Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχεται συμφωνία γιατί η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισ. και οι τράπεζες 5-6 δισ νέα κεφάλαια - Νόμισμα της φτώχειας...η δραχμή

Έρχεται συμφωνία γιατί η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισ. και οι τράπεζες 5-6 δισ νέα κεφάλαια - Νόμισμα της φτώχειας...η δραχμή
Η νέα δραχμή δεν θα ήταν η ελπίδα αλλά η θύμηση της χρεοκοπίας, της μιζέριας, του πισωγυρίσματος, του εθνικού διασυρμού, της εθνικής τραγωδίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται 25 δισεκ. γιατί θα παραμείνει εκτός αγορών για όλο το 2015 και υπό καθεστώς ακραίας πιστωτικής ασφυξίας θα υποχρεωθεί σε συμφωνία τόσο για τις μεταρρυθμίσεις έως τις 20 Απριλίου προλειαίνοντας το έδαφος για νέο δάνειο 25 δισεκ.
Παράλληλα οι τράπεζες θα χρειαστούν 5 με 6 δισεκ. νέα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση τους αν δεν βελτιωθεί το κλίμα, δεν αντιμετωπιστεί η πιστωτική ασφυξία, στους επόμενους 4-5 μήνες θα διαφανεί ισχυρότατη πίεση στην κεφαλαιακή επάρκεια που θα οδηγήσει σε τρίτο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.
Στους τραπεζικούς κύκλους αρχίζει να επικρατεί μια άποψη την οποία θεωρούμε ρεαλιστική, ορθολογική και την παρουσιάζουμε καθώς η πλειοψηφία των τραπεζιτών την υιοθετεί
«Όλοι έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών που περνάει η Ελλάδα, η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Η εθνική οικονομία τελεί υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
Η ελληνική κυβέρνηση με δυσκολία αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ αλλά προσεχώς οι ανάγκες θα αυξηθούν.
Χρειάζεται συμφωνία στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι έως τις 20 Απριλίου θα έχει υπάρξει συμφωνία όμως το ζητούμενο δεν είναι η συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις αλλά το πώς θα αντιμετωπιστούν δύο καίρια προβλήματα
1)Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 25 δισεκ. άπαξ και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές.
Αν η ΕΚΤ αποδεχόταν τα 15 δισεκ. εντόκων να αυξηθούν στα 25 δισεκ. αυτομάτως τα 25 δισεκ. των δανειακών αναγκών θα μειώνονταν στα 15 δισεκ. και ο νέος δανεισμός της Ελλάδος θα ήταν πιο διαχειρίσιμος.
Για την ώρα η ΕΚΤ αποκλείει αύξηση των εντόκων γραμματίων.
Τα 25 δισεκ. είναι απαραίτητα για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και να λειτουργήσει ο προϋπολογισμός.
Υπάρχουν ενδείξεις – και όχι αποδείξεις -  ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή στην ύφεση αν διατηρηθεί αυτό το καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας.
2)Όσο παραμένει η πιστωτική ασφυξία και όσο διατηρείται αυτό το καθεστώς της σαθρής αβεβαιότητας η οικονομία θα επιβραδύνει, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση τα NPLs και βεβαίως σε μείωση των εσόδων σε φόρους.
Όμως ειδικά για τις τράπεζες αν το δραματικά επιδεινούμενο α΄ τρίμηνο του 2015, συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 5 με 6 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια.
Οι τράπεζες στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2014 είχαν υπολογίσει ότι η ρευστότητα που δανείζονται από την ΕΚΤ θα ήταν κάτω του 10% του ενεργητικού τους δηλαδή κάτω των 30-35 δισεκ.
Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.
Οι τράπεζες λόγω της αποτυχίας τους κράτους τέθηκαν εκτός αγορών, έχασαν καταθέσεις έως 25 δισεκ. το τελευταίο διάστημα και υποχρεώνονται το μεγάλο χάσμα ρευστότητας να το καλύπτουν από την ΕΚΤ.
Έχουν δανειστεί οι τράπεζες 104,2 δισεκ. και έναντι αυτών έχουν υποβάλλει εγγυήσεις 200 δισεκ. ευρώ.
Τα 104,2 δισεκ. της ρευστότητας που έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα ELA και ΕΚΤ αντιστοιχεί στο 30% του ενεργητικού.
Το προφίλ ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στα επίπεδα του Ιουλίου του 2013.
Πρόκειται για μεγάλη επιδείνωση.
Αν λοιπόν τα NPLs συνεχίσουν να αυξάνονται, ήδη έχουν φθάσει τα 90 δισεκ. και το πρόβλημα της ρευστότητας δεν βελτιωθεί τότε με μαθηματική ακρίβεια οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τράπεζες μόνο ένα τρόπο ανακεφαλαιοποίησης θα είχαν, το ΤΧΣ το οποίο θα υποχρεωνόταν να υποβάλλει αίτημα στον ESM και στην ΕΚΤ ώστε να ανακτήσει μέρος των 11 δισεκ. του capital buffer για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι μετοχές των τραπεζών θα έχαναν το 50-60% της αξίας τους με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις δηλαδή από τα 11 δισεκ. ο κλάδος θα εμφάνιζε χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ. ευρώ και προφανώς όλες οι τράπεζες θα χρειάζονταν reverse split για να μπορέσουν να υλοποιήσουν νέες ΑΜΚ.
Μόνο στην προοπτική για ΑΜΚ, οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν, οι περισσότεροι ξένοι θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα και το χρηματιστήριο και οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν αντί ιδιωτικοποιηθούν που θα ήταν ο σωστός δρόμος.
Το σενάριο του τρίτου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αρχίζει να αποτελεί ένα σενάριο σε επενδυτικούς οίκους εξέλιξη που προφανώς προβληματίζει τα εναπομείναντα hedge funds.

Γιατί είναι μονόδρομος η συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ

Με βάση τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη άπαξ και η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 25 δισεκ. και οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι ή οι αγορές ή η ΕΕ θα χρηματοδοτήσουν την διάσωση της Ελλάδος και την διάσωση των τραπεζών.
Αν υπάρξει τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα θα υπάρξει και τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.
Επειδή όμως η Ελλάδα θα είναι 100% αποκλεισμένη από τις αγορές για όλο το 2015 είναι μονόδρομος η ΕΕ.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει και σταδιακά διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση ώστε να υπάρξει συμφωνία.
Η λεκτική κόντρα είναι προσχηματική μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος.
Η Ελλάδα και οι τράπεζες χρειάζονται βοήθεια και είναι αδιανόητο κάποιοι ακόμη και εντός Ελλάδος να μελετούν….την νέα δραχμή ή το διπλό νόμισμα.
Θα είναι αυτοκτονία, θα είναι εθνική τραγωδία αν η Ελλάδα επιλέξει τον δρόμο της καταστροφής.
Το διπλό νόμισμα θα φτωχοποιήσει μαζικά την Ελλάδα, η δραχμή είναι το νόμισμα της φτώχειας.

Το διπλό νόμισμα θα ήταν εθνική τραγωδία

Κατά καιρούς αρχής γενόμενης από το 2011 έχουν αναφερθεί σενάρια, σχέδια και σκέψεις για το διπλό νόμισμα.
Το διπλό νόμισμα ήταν δημιούργημα της εναλλακτικής γερμανικής σκέψης ώστε να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα.
Το σχέδιο ήταν όλες οι συναλλαγές με το εξωτερικό να πραγματοποιούνται με το ευρώ και η νέα δραχμή για καθαρά εσωτερική κατανάλωση για πληρωμές μισθών και συντάξεων και συναλλαγές εντός της χώρας.
Το σενάριο του διπλού νομίσματος θα ήταν εθνική αυτοκτονία, εθνική τραγωδία, εθνική δολοφονία.
Γιατί;
Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην λύση του εθνικού νομίσματος.
Η νέα δραχμή το νέο νόμισμα στο εσωτερικό της Ελλάδος υποχρεωτικά και βίαια θα οδηγείτο σε υποτίμηση περίπου 50% με 60% είχε προβλέψει πριν 3 χρόνια η Deutsche bank.
Η Ευρώπη θα χωριζόταν σε δύο ζώνες, στην ζώνη του ευρώ των πλούσιων και ισχυρών χωρών και της Ελλάδος που θα ήταν ο παρίας της Ευρώπης η φτωχή και χρεοκοπημένη Ελλάδα.
Η νέα δραχμή δεν θα ήταν η ελπίδα αλλά η θύμηση της χρεοκοπίας, της μιζέριας, του πισωγυρίσματος, του εθνικού διασυρμού, της εθνικής τραγωδίας.
Το κυριότερο πρόβλημα όμως θα ήταν οι επιλογές των πολιτών.
Το ευρώ θα ήταν το ισχυρό νόμισμα, κάθε εισαγόμενο προϊόν θα ήταν αποτιμημένο σε ευρώ.  
Ο έλληνας θα πληρωνόταν σε νέες δραχμές που θα είχαν υποτιμηθεί 50% με 60% αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα ήταν απαγορευτικές με μισθούς των 180 ευρώ (αποτιμημένη μισθοδοσία σε ευρώ).
Οι κατέχοντες ρευστότητα δεν θα δεχόντουσαν να ανταλλάξουν το ισχυρό νόμισμα σε ευρώ με δραχμές αλλά ακόμη και αν αυτό ήταν υποχρεωτικά π.χ. για τις καταθέσεις αμέσως θα προσπαθούσαν να μετατρέψουν τις νέες δραχμές σε ευρώ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κατάρρευση το εθνικό νόμισμα την νέα δραχμή και σε απαξίωση.
Στο καταστροφικό σενάριο του παράλληλου νομίσματος θα σημειώνονταν
Α)δραματική διολίσθηση και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της νέας δραχμής.
Αν μάλιστα η Ελλάδα επέλεγε την λύση της διασύνδεσης της νέας δραχμής με μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ τότε θα καταδικάζονταν οι φτωχοί έλληνες.
Ιστορικά όπου υπήρξαν ανάλογες περιπτώσεις, σημειώθηκε δραματική αύξηση της φτώχειας.
Β)Το παράλληλο νόμισμα θα καταδίκαζε την Ελλάδα.
Το χρέος σε ευρώ δηλαδή οι υποχρεώσεις και μισθοί συντάξεις σε δραχμή.
Όποιος θέλει να αυτοκτονήσει ας επιλέξει αυτή την λύση.
Γ)Στο μεταβατικό στάδιο των δύο νομισμάτων θα σημειωνόταν μαζική φυγή κεφαλαίων και για να αποτραπεί αυτό το σενάριο οι τράπεζες θα επέβαλλαν capital controls.
Υπό τον φόβο των καταθέσεων οι πολίτες σχεδόν όλοι θα ήθελαν καταθέσεις σε ευρώ.
Σκεφθείτε μια χώρα που μετατρέπει σχεδόν αυτομάτως το εθνικό νόμισμα την νέα δραχμή στο υπερεθνικό νόμισμα το ευρώ.
Η νέα δραχμή θα κατέρρεε εν τη γενέσει της.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 00:12 14 Μαρτίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης