Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιστολή προειδοποίηση Τσίπρα στην Merkel – Η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της αν δεν χρηματοδοτηθεί άμεσα

Επιστολή προειδοποίηση Τσίπρα στην Merkel – Η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της αν δεν χρηματοδοτηθεί άμεσα
Ξεκάθαρα επικριτικός ο Τσίπρας κατά της ΕΚΤ και της επιλογής να απορρίψει την αύξηση των εντόκων από 15 σε 20 δισεκ.
Μια ξεκάθαρη προειδοποίηση έχει στείλει ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε 5σέλιδη επιστολή του στην γερμανίδα Καγκελάριο Α. Merkel σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι θα είναι «αδύνατο» για την Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις επικείμενες υποχρεώσεις όσον αφορά το χρέος αν η ΕΕ δεν χρηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμα την Ελλάδα.
Η προειδοποίηση, που περιέχεται σε επιστολή που απέστειλε ο κ Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο ήρθε σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα υπό πιστωτική ασφυξία θα δυσκολευόταν να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις στο τέλος Μαρτίου  και θα ξέμενε από μετρητά πριν από την τέλη Απριλίου.
Η επιστολή, με ημερομηνία 15 Μαρτίου, ήρθε λίγο πριν από την συμφωνία στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη 19 Μαρτίου ενώ ακολουθεί σήμερα 23 Μαρτίου η κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Merkel.
Στην επιστολή του ο Α. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της εξόφλησης δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να συνεχίσει τις κοινωνικές δαπάνες.
Ο Τσίπρας κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν επιτρέπει την αύξηση έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους μέσω εντόκων αλλά και την πολιτική που έχει υιοθετηθεί ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η χρηματοδότηση.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος, καθώς και λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων στην αποπληρωμή του χρέους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού του 2015 θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εκταμίευσης θα καθιστούσαν  αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της επισήμανε στην επιστολή ο Τσίπρας.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον Τσίπρα αν δεν υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Επίσης ανέφερε ότι η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσουν σε «απότομη επιδείνωση της οικονομίας και ελληνικής κοινωνίας με εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να ανεχθεί».
«Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό ζήτημα ταμειακών ροών, καθώς και κάποια «θεσμική αδράνεια», να μετατραπεί  σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» ανέφερε ο Τσίπρας.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απερρίφθησαν ειδικά στο σκέλος της άμεσης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ ή από τους  δανειστές της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Μαρτίου.
Σε συνέντευξή του ο Luis de Guindos, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, είπε ότι δεν θα υπογράφει νέα χρηματοδότηση διάσωσης της Ελλάδος μέχρι να περάσει ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.
Στην 5 σελίδων επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα επικριτικός στην ΕΚΤ, καθώς έχει απαγορεύσει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν το όριο αγοράς εντόκων γραμματίων της μόνης πηγής βραχυχρόνιας χρηματοδότησης της Ελλάδος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είχε  επιστρέψει οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.
Η ΕΚΤ την τρέχουσα εβδομάδα θα εξετάσει το τελικό πλαίσιο αν δηλαδή οριστικά και αμετάκλητα απορρίψει το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια πέραν του ορίου των 15 δισεκ. που έχει ήδη καθοριστεί.
Ο Τσίπρας επέκρινε την ΕΚΤ ότι αντί για δύο εβδομάδες μείωσε την ανανέωση του ELA στις ελληνικές τράπεζες κάθε μια εβδομάδα αυξάνοντας και υποκινώντας την κερδοσκοπία.
Στην επιστολή του ο Τσίπρας έγραψε ότι η Ελλάδα έχει «δεσμευτεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της  καλή την πίστη και σε στενή  συνεργασία με τους εταίρους της» και προειδοποίησε, την Merkel ότι μια αποτυχία να βρει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα την Ελλάδα και την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης