franklin Templeton οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, οι επενδύσεις σε τομείς όπως η εξόρυξη, η γεωργία, η χρηματοδότηση και οι κατασκευές θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την εξάρτηση της χώρας από τον τομέα του πετρελαίου.
Η Νιγηρία πρωτοστατεί και σε ένα άλλο τομέα – έκπληξη, την  κινηματογραφική βιομηχανία, η "Nollywood," αποφέρει σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο έσοδα και απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Κατά την Templeton η Νιγηρία εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στα emerging markets.
H Νιγηρία δεν έχει δημόσιο χρέος και προβαίνει σε συνεχείς μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές.
Αντιθέτως η Ελλάδα εμφανίζει ένα προκλητικά δυσθεώρητο χρέος, δείχνει να αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις και η χρηματιστηριακή αγορά έχει περιθωριοποιηθεί.
Τα hedge funds φεύγουν από αγορές όπως η Ελλάδα και επενδύουν σε χώρες όπως η Νιγηρία.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 14 Απριλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης