Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αυστηρό μήνυμα Draghi προς Αναστασιάδη μετά την εκκίνηση των διαδικασιών για την αντικατάσταση της Γιωρκάτζη (ΚτΚ)

Αυστηρό μήνυμα Draghi προς Αναστασιάδη μετά την εκκίνηση των διαδικασιών για την αντικατάσταση της Γιωρκάτζη (ΚτΚ)
O επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τον Πρόεδρο της Κύπρου να σεβαστεί απόλυτα την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας 
Αυστηρή προειδοποίηση προς την Λευκωσία απηύθυνε ο Mario Draghi, καλώντας τον Νίκο Αναστασιάδη να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την εκκίνηση των διαδικασιών για την αντικατάσταση της νυν διοικήτριας, Χρ. Γιωρκάτζη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τον Πρόεδρο της Κύπρου να σεβαστεί απόλυτα την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και να μην προβεί στην αντικατάσταση της Χρ. Γιωρκάτζη.
Ας σημειωθεί πως το 2014, η κυπριακή κυβέρνηση είχε οδηγήσει σε παραίτηση και τον τέως διοικητή της ΚτΚ, Π. Δημητριάδη.
Χθες ο Ν. Χριστοδουλίδης, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε πως «δεν έχει άλλη επιλογή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της κ. Γιωρκάτζη από τη θέση της».
Σύμφωνα με τον κ.Χριστοδουλίδη, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με θλίψη διαπιστώνει ότι ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας και η προς αυτόν εμπιστοσύνη έχει σοβαρότατα τρωθεί».
Ήδη, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σχετικά τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Draghi.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, «στο πλαίσιο του Συντάγματος της Kυπριακής Δημοκρατίας και των σχετικών Νόμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια».
Πάντως, βασικός λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτέλεσε δυστυχώς το εγειρόμενο θέμα σύγκρουσης συμφερόντων της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη το οποίο αν έφερνε εις γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα προέβαινε στο διορισμό της ως Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας.
Μια σύγκρουση συμφερόντων, η οποία με βάση το αναθεωρημένο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη απαγορεύεται ρητά και προκύπτει από το γεγονός ότι ο σύζυγός της ήταν και παραμένει ο δικηγόρος του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης