Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διευκρινίσεις της Ιnvel Real Estate για την απόκτηση της Πανγαία - Η Invel δεν ανήκει στον Ισραηλινό Beny Steinmetz

Διευκρινίσεις της Ιnvel Real Estate για την απόκτηση της Πανγαία - Η Invel δεν ανήκει στον Ισραηλινό Beny Steinmetz
Tα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί συμμετοχής του Steinmetz στο μετοχικό σχήμα της Invel δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Η Invel Real Estate Partners, που απέκτησε το 66% της Πανγαία από την Εθνική Τράπεζα δεν είναι ιδιώτης αλλά επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund) και επενδύει σε ακίνητα υπό τη διοίκηση μιας διεθνούς ομάδας ιδιαίτερα έμπειρων στελεχών με επικεφαλής τον ιδρυτή, μέτοχο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου.
Τα ανωτέρω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Invel Real Estate Partners, παρέχοντας διευκρινίσεις επί του θέματος.
Σύμφωνα με την Invel, η εμπειρία της ομάδας σε επενδύσεις ακινήτων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε «sale and lease back» συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη με αντισυμβαλλόμενους μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η Ιnvel Real Estate Partners δεν είναι εταιρεία συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων (πχ Ισραηλινών) ούτε ανήκει ή ανήκε ποτέ στον Ισραηλινό επιχειρηματία Beny Steinmetz.
Tα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί συμμετοχής του κ. Steinmetz στο μετοχικό σχήμα της Invel δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας είναι ένας από τους επενδυτές (limited partner) που συμμετείχε εμμέσως στην αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων για την απόκτηση του 66% της «ΠΑΝΓΑΙΑ» και ουδεμία άλλη ανάμιξη έχει με την Invel Real Estate Partners.
To συνολικό τίμημα για την εξαγορά του 66% της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ανήλθε στο ποσό των 653 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 234 εκατ. ευρώ συνιστούν ίδια κεφάλαια με καταβολή 161 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εισφορά ακινήτου στην Ιταλία αξίας 73 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων προήλθε από ομάδα διεθνών επενδυτών ενώ η συναλλαγή περιελάμβανε χρηματοδότηση για το υπόλοιπο ποσό από την Εθνική Τράπεζα (vendor financing).
Τέλος, καταλήγει η ίδια ανακοίνωση, μέσω της συνεργασίας των δύο ομίλων, της Εθνικής Τράπεζας και της Invel, ο στόχος των μετόχων ήταν και είναι η εδραίωση της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ως μιας ελληνικής εταιρείας με ηγετική θέση στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκή εμβέλεια.
Ήδη, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και η μεγαλύτερη στο χώρο του real estate, η «ΠΑΝΓΑΙΑ» ολοκλήρωσε επενδυτικές συμφωνίες συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 340 εκατ. ευρώ αφορούν σε ελληνικές επενδύσεις. Το δε επιχειρηματικό πλάνο της «ΠΑΝΓΑΙΑ».

Tι ανέφερε στις 16/3 το www.bankingnews.gr:

Εθνική: Εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς η συμφωνία πώλησης της «Πανγαία» - Καλοδεχούμενη οιαδήποτε έρευνα
Η συμφωνία πώλησης της εταιρείας «Πανγαία» είναι εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΤΧΣ και το Monitoring Trustee, υπενθυμίζεται η Εθνική Τράπεζα με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ξεκινά έρευνα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οιαδήποτε έρευνα από τις Αρχές είναι καλοδεχούμενη.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της «η συμφωνία πώλησης της «Πανγαία» ολοκληρώθηκε με διαδικασίες, όρους και προϋποθέσεις που πέραν της ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων:
α) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCompetition)
β) Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και
γ) τον Monitoring Trustee.
Τέλος, η καταλληλότητα του επενδυτή ως μετόχου της Πανγαίας, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ευνόητο είναι, σημειώνει η Εθνική, ότι είναι καλοδεχούμενη οιαδήποτε έρευνα από τις Αρχές», καταλήγει.

Τι ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες το www.bankingnews.gr

Διερευνώνται από την δικαιοσύνη για την Πανγαία Τουρκολιάς και Χριστοδούλου της Εθνικής

Διερευνώνται για την υπόθεση της Πανγαία ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο Πέτρος Χριστοδούλου της Εθνικής Τράπεζας.
Ωστόσο πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά τρόπο σαφή ότι η υππόθεση δεν είναι σημερινή αλλά αφορά το 2014 όπου η δικαιοσύνη διερευνούσε την υπόθεση αλλά δεν είναι σαφές αν η έρευνα συνεχίζεται ή έχει καταλήξει στο αρχείο.
Η εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τριανταφύλλου διερευνούσε:
1)Την πώληση της Πανγαία στην ολλανδική εταιρεία Invel
2)Την εξαγορά του ακινήτου ύψους 120 εκατ. στην Παιανία
3)Τις αγορές άλλων ακινήτων
Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα του bankingnews.gr ενώ κλήθηκε για να καταθέσει και ο δημοσιογράφος Πέτρος Λεωτσάκος.
Η εισαγγελέας διαφθοράς κ. Τριανταφύλλου πρόκειται περί μιας έντιμης και αδιάφθορης δικαστικής λειτουργού η οποία διερευνά την υπόθεση σε βάθος.
Η κ. Τριανταφύλλου διερεύνησε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και μεταξύ αυτών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς είναι CEO της Εθνικής και την άλλη Δευτέρα 23 Μαρτίου αποχωρεί από την διοίκηση ενώ ο Π. Χριστοδούλου ήταν αναπληρωτής CEO της Εθνικής.
Έχει αποχωρήσει από την διοίκηση αλλά παραμένει μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Εθνικής τράπεζας ενώ κατέχει την θέση του CEO σε επιχείρηση του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης