Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Kαραβίας (Εurobank): Σε τροχιά λύσης το ελληνικό ζήτημα - Απόδειξη εμπιστοσύνης η αύξηση του ποσοστού της Fairfax

Kαραβίας (Εurobank): Σε τροχιά λύσης το ελληνικό ζήτημα - Απόδειξη εμπιστοσύνης η αύξηση του ποσοστού της Fairfax
Η διαδρομή μπορεί να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά η θετική κατάληξη δεν είναι μακριά
Σε τροχιά λύσης βρίσκονται τα προβλήματα της Ελλάδας, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στο 1o Eurobank Greek Exports Convention στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ίσως η διαδρομή να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά προσβλέπει με βεβαιότητα στη θετική κατάληξη και εκτιμά ότι αυτή δεν είναι μακριά. Θετική κατάληξη σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, και ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο, σταθερό πλαίσιο σχέσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η χώρα μας έχει ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης. Η Ελλάδα δεν έχει πλέον το πρόβλημα των δίδυμων ελλειμμάτων το οποίο αντιμετώπισε επιτυχώς, καταβάλλοντας υψηλό κοινωνικό κόστος. Θα έλεγα ότι το χρέος δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα, καθώς αυτό μέσω των χαμηλών επιτοκίων και της επιμήκυνσης του έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό και το οποίο δύναται να αμβλυνθεί περαιτέρω μέσω της υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
Σήμερα παρά ποτέ, η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη που απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας αναπτυξιακής πορείας, για την οποία πρέπει να συστρατευτούν η πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα και ο επιχειρηματικός κόσμος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από ό, τι γενικά πιστεύεται.
Δεν το λέω συμβατικά και δεν το λέω μόνον εγώ. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, και ο Prem Watsa, που έχουμε την τιμή να είναι δίπλα μας, με τη μοναδική εμπειρία και τη διεθνή περιωπή του, και να μας στηρίζει, έκαναν μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες.
Στις πιο δύσκολες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις και μέσα σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.
Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Τράπεζα, στη διοίκηση και τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην ευρωζώνη.
Η άρση της αβεβαιότητας, που εκτιμώ ότι είναι θέμα λίγου χρόνου, θα ανοίξει μεγάλες δυνατότητες για την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν, αλλά σχολάζουν ή υποαποδίδουν.
Δέσμευσή μου είναι ότι η Eurobank θα βρεθεί δίπλα σε αυτές τις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης.
Κι αυτό επειδή πιστεύουμε πως ειδικά στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην υλοποίηση του θετικού σεναρίου για τη χώρα μας είναι να εστιαστούμε στη δουλειά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ο καθένας στη δική του μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση.
Και αυτό κάνουμε στη Eurobank. Αναμορφώνουμε τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, με τρεις προτεραιότητες, που αντιμετωπίζουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις όσο και τις μεσοπρόθεσμες αλλαγές στο τραπεζικό περιβάλλον:
α. Την αντιμετώπιση της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προτείνοντας λύσεις με κοινωνική ευασθησία για τα νοικοκυριά. Μετατρέποντας το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων σε ευκαιρία δημιουργίας μεγαλύτερων και ισχυρότερων επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο της οικονομίας, επιχειρήσεων που θα μπορούν να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές με καλύτερους όρους και από ισχυρότερη θέση. Ασφαλώς, οι όποιες πρωτοβουλίες μας θα εντάσσονται στο πλαίσιο που θα περιγράψουν οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ελπίζω να προωθηθούν άμεσα, καθώς η παράταση της εκκρεμότητας επιτείνει το πρόβλημα και δυσχεραίνει την επίλυσή του.
β. Μια νέα, ολιστική προσέγγιση στις σχέσεις της Τράπεζάς μας με τον πελάτη. Η Eurobank ήταν αυτή που εισήγαγε την πελατοκεντρική αντίληψη στην ελληνική τραπεζική. Όλοι αναγνωρίζουν ότι παρέχουμε υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση, κάτι που πιστοποιείται από έρευνες ικανοποίησης πελατών και νομίζω ότι αναγνωρίζεται και από τον ανταγωνισμό που βλέπει σε εμάς το μέτρο σύγκρισης για τις δικές του επιδόσεις στις υπηρεσίες πελατών. Μπορούμε και διατηρούμε αυτό το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών γιατί, επίσης κατά γενική ομολογία, έχουμε έμπειρα και ικανά στελέχη, που έχουν ανδρωθεί επαγγελματικά σε ένα περιβάλλον με πελατοκεντρικές προτεραιότητες.
Σήμερα, όμως, χρειάζεται να δώσουμε σε αυτή την αντίληψη ένα νέο περιεχόμενο. Η εξυπηρέτηση είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί. Θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα, θέτοντας ως στόχο τη συνολική ικανοποίηση του πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος μας δεν είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία, να πάρουμε ένα λογιαριασμό ή να ολοκληρώσουμε την πώληση ενός προϊόντος. Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα που θα δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις για όλες τις χρηματοοικονομικές ανάγκες του πελάτη. Θα είμαστε η τράπεζα-αρωγός, βοηθώντας τους πελάτες μας να εντοπίσουν και να ιεραρχήσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και, φυσικά, δίνοντας τις καταλληλότερες και συμφερότερες για τον πελάτη λύσεις. Η βοήθεια στον εντοπισμό των προβλημάτων είναι ιδιαίτερα σήμερα σημαντική, όπως έδειξε και η μεγάλη ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμά μας για το Business Check-up, χάρη στο οποίο πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπόρεσε να αποκτήσει μια πολύ καλύτερη και ακριβέστερη εικόνα των πραγματικών αναγκών του, των συνθηκών και της θέσης του στην αγορά, των προτεραιοτήτων μέσα στην επιχείρηση και να προχωρήσει σε κινήσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν τελικά να ξεχωρίσουν το ποιος θα τα καταφέρει να βγει ζωντανός -και ίσως και κερδισμένος- από την κρίση.
Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να χτίσουμε με τους πελάτες μας μια βαθιά και μακροχρόνια σχέση, τιμώντας ιδιαίτερα εσάς που μας εμπιστεύεστε τις καταθέσεις σας. Πιστεύουμε πως οι πιο ανθεκτικές σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται με ειλικρίνεια και τόλμη στις δύσκολες μέρες. Δεν θέλουμε να είμαστε μια τράπεζα με την οποία απλώς συνεργάζεστε. Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα που θα την ξέρετε και θα σας ξέρει προσωπικά, που θα εμπιστεύεστε για όλες τις χρηματοοικονομικές ανάγκες σας, προσωπικές, οικογενειακές και επιχειρηματικές.
γ. Τρίτη, αλλά όχι λιγότερο σημαντική στην ιεράρχησή μας, προτεραιότητα, αποτελεί η τήρηση των Δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Πριν από μερικούς μήνες είχα έρθει και πάλι στη Θεσσαλονίκη, είχα συναντήσει αρκετούς από εσάς, ως επικεφαλής του Wholesale Banking της τράπεζας. Τότε, είχα δεσμευτεί ότι η Eurobank ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία, να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει νόημα για τον επιχειρηματία, ικανοποιεί τα τραπεζικά κριτήρια και δημιουργεί αξία στην οικονομία και στην κοινωνία. Τα αποτελέσματά μας για το 4ο τρίμηνο του 2014 επιβεβαίωσαν πως ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη. Παρότι οι εξελίξεις δεν βοηθούσαν, η Eurobank μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, πέρασε σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, αυξάνοντας τις συνολικές χορηγήσεις με πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, μια τάση που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Πρόθεσή μας είναι να τηρήσουμε τις Δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για το 2015, με στόχο να συμβάλουμε ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά σε μια συγκυρία όπως αυτή που ζούμε, η ιεράρχηση έχει καίρια σημασία. Η χρηματοδότηση ιδιαίτερα των εξωστρεφών, εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι στην κορυφή της δικής μας ιεράρχησης. Άλλωστε, η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που ήδη από το 2009 μιλούσε για την ανάγκη να κάνουμε την εξωστρέφεια εθνικό στόχο. Ήταν μια πρωτοβουλία του σημερινού Προέδρου της Τράπεζας κ. Νίκου Καραμούζη και σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς όπως ο ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος), ο ΠΣΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος εξαγωγέων), ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης), ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανιών), ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Για τη σημασία του εξαγωγικού προσανατολισμού τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και για την οικονομία ευρύτερα δεν θα πω περισσότερα, γιατί το επιχείρημα αναδεικνύεται εντυπωσιακά μέσα από τη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζάς μας και θα μας παρουσιάσει αμέσως ο επικεφαλής της κ. Πλάτων Μονοκρούσσος. Στόχος της πρωτοβουλίας μας για την εκπόνηση είναι να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις που η υιοθέτησή τους από την πολιτεία, τους φορείς, τον επιχειρηματικό κόσμο και το τραπεζικό σύστημα θα συμβάλει στην αντιστροφή της μη ικανοποιητικής εικόνας που διαμορφώθηκε το 2014 για τις εξαγωγές αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης