Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκλωβισμένη η Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί παράταση μνημονίου για να αποφύγει τα όρια ανάληψης μετρητών στα ATMs

Εγκλωβισμένη η Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί παράταση μνημονίου για να αποφύγει τα όρια ανάληψης μετρητών στα ATMs
Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη, η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος και στο αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί με πολιτικούς όρους.
Αυτοπαγιδεύθηκε στην επικοινωνιακή και διαπραγματευτική της επέλαση και καλείται σήμερα 11 Φεβρουαρίου στο έκτακτο Eurogroup να δεχθεί παράταση του μνημονίου για 6 μήνες, θα ονομαστεί νέο συμβόλαιο ομαλής μετάβασης, θα ονομαστεί  συμφωνία γέφυρα αλλά θα είναι ένα μνημόνιο.
Είναι πιθανό στο Eurogroup που θα παρευρίσκονται η Lagarde του ΔΝΤ και ο Draghi της ΕΚΤ να μην υπάρξει συμφωνία.
Με βάση ένα λογικό σενάριο σήμερα 11 Φεβρουαρίου του 2015 δεν θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ, αντιθέτως θα διαφανεί ότι υπάρχει σύγκρουση αλλά….τελικώς η συμφωνία θα επιτευχθεί στις 16 Φεβρουαρίου του 2015 στο τακτικό Eurogroup ή λίγο αργότερα.
Η Ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι έχει αποκλίνει στρατηγικά από το προεκλογικό πρόγραμμα.
Οι δηλώσεις ότι αποδέχεται το 70% των μεταρρυθμίσεων δηλαδή το 70% του μνημονίου αλλά απορρίπτει το 30% που ήταν τα σκληρά μέτρα λιτότητας είναι για αφελείς.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χάραξε μια στρατηγική αντεπίθεσης αιφνιδιάζοντας τους πάντες, μια στρατηγική που επικροτήθηκε από τους έλληνες και δικαίως καθώς η Ελλάδα μετά από χρόνια....διαπραγματεύεται.
Όμως η στρατηγική αυτή όταν άρχισε να τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν απέδωσε καθώς οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες…ουσιαστικά εναντιώθηκαν στην στρατηγική της νέας κυβέρνησης.
Προσεκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε σε προτάσεις και θέσεις.
Από το σκίζει στα μνημόνια πέρασε στο 70% των μνημονίων ήταν ορθές προτάσεις.
Άρα και η προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν κατά 70% σωστή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε ότι με την στρατηγική των σκληρών θέσεων θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Για τον λόγο αυτό εγκατέλειψε το haircut στο χρέος, την καλύτερη, την πιο βέλτιστη λύση για το ελληνικό χρέος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης μετά την άρνηση των περισσοτέρων να συζητήσουν τα perpetual bond (η πρόταση για αντικατάσταση ομολόγων με ρήτρες ανάπτυξης είναι πιο ρεαλιστική) δεν αποκλείεται για το χρέος…να υιοθετήσει την λύση της προηγούμενη κυβέρνησης, επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε δυναμικά, ξεκίνησε πατριωτικά, ξεκίνησε αποφασιστικά αλλά στην πορεία…αποδέχθηκε το 70% του μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις επιλογές της και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να «μνημονιοποιήση» της πολιτική της ρητορεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγε προεκλογικώς ότι το 70% του μνημονίου είναι καλό πράγμα…ξαφνικά το 70% του μνημονίου έγινε καλό πράγμα μετεκλογικώς και κυρίως μετά την άρνηση της Ευρώπης να δεχθεί τις αρχικές θέσεις της Ελλάδος.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη, η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος και στο αδιέξοδο.
Η Ελλάδα θα ζήσει ιστορικές στιγμές όπου θα τίθενται όρια στην κίνηση των κεφαλαίων και περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών από τα ATMs.

Πως άλλαξε η στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Η πρόταση – γέφυρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ για 6 μήνες έως την 1η Σεπτεμβρίου του 2015 συνεπικουρούμενη από την άποψη ότι το 70% του μνημονίου είναι καλό πράγμα (δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία) αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί το μνημόνιο κατά 70%.
Το υπόλοιπο 30% είναι το σκληρό πακέτο λιτότητας κυρίως σε φόρους μισθούς και συντάξεις.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Το μνημόνιο δεν χωρίζεται σε 70% και 30%.
Αν χωριζόταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάθε ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο πολιτικό ζήτημα γιατί όσο ήταν στην αντιπολίτευση δεν στήριξε το 70%;
Το μνημόνιο είναι ένα δεν είναι 70% με 30% ή 50% με 50%.
Το μνημόνιο είναι ένα αδιαίρετο και ομοούσιο, αν τώρα για λόγους πολιτικής προπαγάνδας το μνημόνιο ξαφνικά είναι καλό κατά 70%...θα πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τις λέξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συρθεί να υπογράψει την παράταση των 6 μηνών, άρα το μνημόνιο θα παραμείνει άλλους 6 μήνες.
Βέβαια δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει ένα συμβολικό αλλά και ουσιαστικό ζήτημα.
Η Τρόικα όπως την γνωρίζουμε σήμερα θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από μηνιαίες εκθέσεις προόδου που θα κατατίθενται στις Βρυξέλλες από την Ελλάδα.
Αν όμως συμβεί αυτό….τότε γεννάται το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπογράφει μια ετήσια πιστωτική γραμμή ECCL που ουσιαστικά είναι το 70% του μνημονίου;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχθεί την ECCL γραμμή όχι τώρα αλλά σε παρελθόντα χρόνο.
Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι πως η Ελλάδα θα παρουσιαστεί ότι πέτυχε μια νίκη, έκανε ένα βήμα προόδου.
Πρακτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει να αλλάξει τις δομικές παραμέτρους του μνημονίου.
Θα πετύχει όμως να αλλάξει ορισμένες συμβολικές και σημειολογικές παραμέτρους του μνημονίου, όπως η Τρόικα και αυτό θα αποτελέσει οπλοστάσιο στο εσωτερικό μέτωπο.
Το εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ΝΔ ή η αντιπολίτευση.
Η ΝΔ έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα και προφανώς δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί ουσιαστικά…
Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ – και εδώ εδράζεται ο εγκλωβισμός – είναι οι δύο κυρίαρχες τάσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν με δογματισμό την Ευρώπη και αυτοί που αντιμετωπίζουν με δογματισμό, έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο και διαφωνούν 100% με το μνημόνιο (όχι συμφωνούν 70% και διαφωνούν 30%).
Η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που θα εκδηλωθεί προσεχώς…όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το μνημόνιο θα εδράζεται πάνω σε σοβαρές ιδεολογικές διαφορές και θέσεις.
Δεν είναι μόνο ο Λαφαζάνης, υπάρχουν πολλοί βουλευτές που έχουν ιδεολογικές διαφωνίες με το 70% συμφωνώ και 30% διαφωνώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με όρους εθνικούς, πρέπει να πετύχει.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία, αλλά το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα πετύχει.
Θα πετύχει την συνέχιση του μνημονίου όπως 99,999999% θα επιβεβαιωθεί ή θα αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα συμφωνία της Ελλάδος με την ΕΕ;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζει πολύ καλά ότι είτε με παράταση μνημονίου που μπορεί να ονομαστεί πρόγραμμα γέφυρα θα υπάρξει εγκλωβισμός και εσωκομματική αντιπολίτευση, είτε χωρίς συμφωνία με την ΕΕ άρα περιορισμός στην κίνηση καταθέσεων…..θα υπάρξει χάος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί πολιτική πανωλεθρία.

Το σκληρό σενάριο των ATMs που θα αποτραπεί;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι
1)Με τις ελληνικές τράπεζες από σήμερα στο ELA καθολικά θα χρησιμοποιήσουν το σύνολο της πιστωτικής γραμμής του ELA τα 59,5 δισεκ.
Εγγυήσεις – collaterals υπάρχουν αν χρειαστούν να αυξηθεί η γραμμή ELA.
2)Με τις καταθέσεις να έχουν μειωθεί στα 145 δισεκ. μείωση 15 δισεκ. μεταξύ 2 Ιανουαρίου του 2015 έως 10 Φεβρουαρίου του 2015 (στις 9 Φεβρουαρίου οι εκροές ήταν 760-820 εκατ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές) είναι προφανές ότι η πιστωτική ασφυξία αυξάνεται.
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας και θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να θέσει όρια στην κίνηση κεφαλαίων.
Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν η απόλυτη καταστροφή οικονομική, τραπεζική και πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέρρεε πολιτικά, καθώς θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση που θα ξεσπούσε και ας είχε νωπή την λαϊκή εντολή.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας…επειδή έχουν φιλοδοξίες θα χάσουν την μάχη του μνημονίου και θα αποφύγουν την εμπλοκή των ATMs.
Το μνημόνιο θα συνεχιστεί καμουφλαρισμένο για τους αφελείς, ολοφάνερο για τους γνωρίζοντες….και η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο κεφαλαιώδες ζήτημα του χρέους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την μάχη του μνημονίου αλλά έχει καλές πιθανότητες να πετύχει την πρώτη ελληνική νίκη στο μείζον...στο κεφαλαιώδες δηλαδή το δημόσιο χρέος.
Στο κεφάλαιο αυτό ανταλλαγή ομολόγων με ρήτρες ανάπτυξης ή επιμήκυνση με μείωση επιτοκίων είναι το σενάριο που θα εξεταστεί…σε βάθος λίγων μηνών.

Υποσημείωση

Με βάση ορισμένες πληροφορίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μελέτησε τον αντίκτυπο του σεναρίου...να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κατανόησαν ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό γιατί θα έθετε σε ακόμη μεγαλύτερη ομηρία την Ελλάδα και δεν θα επίλυε κανένα πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης