Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη, οι τράπεζες δεν βλέπουν χρεοκοπία - Η κυβέρνηση έχει μια επιλογή....την συμφωνία με την ΕΕ

Η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη, οι τράπεζες δεν βλέπουν χρεοκοπία - Η κυβέρνηση έχει μια επιλογή....την συμφωνία με την ΕΕ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν επιλέξει να οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία και την στάση πληρωμών θα έχει εγκληματήσει κατά του ελληνικού λαού....
Moral Hazard, ο ηθικός κίνδυνος στην Ελλάδα δραματικά έχει αυξηθεί καθώς εντός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις διίστανται αν η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών αν δεν γίνουν αποδεκτές οι μεταρρυθμίσεις ή αν θα πρέπει να επιμείνει στην στρατηγική του έντιμού συμβιβασμού.
Η κυρίαρχη άποψη ωστόσο παραμένει η επίτευξη έντιμου συμβιβασμού και δεν είναι τυχαίο ότι σχεδιάζεται και τρίτο κύμα μέτρων αυξάνοντας τα έσοδα από τις μεταρρυθμίσεις στα 8,5 δισεκ. από τα 7,7 δισεκ. του προγράμματος που έχει κατατεθεί μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση μέσω Βαρουφάκη ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα αποπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις και τα 458 εκατ στο ΔΝΤ και τα 1,4 δισεκ. για τα έντοκα 6μηνης διάρκειας και ακολούθως και το 1 δισεκ. έντοκα τρίμηνης διάρκειας.
Αυτά είναι βέβαιο ότι θα αποπληρωθούν και το ενδιαφέρον στρέφεται στον Μάιο και στις υποχρεώσεις που υπάρχουν.
H αποπληρωμή του ΔΝΤ και των εντόκων δεν υποδηλώνει ρήξη αλλά διάθεση για να υπάρξει συμφωνία.
Όμως η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι δραματικά αυξήθηκε ο κίνδυνος στάσης πληρωμών της Ελλάδος αλλά δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών τον Απρίλιο.
Με τόσο μεγάλη και διάχυτη αβεβαιότητα οι νέες παράμετροι που πρέπει να αποτιμηθούν είναι οι εξής
1)Η κυρίαρχη άποψη που υποστηρίζουν, τραπεζίτες, πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και πριν το σημείο μηδέν, το σημείο όπου καταρρέει η χώρα, θα κάνει πίσω, αναλογιζόμενη τις ιστορικές ευθύνες.
Μια χρεοκοπία λόγω στάσης πληρωμών θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και σε συνθήκες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Το βασικό σενάριο θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμάζει τα όρια των ευρωπαίων αλλά στο τέλος να υποχωρεί ή υπαναχωρεί για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Το επιχείρημα που επικαλούνται οι θιασώτες της άποψης αυτής είναι ότι αν ήθελε ρήξη δεν θα αύξανε την δέσμη μέτρων των μεταρρυθμίσεων.
Μια κυβέρνηση που θέλει στάση πληρωμών, δεν θα πληρώσει τα 448 εκατ στο ΔΝΤ, ούτε αυξάνει τα μέτρα – μεταρρυθμίσεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΕΕ.
2)Μπορεί το βασικό σενάριο να μην θέλει χρεοκοπία και την ύστατη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πίσω και έτσι να επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός με την ΕΕ, ωστόσο υπάρχουν πολιτικοί παράγοντες που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επαναλάβει το λάθος του Σαμαρά.
Αν δεν γίνουν δεκτές οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών δηλώνουν ορισμένοι παράγοντες.
Ταυτόχρονα προτείνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει σε νέες εκλογές θέτοντας το δίλημμα της επιλογής στον ελληνικό λαό.
Μνημόνιο ή χρεοκοπία και επανεκκίνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν ρισκάρει την χρεοκοπία της Ελλάδος είναι βέβαιο ότι πολιτικά θα καταρρεύσει, ωστόσο ορισμένοι ακραίοι αριστεροί πολιτικοί δείχνουν να μην κατανοούν τις συνέπειες της χρεοκοπίας στην αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινωνία.
Τρέφουν αυταπάτες ότι η κοινωνία θα επικροτήσει την χρεοκοπία αλλά η κοινωνία θα καταδικάσει την χρεοκοπία αυτό είναι 100% βέβαιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας που απολαμβάνουν μεγάλη κοινωνικής αποδοχής θα καταρρεύσουν αν η Ελλάδα καταρρεύσει αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και τότε υποχρεωτικά η Ελλάδα θα συρθεί σε εκλογές και σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
3)Οι έλληνες τραπεζίτες ανέφεραν στο bankingnews.gr ότι δεν πιστεύουν στην ρήξη αλλά στην συμφωνία.
Όμως αποκαλύπτουν το εξής «δεν έχουμε εντολές να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για capital controls ή για στάση πληρωμών, δεν έχουμε εντολή για να προετοιμαστούμε για χρεοκοπία.
Παρ΄ όλα αυτά όλες οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει και το plan b που περιλαμβάνει διαχείριση του χάους αν υπάρξει στάση πληρωμών»
Τι σημαίνει plan B όμως;
Με βάση κορυφαίο τραπεζίτη «αν οι τράπεζες χρειαστεί να ενεργοποιήσουν το plan b σημαίνει ότι ενεργοποιείται ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων που αποτελείται από πολύ επιλεγμένα στελέχη και τα οποία θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν τα capital controls.
Αν υπάρξει το μοιραίο γεγονός οι τράπεζες μέσα σε λίγες ώρες είναι έτοιμες τεχνικά να εφαρμόσουν capital controls.
Τα μηνύματα στα ATMs ότι έχουν μειωθεί τα όρια ανάληψης μετρητών έχουν δοκιμαστεί, τα όρια ανάληψης μετρητών έχουν καθοριστεί, η εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και επιταγών έχουν ενταχθεί στο plan B των μηχανογραφικών συστημάτων.
Οι τράπεζες δεν πιστεύουν στην χρεοκοπία αλλά είναι έτοιμες τεχνικά να βρεθούν σε περιβάλλον χρεοκοπίας»
Προφανώς οι δηλώσεις αυτές σοκάρουν και αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για όλα.
4)Τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένους κύκλους έχουν κυκλοφορήσει και σενάρια στο πως η οικονομία θα λειτουργήσει σε περιβάλλον χρεοκοπίας.
Έχει εξεταστεί ακόμη και η ιδέα της πληρωμής μισθών και συντάξεων με κουπόνια ομολόγων ή κουπόνια που θα φέρουν εγγύηση του ελληνικού χρεοκοπημένου κράτους,  τύπου Αργεντινής ή ενεργοποίηση μηχανισμών τύπου Τρουέκε δηλαδή ανταλλακτικής οικονομίας.
Όλα αυτά βέβαια είναι σενάρια και όχι επίσημα σχέδια, που σε αυτή την φάση έχουν δημοσιογραφικό αλλά όχι πραγματικό ενδιαφέρον.

Η άποψη του bankingnews.gr

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν επιλέξει να οδηγήσει την Ελλάδα στην χρεοκοπία και την στάση πληρωμών θα έχει εγκληματήσει κατά του ελληνικού λαού.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε εντολή για να χρεοκοπήσει την Ελλάδα αλλά για να επιτύχει ένα έντιμο συμβιβασμό.
Πιστεύουμε ότι την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση θα κάνει πίσω όπως και η ΕΕ και θα επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός.
Η Ελλάδα θα πληρώσει τα 448 εκατ στο ΔΝΤ, θα πληρώσει τα 1,4 δισεκ. 6μηνα έντοκα και το 1 δισεκ 3μηνα έντοκα μέσα στον Απρίλιο.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη αλλά θέλει συμφωνία και πρέπει να υπάρξει συμφωνία.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει τον δρόμο του χάους τότε είναι 1000% βέβαιο ότι θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό παραδειγματικά και θα τιμωρηθεί από την ιστορία.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνει στην ιστορία ότι η αριστερά απέτυχε να διαχειριστεί την κρίση και χρεοκόπησε την Ελλάδα τότε έχει την επιλογή της στάσης πληρωμών.
Η αριστερή παρένθεση θα είναι γεγονός.  
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μείνει στην ιστορία ότι πέτυχε μια μεγάλη ιστορική συμφωνία με την Ευρώπη θα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να υπάρξει ο έντιμος συμβιβασμός.

Υποσημείωση

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης