Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στάση πληρωμών τον Απρίλιο αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει στο Eurogroup και αν δεν πάρει την προκαταβολή των 2-2,2 δισ

Στάση πληρωμών τον Απρίλιο αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει  στο Eurogroup και αν δεν πάρει την προκαταβολή των  2-2,2 δισ
Η Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο θα κινδυνεύσει στην κυριολεξία με στάση πληρωμών, δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις ενώ σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν capital controls στις τράπεζες.  
Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup 9 Μαρτίου η πιστωτική ασφυξία της Ελλάδος θα μετεξελιχθεί σε οικονομικό στραγγαλισμό δηλαδή σε κραχ ρευστότητας που η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τονίζαμε πρόσφατα και με βάση τις νεότερες πληροφορίες η κατάσταση είναι πιο οριακή από ότι είχε εκτιμηθεί.
Η Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο θα κινδυνεύσει στην κυριολεξία με στάση πληρωμών, δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς, συντάξεις ενώ σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν capital controls στις τράπεζες.   
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 7 μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλλει η Ελλάδα δεν θεωρούνται επαρκείς από εκπροσώπους του Eurogroup και προφανώς η πίεση που θα ασκηθεί θα είναι τεράστια από τους ευρωπαίους στην Ελλάδα.
Η ΕΕ ουσιαστικά επιμένει να τηρηθεί το πρόγραμμα λιτότητας που είχε δεχθεί η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, εξέλιξη που προφανώς θεωρείται casus belli ενώ θα υπάρξει πίεση ώστε....να έρθουν εκ νέου στην Ελλάδα οι Θεσμοί δηλαδή η Τρόικα...
Παράλληλα η Γερμανία σκόπιμα απαξιώνει την Ελλάδα και την πρωτοβουλία ενεργητικής διαπραγμάτευσης που επιχείρησε να λάβει ωστόσο ο στόχος είναι τριπλός
Α)Θέλουν να απογυμνώσουν την Ελλάδα με όρους πολιτικών πρωτοβουλιών στην Ευρώπη και να δείξουν ότι οι ελληνικές θέσεις δεν είναι υλοποιήσιμες.
Β)Η Γερμανία και όχι μόνο δεν θα δώσουν το πράσινοι φως για την προκαταβολή της δόσης αν η Ελλάδα δεν δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας.
Γ)Κατά ορισμένους θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στα άκρα ώστε η νέα ελληνική κυβέρνηση να συρθεί ηττημένη να δεχθεί τις Γερμανικές θέσεις.
Κάποιοι βλέπουν ότι θα επιβληθούν στην Ελλάδα, τα μέτρα λιτότητας, νέο δάνειο 30-40 δισεκ. και…εκλογές καθώς η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αποδεχθεί ή να περάσει τέτοιας κλίμακας μέτρα.
Από την πλευρά της η Ελλάδα έδειξε….ότι κλιμακώνει την διαπραγματευτική της στρατηγική.
Η συνέντευξη Βαρουφάκη στην Corriere Della Sera που κατέληξε σε διαφωνία με σοβαρούς χαρακτηρισμούς κιτρινισμού για το αν ειπώθηκε και πως ειπώθηκε η «δήλωση» περί εκλογών ή δημοψηφίσματος….αν στο Eurogroup η ΕΕ απορρίψει τις ελληνικές θέσεις.
Οι εκλογές δεν θα επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση δεν αμφισβητείται ενώ απολαμβάνει μεγάλης απήχησης στην κοινωνία.
Οι εκλογές δεν έχουν κανένα πολιτικό νόημα.
Το δημοψήφισμα είναι επικίνδυνο γι΄ αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να είναι άλλο ευρώ ή δραχμή ουσιαστικά και ένα τέτοιο ερώτημα θα βάλλει σε πολύ μεγάλη δοκιμασία την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ρευστότητα της οικονομίας είναι επαρκής έως τέλη Μαρτίου ή μέσα Απριλίου του 2015, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικών ελιγμών.
Η λογική λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup θα συμφωνήσει με την ΕΕ και η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για να δοθεί προκαταβολή 2 με 2,2 δισεκ. ευρώ από την τελευταία δόση των 7,2 δισεκ. στο ελληνικό κράτος.
Με βάση ορισμένες πηγές «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει χωρίς συμφωνία στο Eurogroup καθώς ο οικονομικός στραγγαλισμός θα ρίξει σε πλήρη αναισθησία την χώρα και ουσιαστικά θα οδηγήσει την Ελλάδα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία.
Αν στο Eurogroup υπάρξει συμφωνία η ελληνική οικονομία θα πάρει μια βαθειά ανάσα, θα αποφευχθεί η υποβάθμιση από την Moody’s και την Standard and Poor’s και θα αποτραπούν τα χειρότερα.
Αν στο Eurogroup δεν υπάρξει συμφωνία αυτό σημαίνει ότι η πίεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας θα ενταθεί ενώ τέλη Μαρτίου ή μέσα στον Απρίλιο η Ελλάδα θα κινδυνεύει στην κυριολεξία να χρεοκοπήσει.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η Ελλάδα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια τον Ιούνιο σε νέο δάνειο 30-40 δισεκ….εφαρμόζοντας πλήρως πρόγραμμα λιτότητας πολύ χειρότερους όρους από ότι είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης